Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

| обновено на 26.05.22 в 15:07
Снимка: БГНЕС

Поскъпване на парното и топлата вода между 29 процента в София и 330 на сто във Велико Търново са поискали топлофикационните дружества. 

Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор. 

Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото.

Преди седмица един от членовете на регулатора - Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите, където заяви:

"Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените".

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов:

"Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер".

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли.

По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски заяви, че ако има искане от депутати, представители на топлофикационните дружества ще бъдат поканени в Енергийната комисия, но напомни, че крайното решение за размера на цените се взима от енергийния регулатор и парламентът не може да влияе.

От думите му стана ясно, че управляващите са склонни да обмислят компенсаторни мерки в отговор на повишенията:

"Продължават програмите за компенсирани на небитовите потребители на електрическа енергия. В този сезон топлинната енергия не е такъв голям проблем, но за зимния сезон ще помислим".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК благодари на Франция и Гърция за помощта за пожарите в България

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на Франция и Гърция за предоставената на България помощ за борба с пожарите, предаде БТА. Много благодаря за подкрепата по механизма на ЕС за гражданска защита, написа тя в социалната мрежа Х. Така действа европейската съпричастност. Това лято 556 пожарникари от 12 държави от ЕС с 28..

публикувано на 30.07.24 в 11:37

Проучване: Гърците харчат повече, отколкото получават

Сметките в гръцките ресторанти вече ще са само с касов бон, а не написани на ръка. Поради високите цени гърците са принудени да теглят заеми, за да си покрият разходите. От 1 август таверните и ресторантите са задължени да представят на клиента само машинни касови бележки за вида на консумацията и стойността на сметката. Забранява се..

публикувано на 30.07.24 в 11:24
) Пожарът в свищовското предприятие

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна оценка на щетите.   Късно снощи в центъра на Свищов беше инсталирана мобилна лаборатория за..

публикувано на 30.07.24 в 11:09
Десислава Стоянова

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери, констатират от сдружение "За Земята"

Изгарянето на отпадъци в България придобива опасни размери. Това се констатира в нов доклад на сдружение "За Земята". "Това, което се опитахме да направим с нашия доклад "Изгарянето на отпадъци в България зад завесата", е да погледнем количествата", обясни пред БНР  Десислава Стоянова, екип "Икономическа справедливост" в сдружение "За..

публикувано на 30.07.24 в 10:57
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова дойде сама на преговорите с ИТН

В 11 ч. започна първата среща на представители на "Има такъв народ" с депутатите от кръга на Ивелин Михайлов от "Величие", които вече са независими. Репортерите са в залата, тъй като разговорите са публични.  Красимира Катинчарова е единствената, отзовала се на поканата. Тя обясни, че е упълномощена от колегите си да изрази позициите им...

публикувано на 30.07.24 в 10:56
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на заседанието си през септември, информира Асошиейтед прес. Спадът на инфлацията и охлаждащият се пазар на труда..

публикувано на 30.07.24 в 10:38