Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания регистрира първи случай на маймунска шарка при жена

Снимка: Ройтерс

Министерството на здравеопазването на Испания обяви официално за първи открит случай на маймунска шарка при жена.

Тя е от региона на Мадрид и е свързана с мъжете, при които първоначално беше открит вируса в страната.

Здравното министерство започва информационна кампания, която цели да повиши информираността сред населението за предаването на болестта. Като част от нея бе отхвърлена теорията, че маймунската шарка се разпространява само сред хомосексуални мъже.
Според здравните власти не е вярна и информацията, че ваксината срещу Ковид-19 на "Астра Зенека" е причината за навлизането на маймунската шарка сред хората, тъй като в нея се използва аденовирус от шимпанзета. 

Испания обяви, че ще се присъедини към страните, които ще разчитат Европейската комисия да договори и разпредели между тях ваксини срещу варицела, за да се справят с бързия темп на разпространение на маймунската шарка. 

Само в четвъртък следобед бяха потвърдени нови 17 случая, четири от които в Каталуния. Те се добавят към оповестените по-рано други 84 случая от Здравния институт "Карлос III". Така страната задмина Великобритания по брой заразени и отчита най-много случаи извън Африка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Над 50 са случаите на маймунска шарка в Испания

Расте броят на заразените с маймунска шарка в Испания. Министерството на здравеопазването уведоми за нови 15 случая и по този начин общият им брой нарасна до 51. Испания е на второ място в Европа след Великобритания по брой на официално регистрираните..

публикувано на 25.05.22 в 12:47

Лекарите в Ямболско са получили указания за действия при маймунска шарка

Всички общопрактикуващи лекари на територията на Ямболска област, както и лечебните заведения отболничната и доболничната помощ, са получили указания как да действат при съмнения за маймунска шарка.   От Здравното министерство все още не са дадени точни..

публикувано на 25.05.22 в 16:53

Броят на заразените с маймунска шарка по света надхвърли 150

Броят на заразените с маймунска шарка по света надхвърли 150, след като нови случаи на зараза бяха потвърдени в Канада и Испания. Проверяват се над още над 100 случая. Властите в Отава съобщиха за 10 новозаразени в провинция Квебек, с което..

публикувано на 25.05.22 в 17:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха няколко скъпи автомобила от базата на "Волф"

Органите на реда иззеха няколко луксозни и скъпи автомобила от базата на "Волф" в столицата, предаде репортер на Хоризонт. Акцията идва след като от сутринта прокуратура, антикорупционна комисия и полиция обискират имоти на бизнесмена Румен Гайтански...

публикувано на 14.08.24 в 14:04
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Малинов не отговори какви суми са платени авансово за разширението на Чирен

ЕК не просто подкрепя диверсификацията и разширението на Чирен, а плаща за по-голямата част за Чирен. Проверката няма за цел да спре процеса и да го затрудни, а какво се случва и дали са спазени правилата. Това коментира в интервю пред БНР..

публикувано на 14.08.24 в 13:59
Росен Карадимов

Министърът на иновациите би приел да остане на поста, но това "ще зависи от много фактори"

Служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов каза, че е провел разговори с бъдещия служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.  Той би приел да остане на поста, но това ще зависи от много фактори, включително състава на новия кабинет...

публикувано на 14.08.24 в 13:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Прокурорската колегия на ВСС изпраща важни документи на комисията в НС за Нотариуса

Прокурорската колегия реши да изпрати всички документи, събрани за групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов-Нотариуса, на временната парламентарна комисия, която трябва да изясни всички факти и обстоятелства около връзките с магистрати..

публикувано на 14.08.24 в 13:47
Николай Абрашев

Какви мерки се предприемат, за да се реши проблема с безводието в Плевен и областта?

В Плевенска област близо 20 селища са на воден режим. Без вода в определени часове е и Плевен. В тези горещи дни безводието е тема номер едно и за управниците в града.  Спешна среща заради безводието и въведения режим  свика  кметът на Плевен д-р..

публикувано на 14.08.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Технически проблеми със системата за извършване на ГТП

Системата за извършване на годишни технически прегледи не работи, показа репортерска проверка на "Хоризонт". В някои пунктове връзката е изчезнала сутринта. В други от сутринта системата е работила бавно и с прекъсвания. "В който и пункт да..

публикувано на 14.08.24 в 13:37
Владислав Панев

Владислав Панев: Очаквам обвинение, издирване и заповед за арест на Вълка и Мавродиев

Закъсняла е реакцията на правоохранителните органи, но по-добре късно, отколкото никога. Очевидно влизането в имоти на Румен Гайтански има връзка и с войната в ДПС. Той е от лобито на Доган. Пеевски има контрол върху службите и КПКОНПИ, хубаво..

публикувано на 14.08.24 в 13:22