Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на туризма е изплатило над 52,4 млн. лв. на хотелите с украински бежанци

Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма е изплатило над 52 милиона и 400 хиляди лева на хотелиери, приютили украински бежанци. Средствата обхващат субсидираните нощувки за месец април на над 67 000 бежанци в 687 места за настаняване.

От министерството уточняват, че изплащат само нощувки, данни за които са "засечени от 3 източника", а на подалите заявки места за настаняване, където има неосъответствия, ще се даде възможност да представят доказателства за настаняването и храненето на бежанците.

Извършеното плащане е по втория отчетен период, обхващащ месец април. За предоставените на бежанци нощувки през май, хотелиерите ще могат да подадат документи между 1 и 5 юни. Дотогава заявки могат да подадат и собствениците на места за настаняване, които са приютили бежанци и през март и април, но до момента не са го заявили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Павлова

Мария Павлова: Ако президентът не подпише указ, ще остане настоящият външен министър

Преди да стане ясно, че премиерът Димитър Главчев е поискал смяната и на министъра на земеделието, вицепрезидентът Илияна Йотова коментира, че държавният глава продължава да провежда консултации и и да събира информация във връзка с предложението да издаде указ за освобождаването на външния министър Стефан Димитров.  На въпрос кога е ясно..

публикувано на 16.04.24 в 17:01

104 загинали на пътя от началото на годината до днес

104 души са загинали на пътя от началото на годината до днес, 40 от жертвите са пешеходци. Това съобщи за "Хоризонт"  Росен Рапчев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата". "Пешеходците много често смятат, че пешеходната пътека е едва ли не щит, но тя не дава изключително предимство на пешеходците. А много е важно пешеходецът преди..

публикувано на 16.04.24 в 16:58

Здравната комисия прие на първо четене законодателни промени за правата на психично болните

Без гласовете на "Възраждане" депутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене законодателни промени, свързани с правата на хората с психични заболявания.  Със законопроекта се забранява унизителното отношение към пациенти с такива заболявания по време на тяхното лечение. За нарушения на правата им ще се счита липсата на достатъчно..

публикувано на 16.04.24 в 16:51
Димитър Главчев

Главчев ще участва на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Димитър Главчев ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба.  Държавните и правителствените ръководители ще обсъдят новия пакт за европейската конкурентоспособност, отношенията ЕС - Турция, ситуацията в Украйна и в Близкия изток. В белгийската столица Главчев ще присъства на..

публикувано на 16.04.24 в 16:37

Чистят от храсти и канавките по пътищата за ГКПП "Гюешево" и ГКПП "Олтоманци"

Прави се почистване от храсти и растителност, както и на канавките, по международните пътища от Кюстендил към ГКПП "Гюешево" и Северна Македония и за ГКПП "Олтоманци" и Сърбия, казаха експерти.  Почистването е с пари по бюджета на АПИ и трябва да завърши до края на април.  Почистването по двете трасета - до ГКПП "Гюешево" 35 километра,..

публикувано на 16.04.24 в 16:32
Илхан Кючюк с посланик Тодор Стоянов.

Илхан Кючюк е удостоен с престижна награда в Рим

В зала "Zuccari" на италианския Сенат се състоя церемония по награждаването на българския евродепутат Илхан Кючюк с престижната международна награда "Джовани Малагоди". Тя е учредена от фондацията "Луиджи Ейнауди" е се връчва за първи път.  На тържеството присъства посланикът на нашата страна в Рим Тодор Стоянов, сенатори и официални лица..

публикувано на 16.04.24 в 16:29

Само една формация е подала документи в ЦИК за участие във вота

Централната избирателна комисия има пълното съдействие на служебния кабинет по въпросите, свързани с организацията и подготовката на предстоящите избори две в едно на 9 юни. Това е уверил служебният премиер Димитър Главчев на първа среща с ЦИК, обяви председателят на комисията Камелия Нейкова: "Уточнихме някои въпроси, свързани с отговорностите..

публикувано на 16.04.24 в 16:26