Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: Не се стремим към война между НАТО и Русия

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не се стремим към война между НАТО и Русия, посочва американският президент Джо Байдън в статия за "Ню Йорк таймс". Намирам действията на руския държавен глава Владимир Путин за ужасяващи, но Съединените щати няма да се опитват да го свалят от власт, допълва той.

"Докато Съединените щати или съюзниците ни не бъдат нападнати, няма да бъдем директно включени в конфликта нито чрез изпращането на американски военни части в Украйна, нито чрез атакуване на руските сили", уточнява Байдън. - "Не окуражаваме, нито помагаме на Украйна да извършва атаки извън нейните граници". Джо Байдън пише, че е взел решение за предоставяне на украинците по-съвършени ракетни системи, които ще им позволят по-прецизно да поразяват цели на бойното поле, вътре в Украйна.

Относно ядрените оръжия президентът на Съединените щати посочва, че за момента не се наблюдават признаци, че Русия възнамерява да използва подобни оръжия в Украйна.

"Не искаме продължителна война само за да причиним болка на Русия", заявява още американският държавен глава.

Байдън допълва, че Вашингтон ще продължи да си сътрудничи с партньорите си за санкциите срещу Русия, които са най-тежките, налагани някога на голяма икономика.

Според него преговорите на Киев с Москва са в застой, защото Русия иска да поеме контрол на възможно най-голяма част от Украйна. Няма да притискам украинското правителство да направи каквито и да било териториални отстъпки, подчертава американският президент и допълва, че целта на Америка е да види демократична, независима и суверенна Украйна, която може да се защитава от бъдеща агресия.

Украйна ще получи американска високомобилна артилерийска ракетна система , която е прецизно оръжие със сателитно насочване. То  носи приблизително същата експлозивна сила като 500-килограмова бомба. Усъвършенстваните  оръжия трябва да позволят  на Украйна да се бие на бойното поле и в същото време да бъде в силна позиция на масата за преговори, заявява американския президент .

Най-новият пакет  оръжия ще включва още противотанкови ракети, артилерийски снаряди, хеликоптери, радари и боеприпаси .

От администрацията  подчертават, че най-модерните оръжия, които ще бъдат предоставени на украинците са обещани само след  уверения от  страна на лидерите на Украйна, че те няма да бъдат използвани  срещу цели на руска територия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Поразен блок в Северодонецк

Последно от Украйна: Взривен резервоар с азотна киселина

Резервоар с азотна киселина се е взривил в разгара на боевете за източния украински град Северодонецк, съобщава АФП. Управителят на Луганска област Сергей Гайдай съобщи, че експлозията е резултат от руски въздушен удар и призова останалите жители на града..

публикувано на 31.05.22 в 21:05
Украински войници в Северодонецк, Източна Украйна

Украйна: По-голямата част от Северодонецк е в руски ръце

По-голямата част от Северодонецк е в руски ръце, но защитниците на украинския град не са обкръжени, съобщи тази вечер Сергий Гайдай - управителят на Луганска област, цитиран от АФП и "Ройтерс". Той оприличи ситуацията в града на тази в две други..

публикувано на 01.06.22 в 00:51
Украински бежанци в Слънчев бряг преди да потеглят за разселване във вътрешността на България - 31 май 2022

Бежанците от Украйна отказват да се настанят във фургоните в Елхово

Само десетина украински семейства са настанени във временния център в Елхово. Там се очаква да пристигне и председателката на Агенцията за бежанците Марияна Тошева. Константинова: Прекратяваме плана за разселване на бежанци В Елхово..

публикувано на 31.05.22 в 20:37
Канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на Съвета на ЕС - Брюксел, 31 май 2022

Гърция дава на Украйна съветски бронирани машини и получава в замяна германски

Германският канцлер Олаф Шолц  е постигнал споразумение с Гърция, според което Атина ще изпрати на Украйна бронирани машини от съветската епоха в замяна на по-модерна бронетехника от Берлин, предаде "Франс прес". "Ще предоставим германски..

публикувано на 31.05.22 в 20:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16