Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1500 деца се събраха във Велико Търново за празник на толерантността

За близо десетилетие броят на ромите висшисти се е увеличил шест пъти

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 1500 деца от цялата страна се събраха във Велико Търново за двудневния празник на толерантността. Детският ромски фестивал "Отворено сърце" дава възможност на децата да покажат фолклора и традициите на своите етноси. За първи път участва мобилна дигитална, образователна лаборатория, създадена от ученици и учители. Част от фестивала е кръгла маса на тема "Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното", която е посветена на 20 години от създаването на центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

За 17-а година фестивалът, организиран от център "Амалипе", се превърна в работещ модел на интеграция и толерантност, в чиято основа са децата, младите хора, образованието и опознаването на различните култури на етносите.  

За интеграцията и мечтите си ромските момичета споделиха: 

"В нашето училище има разбиране между нас, не е като да се подиграваме или единият да е повече от другия". 

"Не се караме, не се бием, разбираме се, играем си заедно, винаги сме заедно, помагаме си, общуваме". 

"Не ни е трудно, справяме се, благодарение на учителките, те ни помагат". 

"Да завършим училище – това ни е първата цел, аз искам да уча за медицинска сестра". 

"Аз искам да стана ръководител по народни танци, защото аз съм от ромски произход, обаче българското в България не се поддържа толкова и трябва някой да се захване".


Един от добрите примери за подражание е студентът по биология и ромски медиатор Бойчо Койчев от садовското село Караджово: 

"Това, което съм наследил от моите учители, се старая да го предам и на моите деца. Когато виждат тези деца, че един от тяхната махала е стигнал до еди-кое ниво, някак си те се стимулират, мотивират да продължат своето образование". 


Проблемът с ранните бракове започва да се преодолява, но децата продължават да отпадат от училище, коментира Бисерка Димитрова, педагогически съветник в училището в сливенското село Сотиря: 

"Проблемът е в държавата, не толкова в училището, както много често се опитват да хвърлят вината, защото учителите правим всичко по силите си. Те следват един модел, който наблюдават всеки ден, особено в по-малките села, в по-малките махали. Трудно може да бъде избегнато, когато няма фрапантни наказания, които да ги стреснат и да им покажат, че това е нередно".

Когато има желание, нещата се случват, показаха учениците и учителите от Професионалната гимназия по селско стопанство в град Суворово. Те са направили от стар училищен автобус пътуваща медицинска и образователна лаборатория за възрастните и децата от малките населени места, разказа учителят Владимир Иванов: 

"Решихме, че можем да направим една подвижна медицинска лаборатория, която да достига до точно такива хора с цел да получат медицински преглед. В лабораторията има кантар, термометър, апарат за кръвно налягане, оксиметър, ЕКГ апарат. Имаме връзка с дежурен лекар, с дежурен психолог и социален работник. После решихме да го надградим и да се концентрираме върху учениците".


"Аз съм Даниел Иванов от Суворово. Като цяло е направено като подвижно училище за подпомагане на деца, които нямат достъп до образователни услуги в техните населени места. Могат да ползват изнесено учебно място".


В образователния процес с ромите е постигнат огромен напредък, коментира председателят на център "Амалипе" Деян Колев:  

"Тръстът за социална алтернатива популяризираха национално представително проучване, което показа, че в сравнение с 2011 година, когато е имало аналогично проучване, ромите, които са с висше образование, са се увеличили 6 пъти, а ромите със средно образование – два пъти. Това е само в рамките на 8 години. Ние също от център "Амалипе" виждаме това на терен от година на година. На този фронт специално се постигат много неща. Тук остава въпросът дали това се случва благодарение на официалните политики за интеграция или въпреки тях. Основно се случва благодарение на обективните процеси на модернизация в ромската общност".


Участниците във фестивала "Отворено сърце" тази вечер ще преминат в шествие по централната улица на Велико Търново. Проявата е под надслов "Да превърнем езика на омразата в език на толерантността".

снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29
Историческа възстановка в Панагюрище, илюстративна снимка

Стотици видяха в Панагюрище възстановка по повод годишнината от Априлското въстание

Стотици българи от страната посетиха Панагюрище, за да наблюдават историческата възстановка "Мъжество и саможертва", изпълнена от Националното дружество "Традиция", по повод 148-мата годишнина от Априлското въстание. Тази година историческият спектакъл, който пресъздава драматичните събития от Април 1876-та,  премина под мотото "10 дни Панагюрска..

публикувано на 27.04.24 в 19:22

Има задържани запалянковци за носене на забранени предмети на мача Левски - ЦСКА

Самоделни пиратки са открити при проверката на полицаите на Националния стадион "Васил Левски" преди мача между ЦСКА и Левски днес следобед, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пиратките могат да  се задействат дистанционно. На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил. От МВР съобщиха още,..

публикувано на 27.04.24 в 19:06

Катастрофа между мотоциклет и бус на пътя Русе - Велико Търново

Катастрофа между мотоциклет и микробус затруднява движението по пътя Русе - Велико Търново при село Куцина.  По първоначална информация мотоциклетът се е движел зад микробуса и поради неспазване на дистанция се е блъснал в задната му част.  Мотористът е откаран в Спешна помощ.  На мястото на инцидента се извършва оглед.   Започнато е досъдебно..

публикувано на 27.04.24 в 19:05

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново ще получат помощ от фонд "Ин витро"

25 двойки с репродуктивни проблеми от община Велико Търново са одобрени за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие.  Двойките, които са кандидатствали тази година за финансиране от общинския фонд "Ин витро", ще получат до 2000 лв., реши на последното си заседание Великотърновският общински съвет. Ако..

публикувано на 27.04.24 в 17:18
Къщата, в която е живял Владимир Димитров-Майстора в Шишковци.

Лазаровден с благотворителен базар в кюстендилското с. Шишковци

Лазаровден с благотворителен базар на домашно приготвени изделия организират днес в кюстендилското с. Шишковци, където над 30 години е живял и творил големият ни художник Владимир Димитров -Майстора.  Събраните средства ще бъдат преведени на сметката на местното сдружение "Възход за село Шишковци“, което от година замисля различин инициативи, за..

публикувано на 27.04.24 в 17:06