Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър очаква до 6 юни обяснение за грешките с издаването на електронни направления

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз предлага двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления до отстраняването на пропуските на програмните продукти.

По-рано здравният министър Асена Сербезова обяви, че до понеделник очаква обяснения за грешките с издаването на електронни направления от разработилите медицинския софтуер.

В специална позиция, министър Сербезова посочва, че трети ден пациентите не могат да получат направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма-доставчик, потърпевши да са граждани и лекари, се казва в позицията. Сербезова ще настоява да се търсят законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност.

Здравният министър заявява още, че ще подкрепи всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им достъп до здравеопазване през последните два дни.

В същото време ръководството на лекарския съюз реши да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти. Съсловната организация настоява още компетентните органи да установят кои са тези компании, както и за въвеждане на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер.

От лекарския съюз ще предложат на Надзорния съвет на здравната каса да бъде направена двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските и българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори

Във Великобритаиня Найджъл Фарадж потвърди, че ще се кандидатира на общите избори. Само преди дни той заяви, че няма да се кандидатира, но сега не само, че промени мнението си, но взе и решение да оглави крайнодясната партия „Реформирай Обединеното кралство“. В изявление за медиите Найджъл Фарадж заяви: „Взех решение, промених мнениетоси..

публикувано на 03.06.24 в 20:16
Кристина Дунчева

Доживотен затвор без замяна за Кристина Дунчева, убила двете си деца

Доживотен затвор без замяна при първоначален специален режим присъди петчленен състав на Окръжен съд Благоевград на Кристина Дунчева, която в края на 2020 година уби двете си деца по особено жесток начин. Престъплението беше извършено в Сандански, в дома, в който Кристина живеела с децата си – момче на пет години и и момиченце на 3 годинки...

публикувано на 03.06.24 в 20:13

Трима души, сред които българин, са задържани за поставяне на ковчези пред Айфеловата кула

Трима мъже, един от които - българин, бяха изправени днес пред френски съд по подозрение, че са сложили в събота 5 празни ковчега с надпис "Френски войници от Украйна" в подножието на Айфеловата кула. Българинът е управлявал автомобила, превозващ ковчезите. Другите двама участници са германец и украинец, съобщиха от прокуратурата. Проверката на телефона..

публикувано на 03.06.24 в 20:11
Калин Стоянов

Вътрешният министър: 213 са сигналите за купуване на гласове

213 сигнала за купуване на гласове има постъпили в структурите на МВР,  съобщи в Малко Търново ресорният министър Калин Стоянов. Той уточни, че до момента са образувани 80 досъдебни производства за нарушаване на изборните права на гражданите. " В днешния ден се работи на територията на Областната дирекция на МВР - Велико Търново. Няма нищо ново за..

публикувано на 03.06.24 в 20:02

Възстановено е движението по основните пътища в Ловешко

Възстановено е движението по пътя София-Варна в участъка между селата Микре и Сопот, където имаше паднали дървета след проливния дъжд и градушката, които се изсипаха в Ловешко. Вече е отворен за движение и пътят Ловеч - село Микре. Буря нанесе значителни щети в Ловешко Валежите в Ловешко бяха най-интензивните днес в страната ни - до 27 литра на..

публикувано на 03.06.24 в 19:39
Началникът на КАТ - Сливен главен инспектор Илиян Николов

В Сливен на магистрала "Тракия" зачестяват случаите на превишена скорост

През последната седмица в сливенския участък на АМ "Тракия" са засечени от полицейските камери за скорост трима водачи на леки автомобили да се движат с над 200 километра в час при ограничение от 140 километра в час. При последния случай от преди няколко дни скоростта на засечения автомобил е достигнала 221 километра в час. От КАТ..

публикувано на 03.06.24 в 19:32

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове

96 % от жителите на Берковица са против през прохода „Петрохан“ да преминават ТИР-ове. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение от пътната агенция тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. На 23 май изтече срокът за изпращане на възражения срещу обявеното от АПИ обществено обсъждане за..

публикувано на 03.06.24 в 19:24