Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В околностите на Велико Търново се провеждат общоградски походи и спортни празници

Местност „Ксилифор“ до Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

От 20 години във Велико Търново се обединяват деца и възрастни с Общината, Регионалната здравна инспекция, туристическото дружество „Трапезица – 1902“, Младежкия дом в града и общинския комитет „Васил Левски“. През пролетта и есента в околностите на Велико Търново се провеждат общоградски походи и спортни празници в единствената по рода си в страната кампания „Движи се и победи“.  

След двегодишно прекъсване, заради пандемията, днес кампанията отново продължава с походи и спортен празник в туристическата местност „Ксилифор“ до Велико Търново.

Движението е здраве и носи удоволствие. В това са обединени великотърновци и обществените институции в старата столица, които са ангажирани в кампанията „Движи се и поведи“. Тя започна преди 20 години по общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“, разказва д-р Диляна Вачкова от здравната дирекция в община Велико Търново: 


"През 20-годишното изпълнение през туристическите маршрути в местности около Велико Търново са преминали над 18 хиляди търновчани – деца, ученици, семейства и възрастни хора. Това е една кампания, която традиционно се утвърди в живота на Велико Търново и не смятаме да я продължим“. 

Пролетният етап от кампанията „Движи се и победи“ тази година включва походи, които тръгват от 8 часа в съботната сутрин, и спортно-туристически празник в местността „Ксилифор“, поясни Георги Димитров, секретар на туристическо дружество „Трапезица – 1902“: 

"Има лъчови походи от пет места към "Ксилифор" – от квартал „Асенов“, от селата Арбанаси и Шереметя, от телевизионната кула и от спирката при Великотърновския университет“.   

Движението е здраве, природата е зареждаща, категорични са великотърновци, които не пропускат възможност да се включат в походите: 

"За мен е много важно за здравето и за децата да сме сред природата, защото в градовете е много мръсен въздуха, много е хубаво да се наслаждаваш на природата. Зареждам се от всякъде и при всеки удобен момент сме сред природата“. 

"Природата по някакъв вълшебен начин въздейства върху емоцията на човека. Зарежда с енергия, с настроение“

"IT специалист съм и пред мониторите и телевизорите постоянно не върви, зареждаш се с енергия в природата. Това си е разтоварване, зареждане с енергия“. 

Местността „Ксилифор“, включена в походите на кампанията „Движи се и победи“, през годините е станала приказен парк с много дървени и метални скулптурни фигури, направени от студентите и преподавателите от Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Работи атракционно съоръжение за катерене. Има много възможности за отдих, спорт и забавления, поясни Георги Димитров: 

"Районът на Ксилифор и подходите са обезопасени, почистени са, има маркировка. Започваме с улова на риба в 8,30 часа и продължаваме с щафетните игри за най-малките. Ще има тролей над езерото, атракциона „Въжена градина“, стрелба с лък, бадминтон, плажен волейбол, шахматен турнир, теглене на въже и скок от място „Лъвски скок“. За тези всички дисциплини ще участват 63-а съдии“.  

Осигурени са спортни принадлежности за награди на победителите и участниците в походите и спортния празник. 

Кампанията „Движи се и победи“ 20 години изпълнява мисията си да изведе сред природата все повече млади хора, посочи Румен Петров, директор на Младежкия дом във Велико Търново и председател на Обществената коалиция за здраве в старата столица: 

"Няма такава активна, сериозна, масова кампания в цялата страна и ние държим това, което сме започнали, да продължи във Велико Търново. Много се харесва на децата и младите хора. Вече виждаме ученици, които са идвали в началните кампании, които сега си водят децата и вероятно това е една от причините – когато си приучил една част от младите хора, те след това го прехвърлят като въздействие и върху своите деца“.  

В походите през пролетта и есента над 30 на сто са редовните участници, а кампанията „Движи се и победи“ постоянно набира популярност и привлича нови съмишленици. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите разпределиха председателските места в постоянните комисии

Парламентарно представените формации си разпределиха председателските места в постоянните комисии, научи БНР от свои източници.  Най-много – седем, получава ГЕРБ –СДС. Техни представители ще ръководят комисиите по правни и конституционни въпроси, енергетика, отбрана, по външна политика, по вътрешна сигурност и обществен ред, социалната и..

публикувано на 16.07.24 в 18:36

Тридесет постройки изгоряха при големия пожар край с. Отец Паисиево, община Калояново

Тридесет постройки изгоряха при голям пожар край село Отец Паисиево в община Калояново , сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  "Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото", обясни..

публикувано на 16.07.24 в 18:32

Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки

Пожар в сухи треви и храсти край свищовското село Ореш се прехвърли в населеното място, засегнати са къщи и селскостопански постройки. Все още няма информация за пострадали хора.  Три са сериозните пожари в Свищовско този следобед. Пожарникари от цялата област гасят огнища в селата Горна Студена, Царевец и Ореш. Огънят в Ореш вече е вътре в..

публикувано на 16.07.24 в 18:00

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница е ограничен

Пожарът край граничните села Коприва, Цървен дол и Преколница, който възникна на 11 юли и вече е обхванал около 650 декара - непосредствено до границата със Северна Македония, вече е локализиран и ограничен от четирите страни.  През нощта ще има дежурни екипи, които да следят за евентуално ново активизиране на тлеещи огнища. Това казаха от..

публикувано на 16.07.24 в 17:59

Пожарът в пограничното село Горска поляна не заплашва компресорната станция "Странджа"

Пожар пламна в ранния следобед до ямболското погранично село Горска поляна, в близост до компресорната газоизмервателна станция "Странджа". Огънят се е разпрострял на площ от около 3000 декара, но засега няма опасност да прехвърли границата с Турция. Пожарът е пламнал около 14:00 часа и бързо се е разраснал, към момента на място са 6..

публикувано на 16.07.24 в 17:53
Снимката е илюстративна

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара

От началото на юли в Плевенска област са горели над 200 пожара, което е в пъти повече от същия период на миналата година.  Най-често причината за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, запалване на растителни отпадъци, небрежност при тютюнопушене. Има и умишлено опожаряване на сухите тревни площи с цел тяхното почистване. Само през..

публикувано на 16.07.24 в 17:28
Хеликоптерът Ми-17 на ВВС, участващ в гасенето на пожара в района на Стара Загора, беше пренасочен към Стрелча.

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в Стрелча

Десетки доброволци от Пазарджишко са включени в гасенето на пожара в землището на община Стрелча. Ясен Цветков - председател на Националната асоциация на доброволците в Република България, информира: "Пожарът се увеличава, обхванал е голям боров масив, така че се изискват спешни мерки и организация. За съжаление, цяла седмица вече ще стане. Доброволци..

публикувано на 16.07.24 в 17:27