Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат актуализацията на държавния бюджет в пленарната зала

Каримански заяви, че на първо четене ИТН ще подкрепят актуализацията

| обновено на 16.06.22 в 18:20
Снимка: БГНЕС

Парламентът започна да обсъжда на първо четене актуализацията на държавния бюджет.

В нея е заложено увеличение на лимита на нов държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лева. Новата финансова рамка е изчислена при инфлация от 11,9 на сто и растеж на икономиката от 2,9 на сто.

Бюджетният дефицит, заложен в актуализирания държавен бюджет, се запазва на 4,1 на сто, но се променят източниците на финансирането, предупреди Любомир Каримански от "Има такъв народ" (ИТН). По думите му докато преди държавата е разчитала на дълг основно от вътрешния пазар, сега се е преориентирала на международните дългови пазари

"Най-вероятно тази промяна се дължи на факта, че емисията на вътрешния пазар, по емисиите, които се случиха по-рано тази година, не показаха много силен интерес сред инвеститорите, което наложи заплащането на по-висока лихва."

Каримански заяви още, че на първо четене ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета, въпреки че по-рано бе анонсирано, че партията ще дадат вот "за" единствено за социалните мерки.

По темата за дълга още в началото на заседанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обясни, че се налага изтегляне на по-висок дълг, за да се осигури по-евтино финансиране на предстоящо погашение догодина.

"Разликата най-вероятно ще бъде почти един процентен пункт, което на сума от 3 милиарда за следващите 10 години е съществен разход за бюджета, който може да бъде спестен, ако дългът бъде емитиран тази година. В случай, че Народното събрание прецени, че няма нужда да се прави това спестяване, може да остави тавана на дълга, както е в оригиналния бюджет."

Петър Чобанов от ДПС разкритикува правителството, че вече не е изтеглило необходимия дълг.

"Проблемът с дълга е, че до момента не емитирахме дълг и емисията най-вероятно няма да се случи. Оттук нататък доходността по дълговете на държави от еврозоната рязко се качва и ако трябва от септември нататък до края на годината да изпълним тези лимити на дълга, ще ни е безкрайно трудно и на много по-висока цена."

Емисията, за която Чобанов прогнозира, че няма да се случи, бе анонсирана възможност тази седмица да се излезе на международните пазари. Анонсът дойде миналата седмица в отговор на въпрос на БНР и бе направен преди спешното заседания на Европейската централна банка и рязкото вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв вчера.

И още един акцент - Румен Гечев от БСП предупреди, че водената политика може да включва повече мерки.

"Последните няколко години министрите на финансите, в това число и колегата Василев, са скрънзави министри на финансите и може би така трябва да бъде. Но са стиснали кесията малко по-здраво отколкото всички останали страни членки на Европейския съюз."

Критики към дълговата политика бяха отправени и от ГЕРБ, според които "правителството тича след събитията" и "ако управлява до края на годината, тази актуализация няма да е последна".  Кирил Ананиев обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи актуализацията и приключи изказването си с обръщение към управляващите с думата "сбогом".

От "Възраждане" определиха бюджета като "проинфлационен".

Като цяло дискусията в пленарната зала засега протича на експертно ниво и в умерен тон.

Вчера парламентът одобри на първо четене актуализациите на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

В ресорната комисия обаче държавният бюджет не получи подкрепа. Ако сценарият се повтори и в пленарната зала, няма да има възможност промените в другите два бюджета да бъдат финансирани, включително и увеличаването на пенсиите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър получава помощ от Швейцария за справяне с миграцията и домашното насилие

Кипър ще получи над 11 млн. евро помощ от Швейцария за справяне с миграционните потоци и с домашното насилие, предвиждат подписаните в Никозия две споразумения. Финансовата подкрепа се предоставя в рамките на втория швейцарски принос към държавите членки на ЕС за периода 2019-2029 г. С повече от 9 млн. евро Швейцария подпомага усилията на..

публикувано на 31.07.24 в 03:31

Безредици в Саутпорт, където бяха убити 3 деца

Безредици избухнаха в северния английски град Саутпорт, където три деца загинаха, а още няколко деца и двама възрастни са в тежко състояние в болница след атаката с нож, за която беше задържан 17-годишен младеж, предаде репортер на Франс прес.  Около 100 протестиращи са запалили огньове и са започнали сблъсъци с полицаите. Гъсти облаци дим се виждат..

публикувано на 31.07.24 в 01:15

Втори пожар от РСМ наближава границата

Около 100 са жителите на двете села Сапарево и Кърпелево, които бяха евакуирани от домовете си. Част от тях са настанени в база на МОН в Сандански, а други са при близки хора.  Пожарът не стихва. Освен стотиците огнеборци и пожарни автомобили, има и тежка техника, с която се правят просеки, за да се ограничи огънят и да се защити пътят към другите..

публикувано на 30.07.24 в 21:41

Половината от обявените близо 850 места в детските градини в Пловдив са заети

Обявените от пловдивската общинска администрация близо 850 свободни места в детските градини и ясли в града са заети едва наполовина, сочат резултатите от провелото се днес поредно класиране. Причината е желанието на родителите децата им да бъдат приети в точно определени детски заведения, в които местата са по-малко от заявения интерес...

публикувано на 30.07.24 в 20:26
В Бейрут, архив.

Израелската армия съобщи, че е нанесла удар в Бейрут като отмъщение за атаката срещу Голанските възвишения

Мощен взрив отекна в южните квартали на ливанската столица Бейрут, предаде Ройтерс. Според източници на Ройтерс атаката е била извършена в южен квартал на Бейрут, където заседава ръководството на "Хизбула", а конкретната мишена е бил Мухсин Шукр - началник на оперативния щаб на шиитската групировка. Не е ясно дали е оцелял.  Според Франс прес..

публикувано на 30.07.24 в 20:10

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания. Пред сградата на РЗИ на централния площад "Жеравица" днес и утре се..

публикувано на 30.07.24 в 20:07
Заседание на Комисията по бюджет и финанси в НС -  30 юли 2024 г.

Бюджетната комисия одобри промените в капиталовата програма с проектите за общините

Бюджетната комисия на Народното събрание одобри на второ четене промените в капиталовата програма с проектите за общините. Министър Петкова: Над 6,2 млрд. лв. е достигнала инвестиционната програма за общините Бюджетната комисия в НС обсъжда изменението на капиталовата програма за общините Тя е част от Бюджет 2024, като промени в другите му..

публикувано на 30.07.24 в 19:48