Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И депутатът Кирил Симеонов се отцепи от ИТН

Симеонов отрече да му е оказван натиск и да са му предлагани постове и пари

| обновено на 17.06.22 в 12:47
Кирил Симеонов, който се отцепи от групата на ИТН в парламента, получава поздравления от Христо Петров - Ицо Хазарта от ПП.
Снимка: БГНЕС
Депутатът Кирил Симеонов се отцепи от "Има такъв народ". Неговото решение, обявено от парламентарната трибуна,  беше посрещнато с бурни аплодисменти от депутатите от останалите вече три партии в управляващата коалиция и с объркване сред представителите на ИТН. 

По-късно пристигналият със закъснение в парламента Тошко Йорданов свика спешно заседание на парламентарната група на ИТН, на което дойде и Симеонов. Депутати от "Продължаваме промяната", водени от председателя на Комисията по здравеопазване Антон Тонев, застанаха на пост пред вратата. 

В ранния следобед председателстващият пленарното заседание на НС Атанас Атанасов обяви, че Кирил Симеонов официално напуска парламентарната група на "Има такъв народ" и вече е независим депутат. 

Това е шестият народен представител, който напуска групата на ИТН. Той е член на Комисията по бюджет и финанси, председател на Комисията по информационни технологии. 

"Не искам да се свързвам с ГЕРБ и като се прибера вкъщи, искам да гледам децата си в очите“, каза  тази сутрин Симеонов от трибуната на Народното събрание, след като се стигна до напрежение и почти до физически сблъсък между депутати.

"Тъй като съм вече на трибуната, искам да кажа нещо от сърцето си, без да съм подготвял никакви речи. Когато влязох в политиката, аз в политиката съм влязъл абсолютно на меритокартичен принцип, без да имам родители-партийци, без някой да ме подкрепя, без бизнесмени зад мене, без нищо. Когато се видях със Слави Трифонов, той ме попита: "За какво си тук? За какво се бориш?" Аз му казах: "Тук съм, за да се борим срещу системата, срещу статуквото".

Вчера ние гласувахме заедно с тази система и мен ме е срам от това нещо. В края на краищата аз съм длъжен да изляза и да го заявя. Аз не съм ГЕРБ, не съм ДПС, и когато се прибера довечера при децата си, аз трябва да мога да ги погледна в очите", заяви Кирил Симеонов.

"Това е много силна проява на парламентаризъм и г-н Симеонов има и моите адмирации“ - това заяви временният председател на НС Мирослав Иванов от ПП.

От ИТН първоначално опровергаха информацията за пореден напуснал.

Пламен Абровски заяви:

"Аз не чух той да се е отцепил. Той просто излезе и си изля душата. В момента има много сериозен психологически натиск върху депутатите от "Има такъв народ", защото "Има такъв народ" в момента е ключът към всичко".

Но след като първоначално го обяви от трибуната на Народното събрание, в кулоарите на парламента Кирил Симеонов потвърди решението си да напусне парламентарната група на ИТН:

"Ако ще подкрепяме системата, това значи не е моят проект. Да, напускам групата на ИТН", каза той.

Симеонов отрече да му е оказван натиск и да са му предлагани постове и пари:

"Вижте, в момента аз това, което направих, беше абсолютно емоционално и от сърце. Това нещо, което се случи вчера, беше последната капка. То е натрупване, натрупване. Аз в крайна сметка съм лоялен човек и не е толкова лесно да се вземе такова решение, повярвайте ми. Няма абсолютно никакъв натиск върху мене, разберете!“

Междувременно председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов свика спешно заседание на групата, а депутати от "Продължаваме промяната" отидоха пред стаята на ИТН, защото подозирали, че върху Симеонов се оказва натиск.

На заседанието на ПГ на ИТН дойде и Симеонов, а депутати от ПП, водени от Антон Тонев, застанаха на пост пред вратата:

"Предполагам, мога само да предполагам, че неговите колеги се опитват да го убедят той да преосмисли това, което публично заяви“, каза Тонев.

Самият Симеонов отказа да обясни за какво е говорил с колегите си. Ива Митева вече допусна, че може да има и други напуснали.

След повече от час заседание на парламентарната група на "Има такъв народ" председателят ѝ Тошко Йорданов направи кратко изявление пред медиите, в което подчерта, че  групата е единна, а със Симеонов остават приятели:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22