Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация в подкрепа на кабинета "Петков" (видео)

| обновено на 21.06.22 в 20:45
10
Снимка: Диана Костова

В 18:30 часа започна поредната демонстрация в подкрепа на правителството, докато в пленарната зала на Народното събрание депутатите обсъждаха внесения вот на недоверие към правителството.

Акцията в подкрепа на кабинета "Петков" се организира зад сградата на Народното събрание - в пространството край храм-паметника "Св. Александър Невски". И тук се чуват скандиранията "Оставка", които огласяват протеста на партия "Възраждане", свикан, за да призове за подкрепа към вота на недоверие за правителството. Скандиранията са заглушавани от рок музиката, която звучи.

Български знамена и украински символи посрещат демонстрантите, които идват, за да подкрепят кабинета "Петков".


Пред участниците говориха премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и бившият председател на парламента Никола Минчев.

"Следващата ни стъпка в следващите 7 дни е да говорим още с депутатите и да им кажем: "Осъзнайте се, имате историческа отговорност, вземете правилното решение". След това имаме първи мандат (за формиране на ново правителство), след това имаме потенциални нови избори", отговори Кирил Петков на въпрос какво следва при евентуален утрешен успешен вот на недовери към неговото правителство.


Хората, които говориха пред микрофона на БНР, заявиха, че това правителство допуска грешки, със сигурност не е идеално, но най-важното е, че е заявило пътя на промяната - именно това ги мотивира да го подкрепят и също така да не се върнат ГЕРБ и ДПС на власт . Също така участниците в демонстрацията споделят, че се страхуват от сериозните проруски настроения на "Възраждане" и очертаваща се проруска коалиция, а България трябва ясно да заяви проевропейското си бъдеще и проевропейската си перспектива.

"Целта е много проста - да не се връщаме години назад, да не излизат на протести още поколения деца. Имаме правителство, което не смятаме за идеално, но което е дало ясна проевропейска реформаторска заявка. Като гражданин съм уплашена от това, което видяхме миналата седмица - много ясна нова коалиция, включваща предишните управляващи от ГЕРБ, ДПС, които са ясно свързани с мафията, ИТН, които се декларираха в тяхна подкрепа, както и "Възраждане", които са "очевадно" декларативно пропутински проксита в България", посочи една от участничките в демонстрацията в подкрепа на правителството.


Протестиращите носят български и европейски знамена, но често се срещат и украински символи - те категорично изказват подкрепата си за Украйна и правят опити да включат българин, който се бие на фронта в подкрепа на Киев. Ако се очертае профил на проправителствените демонстранти -  те са млади, някои от тях са дошли с децата си.

Утре се очаква нова демонстрация в подкрепа на правителството.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Туристка се разхлажда с ветрило до замъка Сфорца в Милано, Италия, 16 юли 2024 г.

След големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт заради очаквани валежи

Това лято над Апенинския полуостров  високите температури  се редуват с дъждовни бури и с лед големите горещини в Италия през последните дни днес кодът е жълт за лошо време и валежи. Заради жегите през тези дни червен код беше обявен от Министерството на здравеопазването за 9 големи градове като Рим, Болоня, Перуджа, Пескара и др. На остров..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия

Съветът на ЕС удължи с половин година санкциите срещу Русия заради войната в Украйна - до 31 януари 2025 г. В момента те се състоят от широк спектър секторни мерки, сред които ограничения върху търговията, финансите, технологиите и стоките с двойно предназначение, индустрията, транспорта и луксозните стоки. Мерките покриват и забраната за..

публикувано на 22.07.24 в 12:54
Белгийският външен министър Хаджа Лабиб (вляво) и френският външен министър Стефан Сежурне по време на Европейския съвет по външни работи в Брюксел, Белгия, 22 юли 2024 г.

Външните министри на Франция и Белгия коментираха оттеглянето на Байдън от надпреварата за Белия дом

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне смята, че няма да има промяна в поведението на Европа, независимо кой ще е в Белия дом.  Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември Сежурне коментира решението на американския президент Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за държавен глава..

публикувано на 22.07.24 в 12:35

Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка  на българска територия.  Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара - източният, където растителността..

публикувано на 22.07.24 в 12:23

Кирил Петков: Ще търсим подкрепа и в следващото НС

Ще търсим подкрепа и в 51-вото Народно събрание, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след връщането на президента на втория мандат - неизпълнен: "Потвърдихме, че за нас борбата с корупцията не е самоцел. Връзката между доходите на хората, връзката с чувството за справедливост, всичко това се концентрира в тази борба, както и с липсата на..

публикувано на 22.07.24 в 12:19

Гръцките здравни власти информират туристите за увеличен брой заразени с Covid-19

Гръцките здравни власти информират туристите за покачване на броя на заразените с Covid-19. В последната седмица 570 пациенти с Covid -19 са хоспитализирани в Гърция, което е три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщи председателят на Съюза на лекарите Матина Пагони. Починалите за седмица са 21 души. От клиничната..

публикувано на 22.07.24 в 12:09
Камала Харис

Влиятелни демократи подкрепиха Камала Харис за номинацията на демократите

Все повече влиятелни фигури в Демократическата партия се обявяват за номинацията на Камала Харис за изборите през ноември, след като американският държавен глава Джо Байдън обяви, че се отказва от преизбиране и подкрепи нейната кандидатура. Тя заяви, че ще заслужи и спечели номинацията на демократите и ще победи Доналд Тръмп. След..

публикувано на 22.07.24 в 12:09