Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евробарометър: 49% от българите с положително виждане за ЕС, спад с 2 пункта спрямо края на 2021 г.

3
Снимка: old.europe.bg

България е единствената страна членка на ЕС, в която има спад, макар и лек, на процента от хората, които смятат, че Съюзът е нещо добро. Почти половината българи оценяват положително Китай и Русия, а над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Такива са резултатите от специалното проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г.

Почти две трети от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро, което е най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят  Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".

В сравнение с последното проучване на Европарламента от края на 2021 година, резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки, докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Оценки на отделните страни членки по отношение на Европейския съюз


Близо половината анкетирани българи - 49 на сто, имат положително виждане за ЕС, което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Нагласи за ползите от членството в ЕС


Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство - 62%.

Същевременно почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително към настоящия момент, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Също така две трети от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Старши комисар Пламен Иванов (вдясно)

Старши комисар Пламен Иванов оглави ОД на МВР в Габрово

Областната дирекция на МВР в Габрово ще бъде оглавявана от нов директор - старши комисар Пламен Иванов. Днес той е бил представен на състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Старши комисар Пламен Иванов е в системата на МВР от 1987 г., като последно изпълнява длъжността началник на Районното управление в..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

ЕП одобри нови бюджетни правила

Европейският парламент одобри нови бюджетни правила за страните членки, насочени към стимулиране на инвестициите, но при запазване на контрола върху разходите. Промените бяха приети въпреки критиките от страна на левицата. След две години на преговори мнозинството в ЕП подкрепи реформата на Пакта за стабилност и растеж, който определя правилата за..

публикувано на 23.04.24 в 18:21

Русия се закани да засили още повече ракетните удари срещу Украйна

Часове след като за пореден път бомбардира Одеса и други украински градове, Русия се закани да засили още повече ракетните удари в отговор на очакваните мащабни доставки на оръжие за Украйна от Великобритания и САЩ. В очакване на нови руски офанзиви от североизток украинските власти на свой ред предприемат решителни стъпки за попълване на армията. "Ще..

публикувано на 23.04.24 в 18:16
Доналд Тръмп в съда в Ню Йорк

Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели

С разглеждане на нападките на Доналд Тръмп в социалните мрежи по отношение на свидетели по криминалния процес срещу него ще започне поредното заседание на съда в Ню Йорк. Започнаха встъпителните изявления по наказателното дело срещу Тръмп Съдът трябва да прецени дали Тръмп трябва да бъде обвинен в неуважение заради поредица от публикации..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Израел ликвидира двама бойци на "Хизбула", продължава атаките в Газа

Израел нанесе удари в северната част на Ивицата Газа, след като оттам са били изстреляни ракети. Атакувани са и обекти на шиитска групировка "Хизбула" в Ливан. Израелските сили са подложили на интензивен обстрел райони източно от Бейт Ханун и Джабалия. Съобщава се за поразена джамия в Бейт Лахия. Пострадали са и хора, очакващи хуманитарни..

публикувано на 23.04.24 в 17:59
Николай Костов

Николай Костов: Другата седмица очакваме в аптечната мрежа отново да има ваксини за коклюш

"В аптечната мрежа няма тестове за коклюш. Заболяването се установява в лаборатория". Това обясни пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки в България. Имаме ваксина, която е предназначена за деца над 4-годишна възраст, каза той в предаването "Нещо повече". "Реимунизация би трябвало да се..

публикувано на 23.04.24 в 17:50

При нови опити за пресичане на Ламанша загинаха мигранти

Петима мигранти, включително дете, загинаха при опит да прекосят Ламанша с малка лодка от Франция. Трагедията стана само часове след като британските депутати гласуваха противоречивия законопроект на правителството за Руанда, целящ да спре малките лодки през Ламанша. Британските медии съобщиха, че 7-годишно момиче, жена и трима мъже са..

публикувано на 23.04.24 в 17:35