Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради липса на кворум няма да има парламентарно заседание (видео)

| обновено на 23.06.22 в 12:11
Снимка: Ани Петрова

След два опита депутатите не успяха да съберат кворум. При първата регистрация за начало на заседанието днес електронната система отчете 110 депутати. 

Втори опит бе направен след 45 минути - 9:51 ч. в залата бяха 112 народни представители. Това е втори пленарен ден без кворум, след като и вчера депутатите не успяха да започнат работа.

Изпълняващият длъжността председател Мирослав Иванов се обърна към депутатите с думите:

"Уважаеми колеги, отново не можем да съберем необходимия кворум. Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да продължи нормалния си ход на работа. За съжаление, днес очевидно отново няма да можем да работим. Желая ви хубав ден, колеги".

Залата отвърна със скандирания: "Мафия".

Между двата опита за регистрация репортерите на БНР разбраха част от причините за проваления кворум. 

Изявление от кулоарите на парламента направиха от парламентарната група на "Възраждане", от което се разбра, че причината е спор, възникнал по време на Председателския съвет. Първо, от опозицията са искали да гласуват правилата за избор на председател на Народното събрание, но, тъй като от "Продължаваме промяната" не са внесли проект на решение и са искали да има избор веднага на нов председател на Народното събрание, опозицията е отказала да обсъжда тази точка. Вторият и по-голям спор е по така нареченото "френско предложение" за Северна Македония. 

Според Стойчо Ганев - заместник-председател на Народното събрание, който е присъствал на Председателския съвет, Христо Иванов е казал, че е говорил с френския посланик, за да обсъдят кога е удобно да се вземе такова решение, за да може премиерът Кирил Петков да заяви българската позиция в Брюксел, където се провежда заседание на лидерско ниво и една от темите е тъкмо присъединяването на Западните Балкани и започване на преговори. Подкрепени били от ДПС и от "Продължаваме промяната", но останалите парламентарни групи са се възпротивили и затова не са влезли в зала, за да се регистрират. 

От "Възраждане" обвиниха председателя на парламентарната група на ДБ Христо Иванов в "държавна измяна", защото е разказал за своя разговор с френския посланик, с когото е обсъдил срокове за приемане на предложението:
"Не е допустимо който и да е председател на каквато и да е партия да звъни на френския посланик да търси разрешение кога и какво да гласува Народното събрание" каза Цончо Ганев от "Възраждане".
"За нас това е държавна измяна. Никой няма право, бил той председател на парламентарна група или какъвто и да било още, дори и министър, без мандат да води разговори и то за подобни теми с представители на чужда държава", категоричен е Костадин Костадинов.

От ИТН представиха своята версия за отказа да се регистрират. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов заяви, че от "Продължаваме промяната" не могат повече да им налагат решенията си: 

"Не сме коалиция с тях. Не могат да ни налагат каквото си искат. Просто свърши. Ние сме отделна парламентарна група и смятаме, че трябва докато нещата не се урегулират и има нов председател, да се съсредоточим и да приемем законите, които наистина са важни".

БСП с обвинения към опозицията

ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане саботират" българския парламент и хвърлят държавата в хаос, заяви председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски след второто по ред провалено пленарно заседание: 

"Днес на председателки съвет беше поставен въпросът в предварителната програма да отпадне точката за избор на председател и точката за предлагане на процедурни правила за избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията. Както и вчера ви казахме, това са причините, поради които новото управляващо мнозинство не желае българският парламент да функционира".

Политическите сили се обвиниха взаимно за проваленото заседание 

Вчерашният вот показа, че Кабинетът вече в оставка не може сам да определя дневния ред на Народното събрание. От ГЕРБ поставиха условие за присъствието си в залата и то е обсъждане на всички важни законопроекти за обществото в момента: за Държавното обществено осигуряване, за Здравната каса, Държавния бюджет и нормативните актове, свързани с парите по Плана за възстановяване и устойчивост:

"Необходимо е мнозинство, което да определя дневния ред на Народното събрание. Очевидно е, че такова мнозинство няма. Срамното в тази ситуация обаче е, че все още управляващите се държат така, че имат такова мнозинство и виждаме проява на чист инат, което не би било проблем, ако не е в ущърб на Републиката" - каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22