Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външната комисия на НС прие проекта на Христо Иванов за РСМ - 11 гласа "за", 3 "против", двама се въздържаха

| обновено на 23.06.22 в 20:44
На заседанието на Комисията по външна политика на НС - 23 юни 2022 г.
Снимка: БГНЕС

След близо 8-часови дебати и с 11 гласа "за", 3 "против" и два "въздържал се" Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение, предложен от председателя на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, за даване на зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз.

То предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на Европейския съюз за промени в проекта за преговорна рамка и да вдигане на ветото срещу Скопие.

Проектът на "Демократична България" предвижда това да стане при 4 условия: прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано вписването на българите в Конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към Евросъюза да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на "македонски език"; да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие; и периодичният преглед на изпълнението на договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес.

Отхвърлени бяха другите два проекта на решение, внесени във Външната комисия - на ДПС и на ГЕРБ-СДС . Депутатите не изработиха общо решение по т. нар. френско предложение за РСМ, каквато идея имаше.

Очаква се утре темата бъде предложена като част от дневния ред на парламента - за обсъждане в пленарната зала.

Министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска беше изслушана от Външната парламентарна комисия/ Снимка: БГНЕС

Гласуването на проекторешенията не мина без напрежение. 

Заместник-председателят на Външната комисия Атанас Михнев, депутат от "Продължаваме промяната", подчерта ролята на Кирил Петков, който изпълнил обещанието си темата да влезе в парламента, но предизвика колегите си с репликата:

"Така че, нека е ясно, че никой не подкрепя предложенията от нас - на ГЕРБ и ДПС, а това бяха едни инсинуации".

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" се обърна към Михнев с напомняне, че пред него лично премиерът е заявявал желание за отстъпки за македонския език:

"Искам да обясня на заместник-председателя, че неговият лидер пред мен е заявявал, че трябва да измислим как да направим отстъпки по въпроса с езика. Така че, каквито и инсинуации да въртите, и утре ще си вдигнете ръчичките заедно с ГЕРБ и ДПС".

От ГЕРБ и ДПС обвиниха "Продължаваме промяната", че заради тяхното нежелание не се е стигнало до общо решение. Екатерина Захариева определи позицията им като безпринципна, а Станислав Анастасов като комична:

"Ние не се притесняваме да гласуваме нито с ДПС, нито с "Продължаваме промяната", нито с който и да било, когато се защита националния интерес. В много обаче шизофренна ситуация бяха "Продължаваме промяната", според мен, които успяха да гласуват едновременно и с ДПС и ГЕРБ, и с "Възраждане", каза Захариева.

"Като пълна безпринципност беше поведението на ПП, а най-накрая изпаднаха и в наистина комична ситуация – да заявят, че те нямат никаква позиция, че Кирил Петков няма никаква позиция по темата", коментира Анастасов.

БСП гласува "въздържал се" за проекта на "Демократична България" и против другите два.

"Възраждане" бяха против всички.

Утре и трите проекторешения ще влязат за обсъждане в пленарната  зала на Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичният квартал "Модерно предградие". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни а едно незаконно. Очаквайте подробности!

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането й той обвини основателят на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие", така Георгиев описа Михайлов. Георгиев заяви, че ще остане верен на..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41
Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

"Това е поругаване паметта": Родолюбиви организации срещу решението за Войнишкия паметник

Ще се проведе нов конкурс за изграждане на Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк, след като кметът Васил Терзиев прекрати процедурата.  Председателят на журито, одобрило победил - д-р Валентина Иванова, отхвърли посочените от кмета аргументи , че журито е без професионални качества. Тя не приема и другата критика – за..

публикувано на 05.07.24 в 10:25
Станислав Балабанов

Станислав Балабанов: Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза

Поредни предсрочни избори ще задълбочат политическата криза. Това заяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на парламентарната група на ИТН Станислав Балабанов.  Той увери, че ИТН са готови да получат третия мандат, за да дадат алтернатива на България: "Ако има разум въобще сред другите политически формации, да излезем от кризата. До момента се..

публикувано на 05.07.24 в 10:23