Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Взаимни обвинения в НС заради увеличението на пенсиите от 1 юли (видео)

| обновено на 24.06.22 в 15:08
Снимка: БГНЕС

Пенсиите могат да бъдат увеличени от 1 юли само с 6.1 на сто заради забавеното окончателно гласуване на бюджетните актуализации от парламента. Управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за осуетеното пълно увеличение и увериха, че дори и със закъснение пенсионерите ще получат предвиденото в актуализацията повишение. 

Очаква се актуализираните бюджети на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса да минат на второ четене на извънредно заседание във вторник, а най-късно в сряда - и окончателните изменения в държавния бюджет. 

"Има забавяне, но то ще бъде в рамките на месец юни" - увери председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН и уточни, че дори и на части, предвиденото увеличение, което трябва да одобри парламентът, ще се получи. 

Председателят на Социалната комисия Искрен Арабаджиев от ПП обясни причините: 

"Предвид, че процедурата в зала се забави, тъй като не се скъсиха сроковете за подаване на предложение между първо и второ четене, но и няма техническа възможност в момента да изчислят, каквото и решение да вземем. Така че ще остане предвиденото от февруари месец в бюджета 6.1% увеличение."

Румен Гечев от БСП директно посочи за виновници ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", които са саботирали работата на Народното събрание: 

"Провалиха пенсиите на над 2 милиона българи от 1 юли тази година. На днешната дата трябваше да се приеме - двата "малки" бюджета, големият бюджет - държавния, където са включени трансферите към ДОО, за да могат хората - над 2 милиона пенсионери - да си получат добавките, които бяха залегнали в нашето коалиционно споразумение. Постигнато споразумение да го торпилираш, когато знаеш, че става дума за милиони хора и да си разиграваш коня така и да преследваш някакви смешни политически цели - това не е приемливо и те ще бъдат наказани".



Деница Сачева от ГЕРБ потвърди, че увеличението от първи юли ще е само с 6,1%, но вината за това, по думите й, е на управляващите, които не са включители в седмичната програма актуализациите на бюджета:

"Да, пенсионерите ще получат 6.1% от 1 юли с пенсиите си на 7 юли или на друга дата през месец юли, или на 1 август те ще получат съответните увеличения. Няма да има ощетени пенсионери. Но това, което се случва в момента, е въпрос на лоша организация от страна на управляващите. Пак ви казвам, в дневния ред на тази седмица, в нито един момент, не е стоял Закона за държавното обществено осигуряване."

Хасан Адемов от ДПС също отрече опозицията да има вина за забавянето за обсъждане на бюджетите и успокои пенсионерите, че ще си получат цялото увеличение най-късно от първи август:

"Никой няма да загуби по никакъв начин увеличението. Излишното драматизиране на тази ситуация се дължи на това, че БСП са изнервени, не знам по каква причина. Няма никакво забавяне по субективни причини. В сряда изтече срокът за предложения между първо и второ четене на "малките" бюджети, в четвъртък - на големия бюджет. Днеска сме петък и в днешния ден е насрочено заседанието. Ако някой ми каже, че има забавяне по вина на народните представители, нека да го докаже".

Националният осигурителен институт е готов да плати увеличение на пенсиите от 6.1 на сто за месец юли, както е записано в настоящия действащ бюджет на Държавното обществено осигуряване, научи репортер на БНР.

Ако депутатите приемат друг вариант, той ще бъде изпълнен, но няма яснота кога може да се осъществи плащането.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31