Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Молдова получиха статут на страни-кандидатки за членство в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна и Молдова получиха статут на страни-кандидатки за членство в Европейския съюз. Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства очакваното решение, а Русия обяви, че това не представлява заплаха за страната.

Силни послания последваха сред политиците в Брюксел, както и сред управляващите в Киев и Кишинев след решението на Европейския съвет за даване на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки за членство в Европейския съюз.  "Това е много силен сигнал към Русия, че съюзът подкрепя прозападните аспирации на украинците", заяви председателстващият съюза  Еманюел Макрон.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи решението така:

"Това е исторически момент, който ни позволява да очертаем контурите на ЕС, след като днес решихме да дадем статут на кандидат-членки на Украйна и Молдова и да бъдем в готовност да направим същото и за Грузия, щом изпълни приоритетите. Това е много силно послание".

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че Украйна и Молдова ще положат усилия да приемат необходимите реформи възможно най-бързо.

В обръщение към участниците в срещата на върха Володимир Зеленски каза, че решението е най-сериозната стъпка за засилване на Европа в условията на руската агресия и добави:

"Днес беше признато, че Украйна не е мост, не е "възглавница" между Запада и Русия, не е "буфер" между Европа и Азия, не е зона на влияние, нито пък сива или транзитна територия. Не е границата между "орките и елфи". Украйна е бъдещ равноправен партньор на най-малко 27 европейски държави. "

Президентът на Молдова Мая Санду написа в "Туитър", че пътят към членството ще е труден и че ще трябват много усилия, за да бъде извървян успешно.

Русия не вижда риск от предоставянето на статут на страни-кандидатки за членство на Украйна и Молдова, заяви външният министър Сергей Лавров.

"Позицията ни винаги е била, че Европейският съюз не е политически блок, какъвто е НАТО. Развитието на отношенията на съюза, с която и да е държава не създава заплахи и рискове за нас. Това беше потвърдено от президента Путин в речта му в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. И същевременно сме наясно, че през последните няколко години Европейският съюз възприема все по-агресивна идеология, на първо място русофобска."

На украинските сили беше наредено да се оттеглят от източния град Северодонецк, който от седмици и подложен на масирани руски бомбардировки. Пораженията на украинската армия в града оставя цяла Луганска област под руски контрол, с изключение на град Лисичанск.

Цялата инфраструктура на Северодонецк е унищожена, 90% от домовете са с нанесени при обстрела щети, 80% от тях са непоправимо разрушени. Смята се, че стотици цивилни остават в Северодонецк, много от тях са намерили убежище в химическия завод Азот. Руски медии съобщават, че назначения от Русия управник на окупирания град Херсон е убит днес при взрив на автомобил. Украинските части не са коментирали.

Междувременно германското правителство планира да укрепи артилерийските сили на Украйна, като изпрати още гаубици за борбата срещу Русия, предаде ДПА, позовавайки се на вътрешни източници.

Берлин води преговори с Нидерландия и друг европейски партньори, които да помогнат за осъществяването на плана, твърдят източниците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс 35 от общо 49 изтребителя и самолета са преминали средната линия на протока, която разделя въздушните пространства на Китай и Тайван, участвали са..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38

Над 80 творци и артисти от различни области бяха отличени на церемония в Министерството на културата

Над 80 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за техния принос в развитието на българската култура и духовност на церемония в Министерството на културата. Сред наградените в навечерието на 24 май са народната певица Валя Балканска, актьорът Рашко Младенов, директорът на Националната библиотека доцент Красимира..

публикувано на 23.05.24 в 21:30