Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Времевата рамка, в която Планът за възстановяване може да се случи, все повече се стеснява, предупреди правосъдният министър в оставка

Надежда Йорданова: За нас е важно да се реализира първият мандат

"Вариантът за общо явяване на ДБ с ПП е един от възможните варианти - има предимства, крие и рискове"

Надежда Йорданова
Снимка: БГНЕС

"Вариантът за общо явяване на ДБ с ПП е един от възможните варианти, на настоящия етап не се изключва, напротив – обсъжда се. Общото явяване има предимства, крие и рискове. Въпрос на много внимателен дебат, който тепърва предстои".

Това заяви министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова в интервю за БНР. 

Тяснопартийните интереси на ДБ са за избори, отбеляза тя, но добави, че от гледна точка на обществения интерес "това е лош вариант".

"За нас е важно да се реализира първият мандат".

"Първото и второто плащане по Плана за възстановяване зависят от приемането на 23 закона – това е графикът, който съпътства самия план и той е задължителен. В сектор Правосъдие от тези 23 законопроекта са 8, от тези осем два вече са в Народното събрание, други са в различен етап на придвижване към НС. Един от тях е Законът за Антикорупционната комисия, който е в Народното събрание", поясни правосъдният министър в предаването "Преди всички".

Сред останалите законопроекти са законопроектът за лицата, подаващи сигнали и промените в Търговския закон. Има и промени в Закона за медиацията и в Закона за безвъзмездната безплатна правна помощ.

"Палитрата от законопроекти е голяма"

"Ако не бъдат приети тези закони, предвидените плащания в Плана за възстановяване и устойчивост няма да постъпят в България. Това е възможно да създаде и бюджетен проблем, защото те са предвидени в настоящия бюджет. Едно е ясно – тази година те няма да постъпят, оттам нататък това означава забава. Времевата рамка, в която планът може да се случи, все повече се стеснява и това създава допълнителни рискове", коментира министърът на правосъдието в оставка.

Според нея е необходимо "много пленарно време" и дори за два месеца трудно могат да бъдат приети всички законопроекти. Тя ще настоява законопроектите, които имат отношение към Плана за възстановяване, да се разглеждат с предимство пред промените в Изборния кодекс, с които се иска връщането на хартиената бюлетина.

Изборът на членове на ВСС и на Инспектората към ВСС не може да бъде резултат на ситуационно мнозинство, категорична е Йорданова.

Тя коментира и измененията в Закона за защита от домашно насилие и очерта слабостите на действащия режим, сред които кръгът на лицата, на които се предоставя защита и скоростта на нейното предоставяне.

Издадените заповеди за защита за 2020 г. са били 3041, през 2021 г. са с 200 повече.

Нов революционен момент е даването на право на непълнолетните и на лица под запрещение да искат заповед за защита.

Засилва се ролята на държавата през защитените жилища и услугите за жертвите на домашно насилие. Ще има орган, който да контролира и координира всички държавни политики. Предвиждат се още статистика за жертвите и регистър.

Нов момент в българското законодателство е предвиденото съдът да прави оценка на риска по определена методология. Магистратите ще бъдат обучавани, за да прилагат този нов момент от закона.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45