Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалист: Служители с контролни функции могат да бъдат корумпирани заради ниските заплати

Кадър от предишен протест на работещи в БАБХ
Снимка: БГНЕС

Работещи в Българската агенция по безопасност на храните и в Изпълнителната агенция по горите ще посрещнат днес депутатите с протестни искания. След като изпратиха отворено писмо до народните представители служителите предприемат този ход заради липса на действия както от страна на досегашните управляващи, така и във връзка с актуализацията на бюджета.

Те настояват за прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет и увеличение на работните заплати поне с 30% още сега.

"Очакваме изпълнение на коалиционното споразумение на управляващите до момента. Народните представители трябва да обърнат внимание на работещите в БАБХ и Изпълнителната агенция по горите", заяви пред БНР председателят на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" в КТ "Подкрепа" Анелия Иванова.

Бюджетите на двете агенции години наред, още със създаването им, са крайно недостатъчни и всяка година орязвани, уточни Иванова. По думите ѝ това пречи на контролните им функции.

Заплатите на инспекторите в двете агенции варират между 700 и 1100 лева, което е унизително ниско за хора, които изпълняват контролни функции, коментира Анелия Иванова в предаването "Преди всички" и допълни, че има непрекъснато текучество на кадри.

"Тези хора наистина могат да бъдат корумпирани от недобросъвестни ползватели на горите и недобросъвестни търговци, ресторантьори и т.н."

"Ще преминем, ако се наложи, към ефективни стачни действия, постепенно, ако не бъдем чути", обобщи Иванова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Парламентът свали председателя си Росен Желязков.

Политически кръстопът и обществено недоволство - кои бяха най-важните новини от седмицата

Последната седмица на април премина под знака на обществено недоволство и на политически кръстопът в навечерието на поредната предизборна кампания. Продължиха споровете и скандалите между бившите партньори в управлението.  Малко преди края си 49-ият парламент свали председателя си. Росен Желязков си отиде с гласовете на "Продължаваме..

публикувано на 28.04.24 в 09:49

Златен часовник на пасажер от "Титаник" е продаден на търг за 900 000 паунда

Златен часовник, носен от най-богатия пътник на кораба "Титаник", е бил продаден за 900 хиляди паунда, предаде Би Би Си. Първоначално очакваната цена е била 150 хиляди паунда. Часовникът е принадлежал на бизнесмена Джон Джейкъб Астор. След данъци и други такси купувачът на артефакта ще плати 1 милион и 175 хиляди паунда. От аукционната..

публикувано на 28.04.24 в 08:49

Акция по кръводаряване на Цветница във Велико Търново

Акция по кръводаряване ще се проведе на Цветница в храма „Свети Николай" във Велико Търново. Православната църква и Центърът по трансфузионна хематология към областната болница се включват в националната кампания "Запалете свещичка, дарете живот". В неделното училище към храма медицински екип на кръвния център във Велико Търново ще приема..

публикувано на 28.04.24 в 08:35

Започва пролетното издание на най-старата обществена кампания за спорт и здраве

С поход до хижа "Божур" над Горна Оряховица на Цветница започва пролетното издание на най-старата в страната обществена кампания за спорт и здраве "Движи се и победи". Досега са проведени 41 кампании, в които са се включили 20 002 деца и възрастни от Велико Търново и региона, сочат данните на Регионалната здравна инспекция, съорганизатор на..

публикувано на 28.04.24 в 08:21

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса. Според цитирания документ част..

публикувано на 28.04.24 в 08:05

Протест срещу Байдън преди годишната вечеря с кореспондентите, акредитирани в Белия дом

Протестиращи срещу подкрепата на американския президент Джо Байдън за войната на Израел срещу "Хамас" се събраха пред хотела във Вашингтон, където се проведе ежегодната среща на Асоциацията на кореспондентите в Белия дом, предаде Ройтерс. Демонстранти с плакати скандираха лозунги против убийствата на журналисти в Газа. Стотици протестиращи..

публикувано на 28.04.24 в 07:53

Клуб "Колите в Смолян" организира благотворително дрифт шоу в помощ на Георги

Клуб "Колите в Смолян" организира поредното благотворително дрифт шоу в помощ на тежко пострадал млад мъж. Днес от 13.00 ч организаторите канят всички родопчани на полигона в село Полковник Серафимово, за да помогнат на 22-годишния Георги Маринов от Пловдив. Момчето има частично прекъсване на гръбначния мозък след катастрофа. От две години Георги е в..

публикувано на 28.04.24 в 07:52