Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем всички френски предложения, но спекулации у нас може негативно да се отразят в РСМ, заяви МВнР

Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи е запознато с всички предложения на френското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от ведомството днес .

В Северна Македония е в ход вътрешна процедура за приемане на предложението по преговорите, за което е необходимо да се изчака малко време. Евентуални спекулации по въпроса в България през този период биха могли да се отразят негативно върху процесите в съседната ни държава, заявиха още от министерството.

За утре президентът Стево Пендаровски свита заседание на Съвета за сигурност, на което ще бъде разгледано предложението на френското председателство.

А премиерът Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи защитиха предложението с аргумента, че с него македонският език става официален в Европейския съюз.

България може да има каквато си иска за позиция за македонският език, но това не е позиция, приета и от Европейския съюз заяви Буяр ОСмани. По думите му въпросът с македонският език е решен и всички лъжи, свързани с него трябва да бъде развенчани.

"В тази рамка пише чист македонски език, без никакви добавки. И от този момент става официален език на Европейския съюз в преговорния процес, а след това и при членството в ЕС."

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език. България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката, каза още Буяр Османи.

Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорците, хърватите и българите, каза външният министър на Северна Македония.

"Предишното предложение, което беше отхвърлено, казваше - конституционните промени, а след това начало на преговори. Сега има начало на преговори, първа междуправителствена конференция, започване на преговорите, цялостен процес на скрининг, до приключване на скрининга и преди отваряне на първата преговорна глава трябва да направим конституционните промени."

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

Премиерът Димитър Ковачевски написа във Фейсбук, че са се появили много лъжи и спекулации около така нареченото френско предложение. Той също изтъкна, че македонският език ще бъде официален в Европейския съюз.

Ковачевски разговаря снощи с Дерек Шолет - съветник в Държавния департамент на Съединените щати, и е изразил благодарност за интереса към Северна Македония в ключови моменти.

Тази вечер в 20 пред сградата на правителството в Скопие опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу предложението на френското председателство.

За тази вечер в София е насрочен протест пред Френското посолство под мотото “Защити българите в Македония”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отлагането на либерализацията на пазара на тока ще бъде одобрено от парламента днес

Национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира площад "Независимост" в центъра на София с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката.  В протеста участваха служители на "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел", които искат да се запази работата на мощностите,..

публикувано на 25.04.24 в 15:21

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинският съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите.  Местният парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лева на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински съвет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев.  Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за..

публикувано на 25.04.24 в 14:06