Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП се консултира с независимите, напуснали ИТН, за подкрепа на нов кабинет

| обновено на 03.07.22 в 19:31
ПП започна преговори за ново правителство с депутатите, отцепили се от ИТН. В зала "Запад" на НС петимата напуснали групата на ИТН разговаряха с Асен Василев, Кирил Петков, Даниел Лорер, Андрей Гюров и Никола Минчев.
Снимка: БГНЕС

В Народното събрание започнаха консултациите между "Продължаваме промяната" и независимите депутати, които напуснаха парламентарната група на "Има такъв народ". Цел на разговорите е подкрепа на програма за управление в следващите 6 месеца.

В парламента дойдоха петима независими депутати - Георги Георгиев, Деян Петков, Иво Атанасов, Николай Радулов и Светлин Стоянов. Към тях номинираният за премиер Асен Василев се обърна с думите:

"Искаме да чуем с интерес вашите идеи за програмата, за това какво според вас са основните задачи за кабинета. Вие знаете какво до момента сме предложили, предполагам чухте и предложенията на "БСП за България" и на "Демократична България", така че се надявам да имаме един конструктивен диалог".

От своя страна Иво Атанасов от групата на напусналите "Има такъв народ" заяви:

"Това, което ни интересува, за да получи правителството подкрепа, е ясно изразена законодателна програма, ясно изразена програма за действие на правителството в определен срок. И вече ще кажем какви са нашите виждания, за да допълним това, което е казано евентуално от "Демократична България", от вас и от БСП“.

Повече от час и половина продължи срещата. От страна на "Продължаваме промяната" в нея участваха номинираният за премиер Асен Василев, премиерът в оставка Кирил Петков, министърът в оставка Даниел Лорер, доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Асен Василев каза, че е имало ползотворни разговори и че от утре тези петима независими депутати ще се включат в работните групи, които ще изработват програма на евентуално бъдещо правителство.

Иво Атанасов каза, че ясна безусловна подкрепа няма да дадат, но потвърди, че от утре ще се включат в разговори за правителствена програма. Отговорното поведение според него е да има правителство, а това, което ги обединява заедно с ПП, е да работят за съдебна реформа, за сектора по сигурността, както и за промени в КПКОНПИ:

"Това, което нас ни интересува, е ясна програма законодателна, ясна програма за действия на правителството през срока на съществуването на това правителство. Разговаряхме, значи при нас като безусловна подкрепа нямат, утре започваме да работим по  програмите. Аз отговарям за мен. Всеки от нас ще се изясни дали ще има подкрепа, дали няма да има, знаем, че национално отговорното поведение е да има правителство. Правителство с ясна програма и с ясни действия, които трябва да бъдат извършени в интерес на България", заяви Иво Атанасов.

До петък, каза още Атанасов, той и неговите колеги ще вземат решение за  гласуването.

Номинираният за премиер Асен Василев заяви, че "Продължаваме промяната" ще продължат разговорите с депутати за подкрепа на нов кабинет:

"Продължаваме разговори и както казах и вчера, всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взема решения, е добре дошъл на разговори по програма, имаме чуваемост, искаме да изработим наистина най-добрата програма и да вземем предвид всички, изразени от народните представители, интереси на техните гласоподаватели. Ако законите се правят, като депутатите се използват като машини за гласуване от едни хора ,които седят извън Парламента – Да, това не ни държи в напрежение, но видяхме докъде сме стигнали последните 15 години".

На въпрос към Асен Василев, ако не съберат 121 сигурни депутати, следващия петък ще върнат ли мандата на президента Румен Радев или ще подложат на гласуване проектоправителството, той каза, че все още не е взето такова решение, но предстои да се вземе.

Вчера в Народното събрание бяха проведени разговори и получена подкрепа от БСП и "Демократична България", които са коалиционни партньори на "Продължаваме промяната" в досегашното управление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59