Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС решава за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

| обновено на 07.07.22 в 09:03
Снимка: архив

Висшият съдебен съвет решава дали да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Предложения за това направиха - преди година  - бившият служебен министър Янаки Стоилов, а в началото на март тази година -  сегашният министър Надежда Йорданова.

Искането на Янаки Стоилов, което беше безпрецедентно, беше отхвърлено като недопустимо, защото според мнозинството в Съвета правосъдният министър нямал правомощия. Той сезира Конституционният съд, който каза, че кадровиците са сгрешили. Докато предложението на Стоилов пътуваше отново към ВСС, редовният правосъден министър внесе свое искане.

Кадровиците решиха да пишат специални правила, а после да оценяват допустимостта на исканията, редуцираха това на Йорданова, тя пък прати жалба във ВАС и така минаха месеци. Миналата седмица съдебната сага приключи и тя насрочи заседание на Пленума, който ще решава уронил ли е с действия или бездействия Иван Гешев престижа на съдебната власт по над десетте основания, изброени в предложенията за освобождаването му от Стоилов и Йорданова. 

От началото на процедурата Иван Гешев твърди, че няма притеснения.  Многократно определи исканията като "правно нищо", "просто нищо и  политически мотивирани. И Янаки Стоилов, който междувременно стана конституционен съдия, и Надежда Йорданова, която вече е в оставка, твърдят, че политика няма, а само стриктно използване на правомощия, дадени им по Конституция.

За да бъде свален обвинител номер едно, "за" трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици -  възможност, която изглежда само теоретична.

В позиция, разпространена до медиите днес, главният прокурор поиска ВСС да публикува становището му по предложението на Стоилов за предсрочно освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура за отказ за образуване на досъдебно производство, свързано с предложение до ВСС на Йорданова и произнасяне на Върховния административен съд от миналата седмица.

По думите на Гешев в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации. Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер, се казва още в позицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в бълтарски ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург. През 2020 и 2021 година, фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг. Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси. Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56

Мобилно приложение показва в коя аптека можем да намерим дадено лекарство

Налично ли е дадено лекарство в аптечната мрежа и в коя аптека може да се намери – такава информация могат да получат хората чрез подаване на сигнал за липсващ медикамент през мобилно приложение. То е активно и беше представено от Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства...

публикувано на 28.03.24 в 15:54

Софийската митница с нов директор

Териториалната дирекция "Митница София“ е с нов директор - Павел Манченко, който до момента беше представител на Агенцията в Постоянното представителство на България към Европейския съюз.  Манченко има над 27 години стаж в системата на митниците, заемал е различни експертни и ръководни длъжности.  Досегашният ръководител на териториалната дирекция..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет

В молдовския град Тараклия ще бъде открит филиал на Русенския университет, стана ясно от постановление на Министерския съвет. От 2016 г. ръководството на Русенския университет полага усилия за откриване на свой филиал в молдовския град Тараклия и с постановление на Министерския съвет това вече е възможно. В началото се предвижда обучението да..

публикувано на 28.03.24 в 15:46

Полицията във В. Търново задържа двама души за грабеж

Полицията във Велико Търново задържа двама мъже и една жена за грабеж на пътя край Полски Тръмбеш. Служител на фирма направи граждански арест на крадец на голяма сума пари от касата на своя работодател. Двама мъже на 19 и 45 години и 45-годишна жена са в полицейския арест като съпричастни за побой и грабеж на златни накити. Потърпевша е..

публикувано на 28.03.24 в 15:40