Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС изслушва директора на Пътната полиция заради катастрофата на бул. "Черни връх"

| обновено на 07.07.22 в 11:41
Граждански протест с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, 6 юли 2022 г.
Снимка: Димитър Ганев

Повече от два часа продължи изслушването на директора на Пътната полиция в София в Столичния общински съвет за тази катастрофа. Комисар Тенчо Тенев съобщи, че Георги Семерджиев  има 80 отнети точки и е системен наркоман и допълни. 

"Колегите се задействаха много бързо, поне на "Криминална полиция", и водачът беше заловен в рамките на няколко часа. Получихме информация лицето къде се крие и колегите веднага го заловиха, в рамките само на няколко часа. След като е заловен, най-вероятно, му е взета кръвна проба. Не мога да коментирам следствените действия. Тепърва има разпити, които не са в нашата компетенция -там се занимава Националното следствие, Прокуратурата. Факт е, че вечерта на местопроизшествието в рамките на 15 минути лично аз и колегите бяхме там и констатирахме, че има такава синя лампа. И в записа, който показаха по медиите - че същият управлява с такава включена синя лампа. Затова, съгласно НПК, наистина има лишаване от свобода, има и много сериозни санкции. Искам само да ви кажа, че имаше един гражданин, който показа клип как този същият, през деня, му е блъснал леко колата, ожулил я е. Добре, защо този гражданин веднага не сигнализира на 112. Колко пъти сте сигнализирали вие, медиите, и ние сме реагирали на момента".

Председателят на съвета Георги Георгиев изисква информация за работата на КАТ - София, как се осъществява контролът и какви са причините да се допускат подобни инциденти в столицата.

"Какви са причините да може човек с 40 или повече нарушения да шофира, очевидно необезпокояван по улиците на София, общината има за задача да изгради инфраструктура, да постави маркировка, да има заграждения, които очевидно при движение със 140 км в час не са могли да предпазят хората. Ние очакваме ясни отговори пред Общинския съвет и пред гражданите на София какво предстои", каза Георгиев.

Той беше сред протестиращите граждани, които се събраха вчера на мястото на катастрофата и настояха да се вземат най-сетне ефективни мерки за повече сигурност на пътя. 

Общинските съветници настояват за допълнително осигуряване на жива сила и удвояване на патрулите в София, защото с наличните 15 патрула няма ефективен контрол. Председателят на Съвета Георги Георгиев настоява и за поставяне на повече камери в града. Само за тази година са наложени над 20 хиляди глоби от нарушения, засечени с камерите, дарени на КАТ от Столичната община, подчерта Георгиев

"МВР да увеличи живата сила по улиците на София, повече патрули, повече полицаи, повече проверки, акции и контрол , за да могат да се вразумят огромна част от хората, които се състезават по улиците или управляват под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Контрол с акции и наказания".

Близо 3 часа кръстовището между булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" беше блокирано от протестиращите. Хората поднасяха цветя на мястото, където загинаха нелепо двете жени. 

На същото място вчера имаше протест и на таксиметрови шофьори, които блокираха за кратко кръстовището и надуха клаксони в знак на съпричастност към жертвите на катастрофата и близките им.

Водачът на джипа, причинил катастрофата във вторник вечерта избяга, но вчера в ранния следобед беше задържан. 35-годишният Георги Семерджиев е с над 50 нарушения. Има и криминални регистрации и висящо дело в съда. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев ще посети Франция за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Българският държавен глава ще бъде придружаван от..

публикувано на 25.07.24 в 10:34
Делян Пеевски

Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че утре ще внесе в прокуратурата нова информация за корупционни практики в ПП-ДБ. "Защото се забравиха записите, които излязоха по медиите, за кешовете, законни, незаконни, обажданията на Кирил Петков, Асен Василев, Денков и всички които бяха в тези записи. Защо никой не говори за тях? Аз ще внеса..

публикувано на 25.07.24 в 10:24

Пожарът на гръцка територия до българската граница вече не е активен

Днес в Гърция е намален рискът от пожари поради рязка промяна на времето. Няма активни огнища до границата с България. Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница Пожарът на гръцка територия в планината Славянка до българската граница вече не е активен. Има тлеещи участъци, които и днес пожарникарите се..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Без съгласие в НС по въпроса за депутатската ваканция

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин. Само "Има такъв народ" и "БСП за България" са настояли парламентът да не излиза във ваканция през август, съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко..

публикувано на 25.07.24 в 09:58

Отмениха изслушването на министър Калин Стоянов в НС

Депутатите отмениха изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради „негови неотложни ангажименти, свързани с усложнената обстановка по границата и опасността от навлизане на пожари от гръцка страна на българска територия“.  Депутатите изслушват Калин Стоянов и Виолета Коритарова Към програмата си включиха и..

публикувано на 25.07.24 в 09:58
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Обществена енергия за ВНС има. Проблемът е, че то може всичко

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му , защото има достатъчно обществена енергия за това. Големият проблем обаче е, че ВНС може абсолютно всичко . Това мнение..

публикувано на 25.07.24 в 09:22
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент за годишните доклади за върховенството на..

публикувано на 25.07.24 в 08:59