Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев е обвинен за причиняване на смърт, шофиране след употреба на наркотици и с фалшива книжка

| обновено на 09.07.22 в 16:04
Ръководството на Софийска градска прокуратура даде брифинг в Съдебна палата.
Снимка: БГНЕС

Освен за причинянаване на смърт на двама души, 35-годишният Георги Семерджиев е с повдигнати обвинения за шофиране след употреба на наркотици и фалшива швейцарска шофьорска книжка.

Това съобщиха на брифинг от Софийската градска прокуратура и допълниха, че ще представят доказателствата, с които разполагат по време на насроченото за по-късно днес заседание на Софийския градски съд, който ще решава да остане ли за постоянно в ареста, мъжът, обвинен за катастрофата от вторник в София, при която загинаха две жени. 

Обвинението за шофиране след употреба на наркотици е по нашумелия вече случай от 10 юни, когато служители на 7 РПУ спират Семерджиев, но не го задържат. Междувременно той успява да избяга.  Този случай ще се проверява в рамките на цялостната проверка ползвал ли се е от полицейска закрила 35- годишният мъж.

Заместник -градският прокурор на София Христо Кръстев обяви, че прокуратурата вече проверява съмнения за прокурорски чадър, включително и по случая от 10 юни:

"Дали полицейски служители са помагали на обвиняемия преди извършване на престъплението във връзка с прикриване на други извършени престъпления от него, а именно управление на МПС без да е правоспособен, както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпването на тежкото ПТП".

Очаква се по-късно днес Софийският градски съд да реши дали задържаният Семерджиев ще остане за постоянно в ареста.

Заместник - градските прокурори Ивайло Илиев и Христо Кръстев отказаха подробности за събраните дотук доказателства, защото медиите щели да ги чуят сами в съдебната зала, но все пак от казаното от тях стана ясно, че  показанията на служителката на 1 РПУ Симона Радева, за която се предполага, че е помогнала Семерджиев да се укрие след катастрофата във вторник вечерта,  са част от тези материали.

От прокуратурата определиха като невярна информация в медиите, че Софийската районна прокуратура незаконосъобразно е отказала да образува досъдебно производство  срещу Георги Семерджиев, когато през 2014 година е бил хванат да управлявал МПС с отнета шофьорска книжка. 

"Колегата се е съобразил с тълкувателно решение на Върховния касационен съд, в което се казва, че ако наказателното постановление, което е издадено от "Пътна полиция", не е връчено лично срещу подпис на лицето, което е наказано по административен ред, не може да съществува субективният елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред“, обясни прокурор Христо Кръстев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00

Рекордни горещини в Пакистан, десетки жертви

Рекордни горещини в Пакистан създадоха проблеми на хиляди и взеха десетки жертви. В болници в най-големия пакистански град Карачи се лекуват хиляди хора, получили топлинен удар, след като поредна гореща вълна засегна уязвимата от климатичните промени страна, съобщиха местните власти. Повече от 1700 души са получили медицинска помощ в южната провинция..

публикувано на 26.06.24 в 18:52

Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света

За постиженията на неправителствения сектор в Румъния и по-конкретно - на общността за цифрови решения в полза на обществото, Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с Ана Блидару - директор гражданска инфраструктура на Code for Romania - най-голямата организация за граждански технологии в света. Каква е..

публикувано на 26.06.24 в 18:47
Папа Франциск - Рим, Ватикана, 26 юни 2024

Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици

На общата аудиенция, посветена на Световния ден срещу злоупотребата и незаконния трафик на наркотици, папа Франциск се изказа срещу легализирането им и нелегалните трафиканти. Папата апелира да се сложи край на производството и трафика на наркотици, като изтъкна, че "не бива да се пренебрегват злите намерения и действия на наркодилърите и..

публикувано на 26.06.24 в 18:33
Снимката е илюстративна

Пожар в селскостопански масив в района на Полски Тръмбеш

Шест противопожарни автомобила от Полски Тръмбеш и Горна Оряховица гасят пожар, който е обхванал няколкостотин декара селскостопански масив между шосето и железопътната линия между Полски Тръмбеш и село Страхилово. Огънят е пламнал следобед. "Запалило се е стърнище, огънят е обхванал около 800 декара от него. Вече е локализиран..

публикувано на 26.06.24 в 18:32
Тодор Капитанов

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата

25 процента от работещите в Плевен получават минималната работна заплата, съобщиха от КНСБ по време на кампанията "По-високи доходи с твоя синдикат“. От синдиката очакват увеличение на минималното възнаграждение догодина като по последни прогнозни данни трябва да стане 1080 лева. Според вицепрезидента на КНСБ Тодор Капитанов големите..

публикувано на 26.06.24 в 18:20
Илиян Кузманов

Илиян Кузманов за документалните филми с кауза

"Пилигрим в Тайланд" e новият документален филм с кауза, насочен към масовия туризъм и ролята на този бранш в развитието на малкия бизнес и общността на конкретната дестинация. Сценарист е писателят и социален предприемач Илиян Кузманов, а режисьор е журналистът Ангелина Грозева. Паралелно с това започват и снимките на още един документален..

публикувано на 26.06.24 в 18:20