Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултации при президента с ГЕРБ-СДС

| обновено на 15.07.22 в 11:27
Снимка: БГНЕС

Започна срещата между президента Радев  и „ГЕРБ-СДС" в рамките на новия кръг консултации с парламентарните формации преди държавният глава да връчи третия и последен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание. Програма "Хоризонт" предава пряко началото на всяка среща и коментарите след нея.

"Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал в 47-мото Народно събрание за излъчване на устойчиво управленско мнозинство. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми и голяма част от тях не се коренят дори отсега. Те се коренят още в предишното управление. Вие, с вашия голям и парламентарен, и управленски опит, напълно съзнавате какво означава точно в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни периоди, в които - също го знаете от опит - администрацията не може да работи ефективно и на пълен капацитет. За нас е интересно как вие виждате, покрай въпроса за властта, да се решат и проблемите на хората без забавяне, с усилията на всички политически сили и на цялата администрация - неотложни, тежки проблеми. Дали това няма да пресече и, както виждаме, ръста вече в индустриалното производство, и редица положителни показатели, които се отчитат от управляващите. Очаквам да чуя вашата формула и ролята, която виждате на вашата партия и на вашата коалиция за преодоляването на кризите, решаването на проблемите и търсенето на изход най-вече от последната криза. Тя в момента е политическата", заяви Радев.

"Като осъзнаваме, че голямата част от натрупаната инфлация се дължи на високите цени на енергоносителите, но и, разбира се, на решения, свързани с управляващото мнозинство, сме категорични, че трябва да се търсят устойчиви решения за България. Тук сме с целия опит и експертиза, която притежава нашата парламентарна група, и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това обаче не означава, че нашето становище за това, че не може да има стабилно мнозинство в 47-мото Народно събрание се е променило. Ще чуете всеки един от колегите и по-задълбочените разговори след малко", отвърна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

След срещата при президента Атанасова заяви, че позицията на ГЕРБ е непроменена:

В началото на откритата част на консултациите заявих, че нашето становище не е променено по повод на подкрепа от наша страна за трети проучвателен мандат на някоя от политическите сили и парламентарни групи. Имахме много задълбочен разговор за всички кризи, които от няколко месеца са в страната и затова как трябва да се търсят решения. Вчера коментирах пред вас, че нашата парламентарна група не само търси причините, но е готова да дава решенията и това го правим. Тук изяснявахме и причините. Според нас една от причините за това, което се случва в държавата е, че няколко фамилии управляват държавата като частната си фирма или стартъп-компания. Хора от приятелския кръг вземат решения и в Министерския съвет, и в Народното събрание, и в Министерство на финансите, и като че ли единствената възможност някой да им се противопостави, е това да им се противопостави мнозинството в парламента на парламентарната република и слава Богу, че това се случи вече".

Атанасова коментира и информациите в някои медии, че тази сутрин е имало закуска при американския посланик у нас Херо Мустафа:

"Считам, че българските институции са тези, които единствено могат да вземат решения по тези въпроси, които поставихте. В Народното събрание се гласува състав, поименен и персонален, на Министерския съвет. В НС се гласува вот на доверие или вот на недоверие, а тук - в институцията зад мен, се издава указ, ако се стигне до служебен кабинет. В този смисъл, не разбирам въпроса".

Според медийната информация, покана за закуска са получили всички партньори от доскорошната управляваща коалиция, плюс Даниел Митов от ГЕРБ.


График на консултациите на "Дондуков“ 2:

От 11:30 часа – представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 13:00 часа – представители на парламентарната група на "БСП за България";

От 14:15 часа – представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 15:30 часа – представители на парламентарната група на "Демократична България";

От 16:45 часа – представители на парламентарната група на "Възраждане".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Има страни в Европа, където нито веднъж не е имало мнозинство след 1945 г., но те пак съставят правителства. България е тръгнала натам. Трябва да свикнем, че  е така и да..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30