Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Страните членки да намалят потреблението на газ с 15 на сто до 31 март 2023 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните членки трябва да намалят потреблението на газ  с 15 на сто между 1 август т.г. и 31 март догодина. Това е заложено в новия регламент на Европейската комисия за ограничаването на консумацията на синьо гориво през зимния период в Общността. 

Мярката е във връзка с опасенията за драстично намаляване на вноса на газ от Русия и последните изявления на президента Владимир Путин в тази насока.

Новият регламент ще позволи на Комисията да декларира, след консултация със страните членки, "тревога на Съюза" за сигурността на доставките, като по този начин налага задължително намаляване на търсенето на газ на всички държави от общността.

Тази мярка може да бъде задействана, когато е налице съществен риск от сериозен недостиг на синьо гориво или изключително високо негово търсене. Държавите трябва да обновят националните си планове за извънредни ситуации до края на септември, така че в тях да е ясно как възнамеряват да отговорят на целта за намалението, като ще са длъжни да докладват на Комисията всеки два месеца.

Желаещите солидарни газови доставки ще са длъжни да покажат предприетите мерки за намаляване на вътрешното потребление. В помощ на държавите  Комисията е приела европейски план за редуциране на търсенето на газ, който определя мерките, принципите и критериите за координирани действия в тази насока.

Където е възможно, трябва да се преминава към енергия от възобновяеми източници, но като временна мярка се допуска и употребата на въглища, нефт и ядрена енергия.

Урсула фон дер Лайен обясни, че намаляването на газа с 15% е равнозначно с намаляването му на 45 млрд. куб/м.

Урсула фон дер Лайен, ЕПА/БГНЕС

Складовете в ЕС са със запълнен капацитет от 64 на сто, освен това доставките на синьо гориво от страни извън Русия са нараснали с 35 млрд. куб/м, а производството на енергия от възобновяеми източници вече замества 4 млрд. куб/м газ. Фон дер Лайен припомни, че 12 страни от ЕС вече имат намалени или напълно спрени доставки на природен газ от Русия и предупреди, че трябва да се приготвим за възможността за пълно спиране на доставките на руско синьо гориво и че това е най-вероятният сценарий. 

"Това, което видяхме, е че Русия преднамерено се опитва да упражнява натиск върху нас, като намалява доставките. Затова има много вероятен сценарий за пълното им прекратяване и това ще порази целия ЕС. Газовата криза в общия пазар - нашата икономическа сила, ще засегне всяка страна в нашата общност", каза тя и добави:

"Научихме си урока от пандемията, най-лош враг в случая е фрагментацията, затова трябва да действаме заедно". 

Франс Тимерманс акцентира върху необходимостта от повишаването на дела на възобновяема енергия в енергийния микс. Той припомни проучване на Международния валутен фонд, според което цената на прехода към нея е по- евтин, отколкото ако продължи употребата на изкопаеми горива. "Ако успеем да приведем в действие всички тези мерки, опитите на Путин да ни манипулира ще претърпят неуспех", каза той и допълни, че Путин атакува отделни страни, за да отслаби ЕС като цяло. 

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон каза, че целта е ЕС да намали доставките на газ от Русия с 2/3 чрез диверсификация, енергийна ефективност и възобновяема енергия. 

"Трябва да признаем обаче, че въпреки ускоряването на процесите, няма да постигнем нулева зависимост до края на годината", призна тя. 

Симсон уточни, че ако това стане, ще сме изправени пред недостиг от 30 млрд. куб/м газ, ако зимата е със средни за сезона температури, 45 млрд. - ако е студена, и дори още повече, ако тя е особено студена. 

Репортаж на Ангелина Пискова в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23