Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СОС отложи решението за ограничаване на движението на стари коли в центъра на София

Снимка: БГНЕС, архив

Столичният общински съвет отложи гласуването на Наредбата за нискоемисионните зони в града, съгласно която най-старите автомобили няма да могат да се движат в идеалния център на София от 1 декември до 1 март.

Опозицията бламира дейност, която общината планира от години, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

"Отказвате да разглеждате днес този проект за тази наредба. Това означава, че наесен, когато от 1 октомври очакваме отново във връзка със зимата, с увеличените цени, да започнат дни с по-интензивно замърсяване на въздуха, моля да не ми задавате въпроси защо е мръсен въздухът и какво правите, защото отговорността е на всички."

Ако бъде приета наредбата, старите бензинови автомобили над 30 години и дизелите над 20 години няма да имат право да се движат в центъра на София, а видеокамери ще следят за това, като ще разчитат екостикерите. Мярката цели да не се замърсява въздухът в града.

Изключения ще има за живеещите, за служебните автомобили на социалните служби, за хора с увреждания, които трябва да стигнат до болници и социални институции.

По-рано Фандъкова обясни какво предвиждат ограниченията.

"Сега първият етап е малкият ринг. В него автомобилите, които ще бъдат обхванати от забраната, по изчисления са около 38 000. Над 170 000 са преминаванията, тоест около 85 000 автомобила дневно преминават през този малък ринг.

Големият ринг ще влезе в сила след три години едва и вече обхваща още по-голяма територия, като през първия месец - от 1 декември тази година до 1 януари, няма да се налагат глоби, за да могат да свикнат хората, да проведем информационна кампания, и от 1 януари вече ефективно да работи".

Според Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет:

“Общинските съветници от ДБ, БСП, Патриоти за София и Борис Бонев не подкрепиха по-чистия въздух в София.

Изключително съм огорчен и разочарован от поведението на всички политически групи в общинския съвет, освен ГЕРБ-СДС, по време на днешното заседание. Представителите на Демократична България, БСП, ВМРО и независимите съветници демонстративно бламираха приемането на Наредбата за въвеждане на нискоемисионни зони в София. С приемането на която щяхме да намалим от 4 до 6 пъти основните замърсители на въздуха в София – азотни оксиди и фини прахови частици.

Липсата на подкрепа за ограничаване на най-замърсяващите коли в центъра е сериозен проблем за екологията на столицата. Явно предстоящите парламентарни избори карат колегите от останалите групи в съвета да мислят само и единствено популистки, а не за чистотата на въздуха в града ни.

Изборите идват и отминават, правото на гражданите да дишат чист въздух не може да бъде заложник на политически сметки.

Направихме всичко възможно в рамките на правилника за работа на градския парламент да убедим останалите съветници да подкрепят този така важен за софиянци доклад, но за съжаление не се намериха 4 съветници с чиста съвест да подкрепят чистотата на атмосферния въздух“, подчертава в изявление председателят на СОС Георги Георгиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

ЕС работи за възобновяване на отношенията с Турция

Европейският съюз работи за възобновяване на отношенията с Турция, записаха европейските лидери в заключителната декларация на срещата на върха в Брюксел. След години на замразени разговори за приобщаване на Турция към ЕС Брюксел изрази готовност да задълбочи диалога с Анкара. "Стабилността в Източното Средиземноморие е от стратегически..

публикувано на 18.04.24 в 08:04

Microsoft: Засякохме руски онлайн кампании, целящи да повлияят на президентските избори в САЩ

Компанията Microsoft е засякла през последните 45 дни руски онлайн кампании в САЩ, които имат за цел да повлият на президентските избори в страната през ноември, предаде "Ройтерс". Според доклад на експерти, ангажирани в проучването, от свързани с Русия профили се разпространява съдържание, което цели разединение на американското общество,..

публикувано на 18.04.24 в 07:56

Белгия и Чехия искат нови санкции срещу руска намеса на изборите през юни

Белгия и Чехия призоваха за нови европейски санкции като противодействие на руската намеса в предстоящите през юни избори за Европейски парламент . Премиерите на двете страни - Александер де Кро и Петър Фиала, заявяват в отворено писмо, че вече са налице примери за дезинформация и намеса в някои страни от ЕС, съобщава БТА. Белгийските служби..

публикувано на 18.04.24 в 07:50

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47