Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Груевски: България иска да направи от Македония втора българска държава на Балканите

Снимка: БГНЕС

Не е тайна, че посредством опитите за промяна на историята и произхода на македонския език и нация и в миналото, и сега, както и в бъдеще България ще настоява от Македония да бъде създадена втора българска държава на Балканите. Това написа в профила си във Фейсбук бившият премиер на РС Македония Никола Греувски, който живее в изгнание в Унгария след повдигнати обвинения и присъда затвор в Скопие, предаде БГНЕС.

За гражданите не е проблем в бъдеще да се наричат македонци, а езикът – македонски, стига да се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, историята им е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, прогонване и терор в СФРЮ нацията е преименувана от българска на македонска, а езикът и историята от български са станали македонски, пише бившият премиер.

Според него България не може да приеме съществуването на македонско малцинство, тъй като това би било в противоречие с горната цел.

„В миналото в Македония не се искаше признаване на българско малцинство като конституционна категория, но сега плановете са променени, тъй очевидно се смята, че вписването в конституцията би помогнало за по-лесната и по-бърза промяна към желаното, особено ако има контрол върху учебниците по история в училищата и в университетите, в книгите на македонските научни работници – историци, които в бъдеще ще се пишат в бъдеще, документалните и игралните филми и сериали, които биха се снимали, както и ежедневното писане в македонските медии, контролирано чрез формулата „говор на омраза“, което ще служи на посочената кауза.“.

По-лошото, според Груевски, е, че всичко изброено дотук ще бъде формално под контрола на процеса за членство на Македония в ЕС.

„Целите са дългосрочни, какъвто ще бъде и процесът на членство в ЕС.“

Дали това ще се осъществи или не, зависи до голяма степен от македонския народ, както и от политическия елит в страната и неговото единство по национални въпроси, смята бившият премиер.

С последните решения на правителството и на парламента са създадени силни предпоставки за реализирането на този план на България, предупреждава Груевски.

„В миналото, до май 2017 г., Договорът за приятелство не можеше да бъде съгласуван и подписан именно поради опитите на македонското правителство да елиминира подобни предварителни условия в текста на този договор, който е в основата на договорените и приети в рамките на този месец документи.“

Груевски отхвърля твърдението, че никой досега не е успял да асимилира македонския народ и няма да може да го направи и в бъдеще.

„Онези, които познават поне малко историята, знаят, че през последните 100-150 години милиони македонци са асимилирани от България, Гърция, Сърбия, Османската империя, а част от тях и по света (разбира се, не всички), като македонска емиграция.“

Според него, това са естествени политически процеси, а асимилирането на македонците е „исторически потвърдено и го знае всеки, който е прочел поне три книги за историята на македонския народ“.

Груевски е категоричен, че без подписаните документи и решенията от м. юли България като държава-член на ЕС можеше да продължи да създава проблем за членството на Македония в ЕС, за да отстоява своите цели.

Това обаче би ѝ създало проблеми с други държави от ЕС, тъй като нямаше основания за своите искания.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49