Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставките на руски газ през "Северен поток" към Германия са намалели почти наполовина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доставките на руски природен газ през "Северен поток" към Германия са намалели почти наполовина от 8 часа сутринта централноевропейско време, показват данни на оператора на тръбопровода. Руският енергиен гигант "Газпром" съобщи в понеделник, че спира още една турбина на газопровода "Северен поток" за поддръжка.

Вчера цената на природния газ на нидерландската борса се покачи с 10 процента и вече е 430 процента над равнището отпреди година, а днес газовите фючърси на ниделранския хъб TTF стартираха търговията с ново повишение от над 10% към 228 евро за мегаватчас (най-висока цена от 8-и март насам), преди да последва известна стабилизация около 208 евро.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че "Газпром" "работи" за възстановяване на доставките, но не се ангажира с никакви срокове.

Песков отново заяви, че Русия остава "надежден партньор", когато става въпрос за доставки на газ, подчертавайки, че "Газпром" е бил принуден да намали доставките си на газ поради западните санкции.

Отговаряйки на въпроси на журналисти, Песков коментира, че не е коректно пряко да се свързва количеството газ, което Русия изнася за Европейския съюз, със санкциите на ЕС, като обясни, че Кремъл няма умишлено да поддържа ниски доставки на газ, докато блокът не отмени санкциите си.

Той повтори, че санкциите просто затрудняват процеса на поддръжка, бърза подмяна на резервни части и т.н., което води до до прекъсване на доставките на газ.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви в редовното си видеообръщение, че Русия се опитва да "тероризира" Европа с високите цени на природния газ.

Междувременно италианската енергийна компания Eni заяви, че е била информирана от "Газпром", че днес руският енергиен гигант възнамерява да намали доставките на газ за италианската компания, като днешните доставки ще възлизат на 27 млн. кубични метра в сравнение с 34 млн. кубични метра през последните дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракетна установка

В Беларус започна проверка на силите и средствата, способни да използват тактически ядрени оръжия

В най-близкия съюзник на Русия - Беларус, започна внезапна проверка на силите и средствата, способни да носят тактически ядрени оръжия. Това обяви в ефира на държавната телевизия държавният секретар на Съвета за сигурност на страната Александър Волфович: "В проверката ще участват сили и средства, които могат да използват тактически ядрени боеприпаси...

публикувано на 07.05.24 в 18:26

270 са регистрираните кандидати за депутати в 4 МИР - Велико Търново

21 кандидати ще се съревновават за едно депутатско място в 4 МИР - Велико Търново, който ще изпрати в 50-ия парламент 8 народни представители. На сегашните избори 2 в 1 кандидатите за народни представители са с 25 по-малко от последния парламентарен вот от април 2023 година.  По предварителните списъци борят на избирателите във Великотърновско..

публикувано на 07.05.24 в 18:25
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Осуетен е заговор за отвличане и убийство на Володимир Зеленски

Украинската служба за държавна сигурност съобщи, че е заловила двама агенти на Русия, които са планирали убийството на президента Володимир Зеленски и други висши украински служители като "подарък" за Владимир Путин, докато във вторник той полагаше клетва за новия си президентски мандат в Кремъл, предаде Ройтерс. Двамата мъже са били..

публикувано на 07.05.24 в 18:13

Руските войски ускоряват напредването си в Донбас

Службата за сигурност на Украйна обяви, че е пресякла заговор за отвличане и убийство на президента Володимир Зеленски. Арестувани са били двама полковници от украинската държавна служба за охрана, които замислили покушение срещу Зеленски след като били вербувани от руските служби.  Руските войски са ускорили напредването си в Донбас от средата на април..

публикувано на 07.05.24 в 17:56
Стево Пендаровски и Гордана Силяновска

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент

Гражданите на Република Северна Македония избират утре парламент и президент. На първия тур на изборите за държавен глава преди две седмици кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на..

публикувано на 07.05.24 в 17:48
Антониу Гутериш

Гутериш призова за незабавното отваряне на пунктовете към Ивицата Газа

Израел обяви, че е установил контрол върху пропускателния пункт “Рафах” на границата на Ивицата Газа с Египет и ще продължи по план военната си операция в града. Около 100 000 души от източните райони на Рафах са призовани да се евакуират. Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах" Израелската армия продължава..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС

Георги Свиленски води листата на коалиция "БСП за България" в Плевен за изборите за НС. Като своя цел определиха постигането на два мандата за 15 МИР на предстоящите парламентарни избори. След като се регистрираха в РИК, Георги Свиленски каза на свикана пресконференция: "Самото мое присъствие в листата и в позицията ми на..

публикувано на 07.05.24 в 17:33