Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: При ниска активност резултатът би станал непредвидим

"Възможно е да се повтори картина на раздробен парламент, в който е трудно да се състави работещо правителство"

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Избирателят е уморен от парламентарната фрагментация и ще спечелят тези, които могат да покажат, че са ясен фактор за формиране на правителство в следващото Народно събрание.

Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии. По думите му кой как ще консолидира гласовете ще бъде решаващо и "би било добре от прагматична гледна точка ПП и ДБ да не хабят енергия да си поделят това пространство".

Ако кампанията е ориентирана към ядрата на политическите партии и всеки се разграничава от другия, най-вероятно е отново да получим доста фрагментиран парламент, а "при ниска избирателна активност може да има сериозни изкривявания в една или друга посока", изтъкна той.

"Резултатът би станал в голяма степен непредвидим."

"Последните три народни събрания бяха провалени съзнателно от ИТН. Става дума за загуба от година и половина и на обществена енергия, и на ресурси, и на време. Пред нас стоят едни избори, които може да доведат до политическа картина и резултат, който не е съществено различен от сегашния. Възможно е да се повтори картина на раздробен парламент, в който е трудно да се състави работещо правителство", коментира Даниел Смилов в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".

Политологът смята, че президентът Румен Радев не е застанал еднозначно зад политическия проект на Стефан Янев, но изрази предположение, че "може би това ще стане, може би ще се позиционира зад него".

Сигналът, който държавният глава ще изпрати към избирателите чрез служебното правителство, ще минава по различни линии – позиционирането на служебното правителство в енергийния сектор или по въпроса с изгонените руски дипломати и износа на оръжие за Украйна, посочи Смилов.

В очакване президентът да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за предсрочните избори габровци прогнозират, че ще прекарат идната зима с "кожух, вълнен юрган и елеци" и коментират политическите събития и предстоящите избори така:

"От 89-а, откакто сме тръгнали, все сме една напред, три-четири назад."

"Народът не знае за кого да гласува. На нищо не прилича това."

"Още по-шарен парламент, още по-голям батак."

"Където сме цъфнали, съвсем ще вържем."

"Българинът не ще да си почисти къщичката."

Не по-различни са нагласите в Благоевград. Хората са обезверени и споделят своето недоверие към политиците:

"Нищо не се случва в тази държава. Само си играем на избори. Няма за кого да гласувам, едни и същи се въртят горе."

"Никой не мисли за бедния народ, за тоя, дето работи и не може да свърже краищата и се чуди с какво да се отоплява зимата."

"Ние нямаме държава. Ние имаме родина, но не и държава в момента. Мисля, че сме продадени чрез хората, които ни управляват.""

Повече детайли по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58