Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украйна е готова да възобнови износа на зърно

| обновено на 29.07.22 в 18:03
Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Износът на зърно през черноморските пристанища на Украйна може да започне още днес, твърдят украинските власти, но това ще зависи от спазването на споразумението от Русия, сключено преди седмица с турско посредничество, в разгара на неотслабващите бойни действия.

Най-малко 40 души загинаха при бомбардировка в Донбас като и двете страни си размениха обвинения за стореното.

17 кораба с повече от 580 хиляди тона украинско зърно чакат знак от Истанбул, за да отплават от Черноморск и Одеса, стана ясно от изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който инспектира лично работата на пристанището в Черноморск:

"Веднага щом турската страна и ООН ни дадат знак, че са готови да посрещнат товара, ние сме готови да започнем износа на зърно. Вярвам, че това ще стане днес или утре. Надяваме се, че и корабите, и хората ще са в безопасност. Хората, които се заеха с тази работа, рискуват живота си. Съзнаваме напълно с кого си имаме работа.

Руската армия обстреля с ракети друго украинско пристанище - Николаев. Според местната управа ракетите са попаднали близо до спирка на обществения транспорт. Загинали са най-малко петима души.

Десетки са жертвите в Оленовка - градче в южните покрайнини на Донецк. От руското министерство на отбраната заявиха, че украинските сили са обстреляли със системи за залпов огън местния затвор, където сепаратистите са държали украински военнопленници. Сред 40-те загинали е имало и бойци, които се предадоха в плен при падането на Мариупол през май.

Според Москва украинската страна е целяла да "предупреди" всеки, който поиска да се предаде на Русия.

От украинския щаб отрекоха да имат всякаква роля в случилото се, а външният министър Дмитро Кулеба обяви, че бомбардировката е дело на самите руснаци, които са искали да прикрият малтретирането на затворниците и да хвърлят вината върху Киев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на 15-годишната Даная - Ани Стоянова, на протест пред

Фондация "Даная" ще съди държавата за изграждане на частна болница "Мама и аз"

От Фондация "Даная" обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница. В позиция на организацията до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство  абдикира от конституционното задължение на..

публикувано на 01.05.24 в 10:01

На Кулата-Промахон има опашки, но се преминава нормално

Интензивен е трафикът  на граничния пункт "Кулата-Промахон" в първия от поредицата почивни дни. И в двете посоки към Гърция и към България повече са леките автомобили. В ранните сутрешни часове са се образували опашки от чакащи коли, но към момента преминаването е нормално. От Гранична полиция уточниха, че работят всички ленти и гишета за..

публикувано на 01.05.24 в 09:55

30% от хотелите в Слънчев бряг отварят за великденските празници

30% от хотелите в Слънчев бряг ще отворят от днес. Това са висок клас хотели, за които има направени резервации от български, румънски и гръцки туристи. Прогнозите, че повечето хотели ще работят не се сбъднаха след отказани резервации заради лошото време. В Слънчев бряг луксозните хотели близо до морето ще отворят за великденските..

публикувано на 01.05.24 в 09:19

Замърсена с колиформи вода в монтанските села Винище и Смоляновци

Замърсена с колиформи вода тече от чешмите в монтанските села Винище и Смоляновци. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. Водната проба от централното водоснабдяване в хранителен магазин във Винище е показала отклонения по колиформи и еширихия коли. В..

публикувано на 01.05.24 в 09:15
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: Бъдещото на лявото е в консолидацията

Лявото дълго време вече - 5-6 избора, пропуска своя голям шанс , изказа мнение пред БНР проф. Тодор Галунов - преподавател по политология във Великотърновския университет. "Струва ми се, че в последните години сякаш някои центробежни сили се засилиха. Лявото пространство ако успее да събере всички свои личности, всички свои вече малки партии,..

публикувано на 01.05.24 в 09:05

Пещерата "Добростански бисер" край Асеновград отваря за новия туристически сезон

Пещерата  "Добростански бисер" край Асеновград отваря днес за новия туристически сезон. Наричана "бижуто на Родопите", пещерата ще посреща посетители до 1 октомври. След това за зимния сезон тя се затваря. С всяка изминала година интересът към пещерата нараства, подчертават от община Асеновград, а любопитството на  посетителите е..

публикувано на 01.05.24 в 08:34

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28