Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков за здравното министерство в служебния кабинет: Не очакваме ненужни резки движения

Няма как покачването на цените на всички стоки, услуги и продукти да заобиколи лекарствената среда, отбеляза здравният икономист

Аркади Шарков
Снимка: БГНЕС

В Министерството на здравеопазването по време на служебното правителство "нещата ще бъдат стабилни и не очакваме ненужни резки движения".

Това прогнозира пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Във всеки един момент, когато някой се предовери на политици или на политически субект, макар и косвено да ги е създал, получава следната порция: неяснота и хаос в управлението впоследствие. Гражданите не трябва да вярват на политиците, но трябва да изискват от тях максимума, който могат да направят", подчерта още Аркади Шарков и допълни, че "идват тежки и студени месеци".

"Всяка болница до голяма степен, 90%, зависи от клиничните пътеки. Ако има пациенти, идват и пари по клиничните пътеки. Това е един от основните казуси специално когато говорим за общинските болници. Пари в Касата има, но пациенти в тези лечебни заведения няма", заяви Шарков в предаването "Преди всички".

Той открои риска да се получи ситуация на неравнопоставеност и дискриминация, ако се преосмисли финансирането на част от лечебните заведения, в частност – общинските, каквито предложения се чуват.

Относно ръста в цените на лекарствата в предаването "Преди всички" здравният икономист коментира:

"Рязко увеличение на цените не може да има, но казусът е друг. Компаниите, ако изпаднат в състояние на това продуктът им да се продава под себестойност, те го изтеглят. (…) Много от активните вещества се произвеждат в Китай и Индия. Много от базовите съставки се произвеждат в Украйна, в Русия. В момента сме свидетели на рязко покачване на цените на всички стоки, услуги и продукти, което няма как да заобиколи и лекарствената среда."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22

Нови горски пожари в Гърция доведоха да евакуация на туристи

Гражданска защита спешно евакуира жителите на три туристически района на остров Крит в близост до град Хана.  Според местните жители в района има стотици туристи, които се местят в съседен град.  Пожарът е предизвикан от катастрофа на лека кола, която се е запалила и поради вятъра огънят бързо обхваща гората край пътя. Шест самолета..

публикувано на 24.07.24 в 19:03
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Вътрешният министър не смята, че има "чадър" на МВР за Ивелин Михайлов

28 проверки по сигнали, свързани с Ивелин Михайлов, са били извършени от 2016 година досега, заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред временната парламентарна комисия, която проверява фактите и обстоятелствата около създаването и финансирането на "Исторически парк”. Поискана е и данъчна ревизия на Ивелин Михайлов и всички търговски дружества,..

публикувано на 24.07.24 в 18:38
Исторически музей - Стрелча

Музеят в Стрелча вече е и с обновена художествена галерия

Историческият музей в Стрелча вече е с напълно обновена художествен галерия. Финансирането бе осигурено от Министерството на културата по спечелен проект в края на миналата година, като преди това бяха обновени и експозициите в отдел "Етнография".   С въвеждането на новите технологии и дигиталните екрани преди време музеят е вече..

публикувано на 24.07.24 в 18:18
Георги Тахов

Георги Тахов: Първите фермери, пострадали от пожарите, ще получат обезщетенията си до края на седмицата

До края на тази седмица първите фермери, които пострадаха от пожарите, ще получат обезщетенията си - каза пред депутатите от земеделската комисия аграрният министър Георги Тахов. Две изцяло изгорели ферми в Хасковско, едната – за съжаление заедно с животните, и една овощна градина в Ямболско, заедно с цистерни и съоръжения за капково напояване -..

публикувано на 24.07.24 в 18:17

В с. Малка Арда живеят като в миналия век с режим на водата

Близо месец жителите на родопското село Малка Арда, в община Баните са на воден режим. Това се повтаря всяка година през лятото заради сериозен проблем с водоподаването в селото. Друга причина е и засушаването, вследствие на което е намален дебита на водата, който постъпва във водоема над населеното място. В дни, когато температурите дори в..

публикувано на 24.07.24 в 17:59

Оранжев код за значителни валежи и бури за утре

Предупреждения за значителни валежи и гръмотевични бури обяви за утре Националният институт по метеорология и хидрология.  Оранжев код е обявен за областите Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.  В отделни райони там са възможни до 50-65 литра на квадратен метър дъжд. 

публикувано на 24.07.24 в 17:39