Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България загубила $10 млн. заради бездействие след платените пари за Ф-16

Служебният министър Димитър Стоянов дава пресконференция в София, 10 август 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Парите за първите изтребители Ф-16 не са били преведени по сметка на Федералния резерв на САЩ. А заради това страната ни е загубила пари от лихви в размер на 10 млн. долара. Това обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Договорът за първите осем самолета е от 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева за 8 машини, но до реалния старт на изработката им парите трябваше да са по сметка на Федералния резерв, която да носи доходност.

Според него това е недопустимо, ако страната ни се "бори за всеки лев" за модернизацията.

Димитър Стоянов обясни, че вина за това имала политическата обстановка. 

"Най-вероятна причина според мен са избори, парламент, избори, парламент и липса на технологично време да се разгледат така внесените документи в Народното събрание."

Решение на правителството от януари 2020 г. посочва, че част от парите в сметката на федералния резерв ще носят нетна доходност до около 1,5 на сто. Едва през септември 2021 г. обаче правителството взема решение да предложи на парламента договора за ратификация.

"При условие че се борим за всеки един лев, всяка една стотинка, за да има възможност българската армия да направи крачка напред в модернизацията си, считам, че това не е допустимо", каза с днешна дата служебният министър Димитър Стоянов.

И изрази надежда с неговия екип да подготвят наново цялата документация, за да може следващият парламент да ратифицира договора за сметката.

Парите в момента са в доверителен фонд.

Министерството е помолило за отсрочка до 15 декември за одобрение на вторите осем изтребителя Ф-16.

До средата на 2023 г. МиГ-29 могат да носят бойно дежурство. Затова се търсят вариантите за ремонт на двигатели в Полша или да използваме самолети на лизинг.

Служебният отбранителен министър ще поиска и промяна в закона, за да отпаднат ограниченията при сключването на сделки за въоръжение. Според правилата сега сделките над 50 млн. лева минават през одобрението на Министерския съвет, а тези над 100 млн. лева през Народното събрание.

За всички идеи дотук обаче ще трябва ново редовно правителство и парламент. Служебният екип на министерството изрази желание за синхронно движение на всички модернизационни проекти. Като най-спешно беше определено придобиването на нови бойни машини за Сухопътните войски, с които да се формира батальонна бойна група. За да има пари за армията, предложението на служебния кабинет ще е още през 2023 година да бъдат отделени 2% от БВП за отбрана, или 140 млн. лева допълнително.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов каза, че наред с големите проекти армията вече е обявила обществена поръчка за безпилотни летателни апарати. Работи се и за придобиване на 155-милиметрови гаубици и системи за залпов огън от типа на американските "ХайМарс", които се ползват в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се представя с проекта "Съседите"- мултимедийна и интерактивна инсталация за премълчаните и избледнели..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като "историческа". Граничният спор между двете страни датира още от разпадането на Съветския съюз преди..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети, които предизвикали и пожар. Президентът на Украйна Володимир Зеленски използва случая, за да..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана В хода на процедурно гласуване тази вечер в Камарата на..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено на среща в Министерския съвет.  Правителствената информационна служба уточнява, че по време на..

публикувано на 19.04.24 в 22:06
Асен Василев

Василев: Сделката с "Боташ" е изключително неизгодна

Има два възможни сценария за България по сделката "Боташ" – да се водят преговори с турската компания, или да се прекрати договорът, ако той противоречи на европейското законодателство. Това заяви Асен Василев в Благоевград, където лидерите на Продължаваме промяната провеждат среща с членове и симпатизанти на партията.  НС реши: Министърът..

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Ливански гражданин е върнат принудително от Летище "София" с полет за Истанбул

На 17 април РД ГП "Аерогари" е изпълнила принудителна административна мярка "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз", наложена със заповед на ДАНС. Мярката е на основание чл. 42з от Закона за чужденците в Република България.  Ливанският гражданин е върнат принудително от Летище София с полет за..

публикувано на 19.04.24 в 21:19