Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На един от пострадалите мъже ампутираха крака

Едно от децата от катастрофата на АМ "Тракия" е в по-тежко състояние

Сръбският автобус катастрофира снощи малко след 20 часа

Снимка: БГНЕС

44 души са общо преминалите през болницата пострадали от катастрофата, съобщи малко след полунощ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който пристигна в университетската болница "Професор доктор Стоян Киркович" в Стара Загора.

Той съобщи, че в здравното заведение са настанени 9 деца от автобуса, както и двама възрастни. Едно от децата е в по-тежко състояние. То е с политравма и в момента се извършват реанимационни процедури, но е в стабилно състояние. Ако се наложи, екипи от София са в готовност да реагират.

След консултации с лекарите в Пирогов и в другите структури се е взело решение реанимационните действия да се извършат в Стара Загора и ако днес се наложи да се извършват оперативни манипулации, то тогава ще се прецени дали това ще бъде в Стара Загора или детето да бъде транспортирано към София, уточни още служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Един от пострадалите мъже от катастрофиралия рейс е с ампутиран долен крайник.

Очаква се тази сутрин служебния здравен министър да представи актуализирани данни за състоянието на пострадалите.

А децата от катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус, които са добре, ще пренощуват в хотел в Стара Загора.

На мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев, както и заместникът му Борислав Сарафов, който е й директор на Националната следствена служба.

На място Гешев и Сарафов ще се запознаят с хода на разследването на пътния инцидент.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователи от Националната следствена служба също са на мястото на катастрофата край Стара Загора.

Главният прокурор за катастрофата: Вероятно е грешка на шофьора

"Вероятно става въпрос за грешка на шофьора, защото специалистите в тази област казват, че няма проблеми с условията и маркировката на пътя", коментира обвините №1 в държавата.

Гешев увери, че повече информация за вероятните причини, довели до тежкия инцидент, ще има тази сутрин, тъй като следователи от НСС, експерти по пътна безопасност и по пътно-техническите експертизи, както и служители на МВР, ще работят на място през цялата нощ.

"Тук са най-добрите следователи по този вид престъпления. Факт е, че автобусът с деца, се е движил в тъмната част на деня, но по какъв начин това нарушение ще бъде съотнесено като вина към някого, ще прецени съответният наблюдаващ прокурор", добяви той.

Главният прокурор определи катастрофата като един от многото проблеми, свързани със състоянието на пътищата, с пътната маркировка, с масовото управление на автомобили след употреба на алкохол и наркотици.

"Надяваме се да има реакция, защото българската държава е длъжник на всички, които се движат по българските пътища.Това е тема на прокуратурата от дълги години- надяваме се да има промяна, защото тази война по пътищата продължава много време".

Според него основната благодарност дължим на хората, които са реагирали в първия момент от катастрофата, тъй като са откарали пострадали в три болници:

"Тези хора заслужават нашата благодарност, защото линейките и колегите от МВР са дошли по късно".

Всичко за катастрофата четете ТУК



По публикацията работи: Мерим Тенев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Знаме на

Хамас отхвърли призива на 18 страни да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че предложението..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Д-р Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина, не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна за 4 – 5 години. Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по нфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55