Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Нашата задача №1 е за Русия да бъде все по-трудно да води война

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова всички жители на окупираните от руските сили украински територии да бъдат внимателни и да не се приближават до военните обекти на руската армия.

Причините за експлозии там могат да бъдат много различни, но имат едно и също значение - унищожаването на военното оборудване спасява живота на нашите хора, подчерта украинският държавен глава.

"Ръководството на Русия очаква, че украинците, европейците и целият свят ще се изморят от тази война. Трябва да направим всичко, така че не ние или нашите приятели и партньори да се изморят, а това да се случи с враговете ни. За да изгоним окупаторите от Украйна, всеки ден трябва да правим така, че за Русия да бъде все по-трудно да води война. Това е нашата военна и политическа задача номер едно", заяви Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ, публикувано на уебсайта му.

Във вторник серия от експлозии разтърсиха анексирания от Русия Крим. В северната част на полуострова се взривиха боеприпаси в склад, а Москва определи инцидента като "саботаж" и призна, че той е дело на въоръжени групировки, лоялни на Украйна.

Руската Федерална служба за сигурност приписа на украински "саботьори" и атаки срещу електропроводи на Курската атомна електроцентрала.

Украйна нито потвърди, нито отрече участието си в серията от взривове в Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Склад за боеприпаси се взриви в Северен Крим

Експлозии разтърсиха руски склад за боеприпаси в Крим, предоставяйки възможно доказателство за способността на Украйна да нанася удари дълбоко в тила на врага шест месеца след нахлуването на президента Владимир Путин. Склад за боеприпаси..

публикувано на 16.08.22 в 10:31
Стопкадър от видео на експлозиите, разпространено от Би Би Си

Русия нарече "саботаж" експлозиите в склад за боеприпаси в Крим

Москва определи като "саботаж" експлозиите, които разтърсиха склад за боеприпаси и прекъснаха движението на влакове в анексирания от Русия Крим.  Склад за боеприпаси се взриви в Северен Крим Според руското министерство на отбраната в резултат..

обновено на 16.08.22 в 16:58

Русия обвини Украйна за "саботаж" на Курската АЕЦ

Руската Федерална служба за сигурност обвини украински "саботьори", че са попречили на оперирането на Курската атомна електроцентрала като неколкократно са взривили електропроводи от ядрения комплекс. От ФСБ излязоха с изявление, в което се казва, че..

публикувано на 16.08.22 в 19:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическото зацикляне през погледа на политолога и журналиста

"Имаме зацикляне на всички политически сили. Никой не се опитва да излезе от противопоставянето и агресията на това кого ще изберем, а не защо ще го изберем." Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Георги Проданов,..

публикувано на 02.06.24 в 11:31
Полиция и запалянковци пред стадион

Над 50 ареста в Лондон след финала от Шампионската лига

Полицията в Лондон извърши 53 ареста, свързани със състоялия се снощи в британската столица финал от Шампионска лига между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд на стадион "Уембли". Петима от арестуваните са за нахлуване на терена по време на..

публикувано на 02.06.24 в 11:15

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 28,6%, "Възраждане" - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

ГЕРБ-СДС води с 14% преднина пред втория "Възраждане", сочи представително прочуване на социологическа агенция "Медиана". Моментната картина, седмица преди изборите, показва, че, ако вотът е  днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували близо 29 на сто от..

публикувано на 02.06.24 в 09:51

Влак със 185 пътници дерайлира в Югозападна Германия заради свлачище

Вагони от влак със 185 пътници дерайлираха в Югозападна Германия, след като участък от релсите по линията му беше затрупан от свлачище вследствие на изливащите се проливни дъждове в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нито един човек от пътниците не е..

публикувано на 02.06.24 в 08:59
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на..

публикувано на 02.06.24 в 08:16