Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мак Ръдърфорд започна околосветската си обиколка с ултралек самолет на 16 и я приключи на 17 години

Снимка: Facebook /@macksolo2022
Едно 17-годишно момче записа преди по-малко от 24 часа името си в книгата на рекордите на Гинес и в историята на авиацията. Мак Ръдърфорд направи околосветско пътешествие, тръгвайки преди пет месеца от България, а в сряда вечер кацна отново на наша земя, подобрявайки два световни рекорда.  

Мак се приземи на едно малко летище до радомирското село Кондофрей.

Той започна това приключение на 16 и го приключи, когато навърши 17 години. Тийнейджърът потегли на околосветската си обиколка от България през март. Така за по-малко от шест месеца премина през 52 държави и успя да подобри рекорда на по-голямата си сестра - Зара, която преди няколко месеца направи подобно нещо, но на навършени 19 години.  

Мак Ръдърфорд пътува с ултра лек самолет и подобри два световни рекорда – за най-млад пилот, обиколил света сам, както и за най-млад човек, обиколил света с ултра лек самолет. Сегашният рекорд се държи от британеца Травис Лъдлоу, приключил начинанието си на 18 години и 150 дни.  

При кацането си на българска земя Мак Ръдърфорд сподели: 

"Много съм щастлив да съм тук след пет дълги месеца – понякога горещи или студени месеци. Невероятно е, че съм тук отново! Беше много впечатляващо, много интересно пътуване. Чувствам се невероятно! Пътуването създаде в мен страхотно чувство, на което се наслаждавах през цялото време. Мога да кажа, че все още обичам да летя! По време на този полет срещнах малко трудности тук, над планините близо до София. Бях затруднен да намеря пътя си сред облаците, но това е мой стар маршрут. Аз винаги съм обичал да летя, но никога не съм си представял, че ще обиколя света. На младите хора ще кажа да следват мечтите си. Имаше толкова моменти в моята обиколка, когато беше лесно да се откажа и много хора предполагаха че ще се случи, но не се отказах дори в моментите, в които изглеждаше така, че това е краят и аз няма за завърша моето пътуване, въпреки това знаех че съм способен да довърша пътуването си! Просто работих здраво и преследвах мечтите си".

Петмесечното пътуване на Мак беше огромно предизвикателство, свързано с множество трудности – от екстремни жеги в Дубай и пясъчни бури в Судан, неочаквано затворени летища в Индия, до изтощителен над 10-часов полет над ледения Тих океан, през различни технически предизвикателства до проблеми с разрешителни.  

Спонсор на Мак Ръдърфорд е българинът Димитър Димитров

"Това беше много тежка отговорност поради факта, че Мак е дете, не е пълнолетен и както неговите родители, така и аз носим отговорност, те като родители и аз като главен виновник за това събитие, а такова едно пътешествие крие доста рискове, защото това е едномоторен самолет и има много дълги полети над океана, над пустинята, където, ако се случи нещо, една спасителна операция би била доста трудна".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Светослава Кузманова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51