Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските власти спасиха мигранти край брега на Кушадасъ

Френските власти извадиха близо 190 мигранти от водите на Ламанша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските власти съобщиха, че са успели да спасят седем мигранти край брега на Кушадасъ. Един човек е загинал.

Екипите на бреговата охрана са насочени към района след сигнал за помощ от гумена лодка, натоварена с бежанци от Либерия, съобщават турски медии.

Френските власти пък извадиха близо 190 мигранти от водите на Ламанша при серия от спасителни операции, съобщава Франс прес.

Патрул на военноморските сили е открил около 60 души край френските брегове рано сутринта вчера. Малко по-късно патрулът е спасил други 50 души. Жандармерията от своя страна е извадила от водата още две групи от 47 и 29 души съответно.

Броят на мигрантите, които се опитват да пресекат протока между Франция и Великобритания със самоделни лодки, се e увеличил след засилените мерки за сигурност в Кале и тунела под него. По оценки на френското вътрешно министерство 20 хиляди души са се опитали да преминат Ламанша в периода между 1 януари и средата на юни тази година, което е увеличение с 68 на сто спрямо същия период на 2021 година. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво включва годишният профилактичен преглед при личния лекар?

Освен измерване на кръвно налягане и назначаване на изследвания за кръв и урина, годишният профилактичен преглед при личния лекар включва и оценка на психичното състояние, на теглото и на зрението при пълнолетните. Това припомнят от Здравната каса, която финансира профилактиката на здравноосигурените. За пълноценно проследяване е добре..

публикувано на 28.07.24 в 08:23

"Паризиен": Палежите по жп мрежата на Франция може да са свързани с радикални групи

Палежите по френската високоскоростна железопътна мрежа часове преди вчерашното откриване на Олимпиадата може да са свързани с радикални левичари и групи, критични към Олимпиадата, съобщи всекидневникът "Паризиен", цитиран от ДПА. Френският вътрешен министър Жералд Дарманен не изключва вероятността за чуждестранна намеса в саботажа в жп..

публикувано на 28.07.24 в 08:16
Мястото на атаката с 12 жертви, 27 юли 2024 г.

Ракетна атака взе жертви на Голанските възвишения, Израел удари обекти на "Хизбула"

12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения. Израел заяви, че ракетата е изстреляна от "Хизбула" от територията на Ливан, докато шиитската групировка отрече да има нещо общо с инцидента. Ракетното попадение е било в село на друзите в северната част на анексираната от Израел територия. Жертвите са..

публикувано на 28.07.24 в 08:08
Николас Мадуро

Венецуела гласува на президентски избори

Над 21 милиона венецуелци имат право на глас в днешните президентски избори в страната.  Настоящият държавен глава Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат на фона на икономическа криза и масова емиграция от една от най-богатите на петрол страни в света. Редица проучвания отреждат победа на опозицията. Гласуването е в ход след..

публикувано на 28.07.24 в 07:58
Камала Харис

Камала Харис призна, че изостава от Тръмп в надпреварата за Белия дом

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призна, че все още изостава от Доналд Тръмп в надпреварата за Белия дом, месеци преди изборите през ноември. По време на събитие в Масачузетс за набиране на средства за кампанията Харис заяви: "Нека не се заблуждаваме, предстои ни битка. И ние сме догонващите в това състезание. Но това е кампания, която е..

публикувано на 28.07.24 в 07:51

Опустошителен пожар бушува в Калифорния

Обхваната от опустошителен пожар е северната част на американския щат Калифорния. Огънят бушува в планинска област и се е разраснал на почти 350 хиляди акра. Наредена е евакуацията на повече от 4 хиляди души. Пожарът гори близо до град Чико и на около 145 километра от щатската столица Сакраменто. Пожарникарите са затруднени от екстремните условия..

публикувано на 28.07.24 в 07:44

Вътрешният министър с последна информация за ситуацията в Елин Пелин

Очаква се тази сутрин служебният  министър на вътрешните Калин Стоянов да даде последна информация за ситуацията в село Елин Пелин. Жертвите на пожара и последвалите взривове в складовете за пиротехнически изделия край Елин Пелин вече са две. Вчера почина 20-годишната жена, която беше с 85 % процента изгаряния и силна интоксикация. Ден по-рано..

публикувано на 28.07.24 в 07:31