Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев продължава контраофанзивата срещу руските сили

Кадър от видео на украинското МО - центърът на Балаклия, 10 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

200 дни след началото на войната в Украйна, силите на Киев продължават контраоофанзивата си в южната част на страната и около Харков. След седмици на обстрел, Запорожката АЕЦ беше напълно изключена.

Продължават боевете около ключовите градове Изюм и Купянск в Харковска област, над които украинските сили възстановиха контрола си вчера. Това съобщиха от военното командване в Киев, след като и британското военно министерство изтъкна, че въпреки украинския напредък боевете в района на втория най-голям град в нападнатата  страна все още не са приключили.  

В предполагаемо преломен момент на този фронт, Русия обяви, че силите й около Харков ще се пренасочат към Донецк, където се опитва да отвоюват целия Донбас в полза на сепаратистките републики.

"Движението на нашите военни по различни направления на фронта продължава. В настоящия момент в рамките на активните действия от началото на септември са освободени почти 2 хиляди километра от територията ни" - тази равносметка направи в редовното си обръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски.

През нощта украинските власти съобщиха за причинени от руски удари експлозии в самия Харков, както и в южните градове Николаев и Днепър. Русия твърди, че е ударила ракетно депо в Николаев и от своя страна обвинява украинците за обстрел срещу цивилни цели във и около Донецк. ТАСС съобщи още, че над 17 хиляди жители на т.нар. народни републики в Донбас само за денонощие са пресекли границата с руската Ростовска област.

На юг украинската атомна агенция Енергоатом обяви пълното прекратяване на работата на Запорожката атомна централа, която е под руски контрол. От агенцията съобщиха, че централата е напълно изключена от електрическата мрежа и е започнал процеса по охлаждане след спирането на последния работещ 6-ти реактор. От Енергоатом допълват, че работата на централата ще бъде възстановена, когато това е безопасно.

340 милиарда долара - това до момента е стойността на щетите от войната, според украинският премиер Денис Шмигал. Той заяви, че числото е потвърдено и от световната банка, а нужните за възстановяване на страната средства към момента са около 105 милиарда долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Реакции след президентския дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп

Личните нападки преобладаваха в първите дебати преди президентските избори в Съединените щати между президента Джо Байдън и бившия президенти Доналд Тръмп. Все пак двамата изложиха вижданията си за състоянието на американската икономика, кризата с мигрантите по южната граница, войните в Украйна и Близкия Изток и НАТО. Дебатът..

публикувано на 28.06.24 в 15:02

2500 декара земеделска продукция са почти напълно унищожени от градушката в Благоевградско

2500 декара с тютюн, краставици, царевица и домати са почти напълно унищожени от градушката в сряда, която засегна селата Гърмен, Дебрен, Дъбница и Рибново.  Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов на среща със земеделските производители, пострадали от природното бедствие.  Той увери пострадалите от градушката производители в село..

публикувано на 28.06.24 в 14:40

МС: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява в пълна степен националния ни интерес

Одобрената от Министерския съвет позиция за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание. Това се заявява в разпространена от..

публикувано на 28.06.24 в 14:30

Постоянен арест за Брендо, въпреки че е в затвора

Въпреки че от понеделник Евелин Банев - Брендо, след като сам се предаде, започна да изтърпява шестгодишната си ефективна присъда по дело за пране на пари от наркотрафик, постановена от Върховния касационен съд през 2018 година, от днес той е и с мярка за неотклонение "задържане под стража" по Европейска заповед за арест от Италия и Румъния, където..

публикувано на 28.06.24 в 13:59

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Той обвърза тази информация с обстоятелствата около навлизането на самолет с украински собственик в българското въздушно пространство...

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59