Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонатан Лин, "Локхийд Мартин": Осемте Ф-16 за България са на производствената линия

Джонатан Лин, ръководител бизнес развитие за България в "Локхийд Мартин"
Снимка: Добромир Видев

Първите машини от осемте самолета Ф-16 за Българските военновъздушни сили се произвеждат, но датата на доставка остава 2025 г. 

Това каза Джонатан Лин, ръководител Бизнес развитие за България в "Локхийд Мартин". Той отговаря и за програмата Ф-16. Говори се за отсрочка във времето за отговора, който България трябва да даде за това дали би купила още осем изтребителя.

"Българските Ф-16 са на производствената линия в завода ни в Грийнвил, Калифорния. Към момента по програмата за производството на Ф-16 очакваме следващата година да започнат първите изтребители да излизат, за да може да правят първите тестове полети. Очакваме това да стане в началото на 2023 година. И тогава да видим реално първите Ф-16 блок 70 да летят. Те няма да бъдат българските машини, които се очакват. Но дори и самият факт, че вече можем да кажем, че тези машини ще излязат от производствената линия и ще правят своите тестови полети, е достатъчно голям напредък. Нямаме проблеми с производството на Ф-16 блок 70", каза Джонатан Лин.  

На първите тестове ще има ли и български пилоти? 

"Начинът на работа на договора определя и процедурата. Вашият договор е между две правителства. Затова работата на компанията ни е да тестваме изтребителите и да ги предадем на американското правителство. Тогава вече американското правителство ще работи с България. Но хубавото в цялата работа е, че и вие вече имате един пилот, който е преминал етап на обучение за управление. Втори, който навлиза в тренировъчната програма. Още трима ще ги последват. Затова виждаме доста сериозна активност от пилотите ви, които се готвят да управляват бъдещите Ф-16".  

Остава ли датата 2025 г. за доставка на първите машини? 

"Договорката, направена през правителството на Съединените щати и с българската страна, е 2025-а. Това е годината, в която ще получите тези изтребители. Тази дата не е била променяна. Разбираме, че забавянето на доставката е заради това, което се случи заради Covid и другите неща. Но смятаме да спазим договорката, която имаме. А това е 2025 г.".  

За следващите осем Ф-16 какви разговори имате?  

"През юли изпратихме писмо към българските власти и направихме това предложение. Крайният срок за отговор е 1-ви ноември. Но се работи и за удължаването на срока, за да може да проучат предложението. Разбираме и положението на сегашното правителство в процеса. Но има предложение за подписване".  

Датата първи ноември може да бъде удължена. Имаше и въпроси по договора, нали?  

"Може да бъде. Работим с американското правителство и с българското правителство. Но тази „точка във времето“ зависи от американското правителство. Договорът е между правителствата. И затова не мога да се произнеса. Още по времето, когато беше предоставен този документ на страната ви, министърът на отбраната ви е посочил нещата. Но продължаваме разговорите в България с правителство и с министерството, за да продължи процесът".

С платени вече над два милиарда лева за първите осем изтребителя и обявена цена от 2.97 млрд. лева за вторите…. Критиците казаха, че това са адски много пари.

"Министърът ви на отбраната преди време посочи колко ще струва новата оферта. Но това е договор между две правителства и това е цената, която е дало американското правителство. По отношение на цената трябва да знаете, че дори да е такава, тя има много допълнителни неща, които се включват в нея, и не е всичко това свързано с „Локхийд Мартин“. При една такава сделка вие не се договаряте само с компанията, с американското правителство, но и с още много производители, които са част от това споразумение и процеса".  

Политическата ситуация в България обаче не е в полза на това да се вземат каквито й да било решение за новите самолети. Нямаме редовен парламент, например.

"Не съм нито политически анализатор или геополитик, за да мога да коментирам този въпрос. Но мога да кажа, че ако получите и следващите осем изтребителя, вече ще имате ескадрила, с която да може да оперирате. За военновъздушните сили на България е важно да има този пълен набор от изтребители. Пилотите ви ще извървят този нужен процес на обучение.

В България имаме чудесен проект с Академията на военновъздушните сили. Там тренираме хората, които ще преподават на бъдещите пилоти. Предоставяме специалисти. Този проект се развива добре. А желанието ни е България да може да поддържа и да оперира тези военни самолети в рамките естествено на суверенното въздушно пространство". 

А има ли възможност за сътрудничество по програмите, в които компанията ви участва и за изследването на Марс? 

"Аз мога да говоря само за изтребителите. Не съм специалист по космическите проекти. Но ако България иска да бъде част от нещо, най-добрият начин е да попита".  

Интервю на Добромир Видев с Джонатан Лин можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия е обстрелвала инфраструктурни обекти Днепропетровска област

За успешна операция срещу руска военновъздушна база на окупирания полуостров Крим съобщи украинското военно разузнаване. Русия от своя страна продължава с дроновите удари по критични за електроснабдяването в Украйна обекти. Киев съобщи, че е нанесъл удар по летище в северната част на Крим На военното летище край град Джанк о й в Крим са..

публикувано на 18.04.24 в 17:36
Дмитрий Песков

Песков за помощта от САЩ: Каквото и да получат украинците, няма да им помогне

Кремъл изрази днес пренебрежение към очакваното към края на седмицата отпускане на дългоочакваната нова американска военна помощ за Украйна. Говорителят Дмитрий Песков заяви, че каквото и да получат украинците, няма да им помогне за промяна на ситуацията на фронта в тяхна полза.  Според Песков военната помощ била част от колониалната..

публикувано на 18.04.24 в 17:29
Петър Витанов

Петър Витанов: Обмислям поканите, които имам от няколко политически партии

Ние отдавна сме разделили пътищата си с Корнелия Нинова и нейните приближени,  но си оставаме по душа убедени социалисти. Още не съм решил и обмислям поканите, които имам от няколко политически партии. Това сподели евродепутатът Петър Витанов в интервю пред БНР. "Част от действията на това ръководство на БСП са да дискредитира..

публикувано на 18.04.24 в 17:27

Иран обмисля преразглеждане на ядрената си доктрина

Израел се е отказал от бърз отговор на иранското нападение през уикенда, но ответен удар все пак ще има, твърдят източници от Тел Авив. В същото време Техеран заплаши да преразгледа ядрената си доктрина.  Ей Би Си: Израел подготвил и отменил отговор на иранската атака Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се е отказал от..

публикувано на 18.04.24 в 17:23
Крайбрежието на Амалфи

България e извън най-евтините летни дестинации за британските туристи

Във Великобритания потребителската група Which? обяви 10-те най-евтини европейски летни дестинации за британските туристи. Сред тях обаче не са традиционно евтини дестинации като България и Турция. Списъкът на групата, която следи за потребителските настроения, крие доста изненади, защото в челната десетка попадат по принцип смятани за скъпи..

публикувано на 18.04.24 в 17:11

Приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас. С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето..

публикувано на 18.04.24 в 17:04

НС прие на първо четене промени в Закона за земеделските производители

Народното събрание единодушно подкрепи на първо четене промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, предложените от министерството на земеделието. Поправките са пряко свързани с удължаване на срока за прилагане на Схемата за държавна помощ за акциза върху газьола до края на 2026 година. Променя се и дефиницията за активен фермер, за..

публикувано на 18.04.24 в 16:52