Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи учебен ден за 57 000 първокласници, 717 000 ученици започват училище

Снимка: Ани Петрова

Днес е първият учебен ден. За първи път в класните стаи ще влязат над 57 000 първокласници. 

Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата  учебна година.

Учебната година започва присъствено във всички 2347 училища в страната, като при нужда има готовност за преминаване към дистанционно обучение.

От Министерството на образованието и науката посочват, че всички образователни институции са в готовност за 15 септември и че са взети мерки за опазване на здравето на децата и учениците.

100 процента са осигурени дезинфектанти, топла вода, предприети са и допълнителни мерки за намаляване на риска от инфекции.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната.

Безплатните учебници и учебните комплекти за учениците до 7 клас вече са доставени, има учебници и за ученици с нарушено зрение, както и за обучаващите се в европейските училища.

Намалява  броят на незаетите места за педагогически специалисти.

В  училищата са назначени над 1200 медиатори и повече от 180 социални работници, които съдействат на учителите за приобщаване на деца и ученици в системата на образованието.

98 процента от училищата и детските градини са готови за новия отоплителен сезон.

Президент и министри на откриването на учебната година

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на столичното 43-о Основно училище "Христо Смирненски". От администрацията му изтъкват, че сградата на училището навършва 115 години и по повода на първия учебен ден там ще присъстват общественици и културни дейци, свързани с училището.

Служебният премиер Гълъб Донев ще открие новата учебна година в столичното 60 основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, съобщиха от правителствената пресслужба. Самият Донев е възпитаник на това учебно заведение. Премиерът ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

Един от заместниците на Донев, Атанас Пеканов, ще се включи в откриването на учебната година в Перник.

Във Варна служебният министър на туризма д-р Илин Димитров ще открие новата академична година в Икономически университет. Преди това той беше гост на новата учебната година в Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

В откриването на учебната година на две места в страната ще участва просветният министър Сашо Пенов. Сутринта той ще е гост на  столичното 18 СУ „Уилям Гладстон“ , а следобед  ще посети  Професионалната гимназия по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово.

Призив за дарения за пострадалите от наводненията

Междувременно училища в София и страната призоваха родителите и учениците да дарят за пострадалите в Карловско парите, които биха отделили за букети цветя за учителите по повод  първия учебен ден.

"В трудни времена, повече от всякога се нуждаем от морални ценности и пример, които да предадем на децата си. Заедно сме силни и така успяваме", това пишат от Националната природоматематическа гимназия в София, където е открита и дарителска сметка, чрез която може да бъде направено дарение за деца в Карловско.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11