Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на ЦАМ: Шест партии ще влязат в НС, още две са на ръба

Юлий Павлов: Променената от днес геополитическа ситуация повиши шансовете да се състави правителство

| обновено на 21.09.22 в 16:42
Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ)
Снимка: БГНЕС, архив

Две седмици преди изборите разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" е близо 7%, съобщи Юлий Павлов - директор на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). По думите му в парламента ще влязат 6 партии, а още две са на ръба.

"ГЕРБ-СДС е около 25%, "Продължаваме промяната" – около 18%, следва ДПС с 12,8%, БСП – малко над 11%, "Възраждане" - 10,5%, "Демократична България" – 8,1, след което има две партии, които са на ръба. Затова бих казал, че ще имаме парламент… към момента оценката ми е 6+2. Тези, които биха могли да затвърдят резултата си около 4 процента и да надградят, са "Има такъв народ" и "Български възход". Дали ще го направят през тези десетина оставащи дни е друг въпрос", каза Юлий Павлов.

Според него не повече от 2,5 милиона души ще отидат до урните и се очаква рекордно ниска избирателна активност.

Проучването е реализирано между 15 и 19 септември със собствени средства на агенцията, като са анкетирани 1011 пълнолетни.

В предаването "Нещо повече" Юлий Павлов коментира, че кампанията на водещите партии е насочена към твърдите им ядра:

"Това не са послания за привличане на широка периферия. Червените линии, които започнаха да се поставят още преди ноемврийските избори през 2021 г., сега израснаха до червени зидове, вместо да се размиват".

По думите му хората иска след изборите на 2 октомври да има редовно правителство, дори с цената на големи компромиси:

"Нежеланието на политическите елити да се съобразят с желанието на хората е нещото, което отблъсква хората от урните. ... Предизборната кампания се води така, че по-скоро намалява избирателната активност, а не я увеличава".

Павлов беше категоричен, че след обявената от Путин частична военна мобилизация в Русия и насрочването на референдуми в области в Украйна, "което ще доведе до анексиране на тези украински територии", драматично променя характера на войната и геополитическата ситуация:

"В новата геополитическа ситуация разумът ще води до това да се забравят червените линии и да се потърси национално отговорна позиция. Но и натискът от нашите европейски и американски партньори ще бъде много по-засилен да се състави правителство - дали на евро-атлантическа основа, дали на базата на национално съгласие, без да участват политич„ески лидери, но с определена геополитическа спойка". 

"От тази променена ситуация, смятам че шансовете да се състави правителство са 30-35%", посочи социологът

Интервюто на Георги Марков с Юлий Павлов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

50 дни преди вота 2 в 1: ЦИК трябва да определи местата за гласуване в чужбина

Днес – 50 дни преди деня на вота, е крайният срок, в който Централната избирателна комисия трябва да определи местата за гласуване в чужбина за предстоящите избори две в едно, където са били разкривани секции при предишни избори. Автоматично се разкриват секции и в дипломатическите и консулски представителства на страната ни. До днес ЦИК назначава..

публикувано на 19.04.24 в 13:40

Откриват обновената градска градина в центъра на Пловдив

Концерти на открито, изложба, детски работилници и театрални игри за най-малките са само част от събитията, които ще съпътстват откриването на обновения парк в стария център на Пловдив. Началото ще бъде поставено тази вечер с концерт на солистите на операта в града. Водни атракциони, озеленяване, нови настилки и пейки, видеонаблюдение – това..

публикувано на 19.04.24 в 13:10
Училищен автобус, илюстративна снимка, архив.

МОН купува за училищата електрически и дизелови автобуси и микробуси

Министерството на образованието и науката (МОН) предвижда закупуването на електрически училищни автобуси. Това ще стане поетапно през следващите 4 години в зависимост от необходимостта на отделните общини. Очакваната обща стойност е 23 млн. лева. За първи път  обществената поръчка е разделена на 10 обособени позиции в зависимост от вида и..

публикувано на 19.04.24 в 13:06
Петър Петров

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1, очаква да е първа политическа сила

Партия "Възраждане" се регистрира в Централната избирателна комисия за вота 2 в 1. Очакването е за победа на парламентарните и европейските избори, каза депутатът Петър Петров. "По всичко изглежда, че подкрепата към партията е заради следване на нашите идеи. Надяваме се избирателят да даде вота си за нас и да сме първа политическа сила",..

публикувано на 19.04.24 в 12:50
Корнелия Нинова

БСП иска обратен иск за щети, нанесени от сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

БСП ще настоява за обратен иск за обезщетение срещу отговорните физически лица да възстановят щетите нанесени със споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ", съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ" Искаме поне веднъж в..

публикувано на 19.04.24 в 12:48
Радослав Рибарски

Либерализацията на пазара на ток се отлага с година

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката, с които либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с една година. Така вместо на 1 юли тази година - излизането на свободния пазар трябва да стане на 1 юли 2025 г. Основният аргумент на вносителите на предложението за отлагане с година е, че страната ни няма..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 12:16