Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден на референдуми в 4 области на Украйна за присъединяване към Русия

Гласуване в Луганск на референдума за присъединяване към Руската федерация, 23 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 4 области на Украйна под руски контрол втори ден се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация. Кремъл обяви, че след допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола.

Т. нар. референдуми се провеждат в сепаратистките региони Донецк и Луганск и в контролираните от руската армия Херсонска и част от Запорожка област до 27 септември.

Засега не са регистрирани нередности, избирателната активност в първия ден е била малко над 15 процента, отчетоха назначените от Москва власти на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

Украинските власти обаче съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, въоръжени групи обикалят домовете, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди "псевдореферендумите"=

"Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени , както и на престъпната мобилизация, която окупаторите в момента се опитват да осъществят в Крим и други части на Украйна, които засега контролират. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията."

След допитванията Русия ще разглежда като нападение срещу собствената си територия опитите на Украйна да си върне контрола над окупираните райони, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му ако тези територии се присъединят към Русия, там ще започне да действа руската конституция.

Според Запада референдумите са нагласени.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае украинската територия като нещо различно от част на Украйна. В изявлението си Байдън добави, че Съединените щати ще работят със съюзниците и партньорите си за налагане на допълнителни бързи и тежки икономически санкции за Русия.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички държави да "отхвърлят категорично тези псевдореферендуми".

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите и подготвя нов пакет санкции. 

Китай призовава за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на всички страни".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43

Протест на столичния бул. "Сливница", където преди година загинаха Ани и Явор

Граждани излязоха на протест на столичния булевард "Сливница", където преди една година, блъснати от автомобил, загинаха младите годеници Ани и Явор. Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"   Една година след загубата на Явор и Ани близки и приятели на трагично загиналите влюбени отново се събраха на протест на..

публикувано на 08.05.24 в 19:15
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Дублирането на водачи показва колко къси са кадровите скамейки на някои партии

Дублирането на водачи в няколко листи на партиите за предстоящите избори на 9 юни, говори зле за българската демокрация.  Няма илюзии, че тези водачи и една част от депутатите имат връзка с избирателните си райони.  Това коментира за партийните листи журналистът и анализатор Емилия Милчева в интервю пред БНР. "Никой не пуска "кокала", но..

публикувано на 08.05.24 в 19:14

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София

Новата организация на движението в центъра на София отива на съд. Делото е заведено от Европейския център за транспортни политики. Според сдружението действията на Столичната община са незаконосъобразни и нарушават наредба от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии...

публикувано на 08.05.24 в 19:03
Си Цзинпин и Александар Вучич

Вучич пред Си: Тайван е Китай

Сръбският президент Александар Вучич посрещна топло китайския си колега Си Цзинпин. В приветствието си Вучич заяви, че "Тайван е Китай". Сръбската столица е втората спирка от европейската обиколка на Си, която започна във Франция и ще продължи в Унгария.  "Уважение и любов" за Си Цзинпин в Сърбия Двамата лидери са подписали съвместно..

публикувано на 08.05.24 в 18:53
Снимката е илюстративна.

Агенцията по храните затвори обект за продажба на месо в Ботевград

Агенцията по храните затвори обект за продажба на прясно месо в Ботевград. Причините за наложената санкция са лоши хигиенни условия и неспазване на изискванията за предоставяне на коректна информация на потребителите за предлаганите продукти. Експертите на агенцията припомнят, че при констатиране на нарушения гражданите могат незабавно да подадат..

публикувано на 08.05.24 в 18:46

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната

Великобритания ще изгони руския аташе по отбраната в отговор на злонамерена дейност от Русия на територията на Обединеното кралство и Европа. В деня на памет към жертвите във Втората световна война, деня на безусловната капитулация на Третия райх, чешкият президент Петър Павел нарече "исторически парадокс", че от жертва Русия се е превърнала в..

публикувано на 08.05.24 в 18:42