Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на британската лира до рекордно дъно от 1,0350 долара

Британската лира поевтиня рязко по време на азиатска търговия в понеделник към рекордно историческо дъно от 1,0350 щатски долара, след като финансовият министър на Обединеното кралство Куази Куартенг обеща да намали допълнително данъците, което би обтегнало държавните финанси до краен предел.

В петък Куартенг представи дългово-финансиран пакет на стойност 45 млрд. паунда, съдържащ най-големия набор от данъчни облекчения за последните 50 години. Планът включва отмяна на планираното увеличение на корпоративния данък до 25%, запазването му на 19% и отказ от неотдавнашното увеличение с 1,25% на вноските за национално осигуряване. Правителството изчислява, че намаляването на данъците ще достигне размер от общо 45 млрд. паунда до 2026/2027 г., но инвеститорите се притесняват, че нивата на публичния дълг ще скочат в момент, когато икономиката вече е под голям натиск надолу.

Представеният от финансови министър план причини агресивни разпродажби на британските държавни облигации и ръст на тяхната доходност.

Данъчните намаления идват в момент, когато се очаква Обединеното кралство се да похарчи 150 млрд. британски лири за субсидиране на разходите за енергия за потребителите и бизнеса на острова. Голяма част от този заем се очаква да бъде финансиран от емитирането на нови държавни облигации.

За разлика от големите намаления на данъците през 80-те години на миналия век,  Куази Куартенг ще вземе заеми за десетки милиарди лири (най-голямо увеличение на заемите от далечната 1972 г.), за да финансира плановете си на етап, когато Английската централна банка повишава лихвените проценти в опит да постави инфлацията под контрол. През миналата седмица Централната банка на Англия повиши лихвените проценти с нови 0,5 процентни пункта.

Всичко това провокира драматично обезценяване на британската валута, като по време на днешната азиатска търговия паундът падна за кратко с близо 5% към 1,0327 долара след петъчно поевтиняване с 3%, достигайки историческо дъно.

Последва известна стабилизация на британската лира около 1,0600 американски долара - точно около бившите рекордни дъна към 1,0550 долара.

Междувременно индексът на щатски долар спрямо кошницата от останали водещи валути, включително британската лира, еврото и йената, достигна 114,58 пункта за първи път от май 2002 г. насам, преди да върне леко назад към 114, 00 пункта или с 0,78% по-високо от края на миналата работна седмица.

Графика британска лира / щатски долар


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки на жертвите на удара срещу окупираните от Израел Голански възвишения.

САЩ и европейски държави се обявиха против разрастване на конфликта Израел - "Хизбула"

Съединените щати и редица европейски страни се обявиха против разрастване на конфликта на Израел с ливанската радикална групировка "Хизбула", която беше обвинена за гибелта на 12 деца и младежи при ракетно нападение в окупираните Голански възвишения. "Хизбула" напусна позиции в Ливан, след като Израел заплаши със силен удар в отговор на..

публикувано на 29.07.24 в 07:48

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 07:38

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен мандат. След като получи папката, партията на Слави Трифонов трябва да посочи кандидат за премиер,..

публикувано на 29.07.24 в 07:00

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13