Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като шеф на НСлС

| обновено на 26.09.22 в 18:22
Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Настоящият директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов беше номиниран за втори мандат. Зад кандидатурата му застанаха главният прокурор Иван Гешев, чийто заместник в момента е Сарафов, и още двама членове на Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.
Междувременно служебният правосъден министър призова следователите да кажат кой искат да ги ръководи през следващите 5 години.

Светлана Бошнакова и Йордан Стоев са другите съдебни кадровици, подкрепили Сарафов. Те мотивират предложението си с това, че е човек от системата, че притежава безспорни професионални и нравствени качества, има богат и дългогодишен управленски опит като административен ръководител, което е безспорна гаранция за неговите административни и ръководни умения. Изброяват се постиженията на Националното следствие в мандата на Борислав Сарафов, който е оценен като "изключително успешен".

Борислав Сарафов е с дълъг стаж в прокуратурата и следствието. Заемал е ключови ръководни позиции. Той е първият шеф на закритата вече Апелативна спецпрокуратура. Беше кандидат за главен прокурор, когато на поста беше избран Сотир Цацаров, а после стана негов заместник. През декември 2017 беше избран за следовател номер едно, което означава и заместник-главен прокурор по разследването.

Освен главния прокурор и трима членове на ПК на ВСС, право на номинация има и правосъдният министър. Крум Зарков не изключи възможността да се възползва от него, ако редовите следователи излъчат кандидат, на когото имат доверие. Зарков ги призова, като съдиите, които номинираха избраната за председател на ВКС Галина Захарова, да използват следващите две седмици и да свикат Общо събрание - за да решат искат ли предложение за директор на Националната следствена служба.

Буквално минути преди насрочена от Зарков пресконференция по повод откритата миналата сряда процедура за избор на следовател номер едно, дойде новината за номинацията на Сарафов . Тя беше донякъде изненадваща, защото за фаворит доскоро се смяташе заместникът му и бивш член на ВСС Ясен Тодоров.

Крум Зарков заяви: "Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставен единство в ръцете на политици и кадровици. България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни - както по процедурата, така и по крайния резултат. Когато са били безспорни, винаги е било защото е била ангажирана самата професионална общност и затова и нашият призив е в следващите две седмици и когато има възможност се правят такива номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса".

Служебният правосъден министър, който също има право да прави номинация ,добави: "Ние няма да се поколебаем да упражним нашето правомощие, в същото време за нас това не е самоцел - ролята на Министерството на правосъдието е тази: при номинацията. Тази роля ние предоставяме в момента на професионалната общност и сме готови, ако те желаят разбира се, да работим в синхрон“.

Номинации могат да се правят до 5 октомври.

На 9 ноември ще бъде изборът на директор на Националната следствена служба, решиха по-рано този месец единодушно членовете на Прокурорската колегия. 

Във връзка с избора главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет, който трябва да встъпи на 3 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07
Атанас Запрянов

Единодушно парламентът вдигна заплатите на военнослужещите

С единодушие от 195 гласа "за" депутатите приеха да увеличат заплатите на военнослужещите, одобрявайки на първо четене промените в Закона за въоръжените сили.  С измененията се въвежда нова система, според която заплатите растат от началото на 2025 г. със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност. Със законопроекта..

публикувано на 19.04.24 в 11:02