Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха газовата връзка с Гърция

Българо-гръцката газова връзка, по която страната ни ще получава евтино азерско синьо гориво, започна работа в 7 часа тази сутрин. Очаква се през октомври по тръбата да постъпят над 800 хиляди мечаватчаса природен газ.

За въвеждането в експлоатация на интерконектора в София беше организирана и официална церемония в НДК в София. В нея участваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и на Северна Македония Стево Пендаровски, премиерите на Гърция - Кириакос Мицотакис и на Румъния - Николае Чука.

"Най-накрая", така президентът Румен Радев започна изказването си на церемонията при откриването на интерконектора с Гърция, чието осъществяване отне 13 години.

От днес по газовата връзка България ще получава договорените 1 млрд. куб. м годишно евтин азерски природен газ. Газовата връзка е от стратегическо значение за България и региона и променя енергийната карта на Европа, посочи Радев.

Европейският съюз подкрепи проекта от самото начало, включително финансово с близо 250 милиона евро. На фона на спрените доставки на руски природен газ и растящите цени на синьото гориво заради войната на Русия в Украйна, интерконекторът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Югоизточна Европа, подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти.  И тук в България, а и в цяла Европа, хората усещат последствията от войната на Русия. Благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата".

Фон дер Лайен акцентира върху необходимостта от спестяване и от "огромни инвестиции във възобновяеми източници на енергия": 

"Знаем, че това е енергия, която може да се произвежда на място, създава работни места на място и ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на зависимост от Русия и всичко е въпрос на политическа воля. В момента сме изправени отново на критичен кръстопът. Енергийната криза е сериозна, значителна и съм уверена, че можем да се справим с нея, но все пак е сериозна и изисква от Европа една обща реакция, един общ отговор, който да позволи да се намалят разходите и цените на енергията за семействата, домакинствата и бизнесите. Вече сме предприели важни стъпки в това отношение. Вчера например всички се споразумяхме в ЕС да ограничим изключителните доходи от определени фирми и тези приходи да ги насочим към подкрепа на уязвими домакинства и бизнеси. И е необходимо и още да бъде направено. Всички сме наясно с това, но посланието ми е, че като го правим трябва да подкрепяме основите на нашата икономика и особено нашия единен пазар. Това е силата на ЕС. Там е богатството на ЕС и оттам произлиза. Без обща европейска решителност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От значителна важност е да имаме равно поле, равни възможности за всички в ЕС в единния пазар и от значителна важност да не се нарушава този единен пазар. Задачата пред нас е много ясна. Ние ще вършим много повече, за да успеем да ограничим тези скачащи главоломно цени на енергията, които отслабват нашата икономика и да го направим заедно като европейци. Това ще обсъдим и след няколко дена с европейските лидери и нямам търпение тази среща, която ни предстои. Много ми хареса мотото ви, което споменахте: "Ако искате да вървите бързо -  вървете сам, ако искате да стигнете далеч - вървете заедно с други". Така, че нека заедно да се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз".

Служебният премиер Гълъб Донев откри церемонията в НДК и подчерта, че съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките за Европа може да се компрометира много бързо, а интерконекторът България-Гърция ще направи страната ни по-малко уязвима. Освен това, по тази газова връзка ще се осигури пренос на природен газ към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, каза още Гълъб Донев.

Азербайджан ще удвои доставките на природен газ за Европа до 2027 година, посочи президентът Илхам Алиев. Извън Каспийско море, Баку проучва допълнителни газови находища, които ще позволят да се увеличи обема на доставките.

"Тази година ще увеличим износа до повече от 22 милиона кубични метра, като 11,2 ще отидат за европейските потребители. Подписан е меморандум за разбирателство с Европейската комисия и до 2027 г. на базата на този документ смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа, поне да го удвоим. А ние имаме потенциала да го постигнем това", каза Алиев чрез преводач.

"Всички осъзнаваме по-широкия геополитически смисъл на мероприятие", каза на церемонията министър председателят на Гърция Кириакос МицотакисТой определи пускането на интерконектора като събитие, което драматично променя картата на енергийната сигурността на цяла Европа.

"А и присъствието на колегите ни от Северна Македония, Сърбия, Румъния потвърждава, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка на руския газ в региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на една газова мрежа, на която може да се разчита", каза Мицотакис.

Премиерът на Румъния Николае Чука заяви, че страните в региона следва да мобилизират и собствените си възможности за енергийни ресурси. И въпреки оптимизма, който събитието излъчваше, Чука призова:

"Трябва да останем реалисти и да не пренебрегваме факта, че следва да бъдат ускорени процесите на диверсификация на източниците на суровини, както и начините за транзитирането им".

Според румънския премиер само така могат да бъдат заобиколени изкуствено създадените дефицити, които се отразяват на световния пазар.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че този проект свързва държави, които споделят общи ценности.

Александър Вучич напомни, че със започналия строеж на подобен интерконектор между Сърбия и България днешното събитие е особено важно и за сърбите.

"До една година интерконекторът между Сърбия и България ще бъде завършен и от двете страни на границата и очаквам по това време на 2023 година да мога да организирам такава церемония в нашата страна."

Междусистемната газова връзка България-Гърция e с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно, от които са резервирани 1,57 млрд. куб. м, а свободният капацитет ще се предлага на две европейски борси. Освен азерските 1 млрд. куб. м по тръбата ще внасят газ и двама от акционерите в "Ай Си Джи Би" - гръцката ДЕПА и италианската "Посейдон", които държат 50%  от оператора, а останалият дял е на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Реализацията на газопроводd от гръцкия град Комотини до Стара Загора продължи близо 13 години. Проектът стартира с 45 млн. евро безвъзмездно финансиране от Европейската комисия, предоставено през 2009 г., но реалното му изграждане започна едва през пролетта на 2019 г. и се забави заради пандемията от коронавирус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Селда Ахмедова

Дамите в армията: Изложба по повод 20-тата годишнината от членството ни в НАТО

До края на месеца в градинката на "Кристал" в София стои изложба на снимки. Ако минавате през тази градинка – загледайте се в по-нежната част на армията. Дамите в армията. Изложбата е по повод 20-тата годишнина от членството ни в НАТО . Но отбелязва и 75- тата, откакто има дами в армията . Дамите в армията са по-лесни за снимане,..

публикувано на 24.04.24 в 17:25

За хората и пчелите – скандално изказване на общинар от Горна Оряховица

Скандално изказване на общински съветник в Горна Оряховица: „Майната им на хората – да мрат“ от последното заседание на местния парламент породи широко обществено недоволство. Изказването е запечатано от камерите и микрофоните в залата на Общинския съвет в Горна Оряховица. На мартенското заседание трима общински съветници коментират..

публикувано на 24.04.24 в 17:24
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия Палеж най-вероятно е предизвикал пожара, в който загина българско семейство в Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения на поета в досег с любовта, раздялата и търсенето на щастието. Най-новата му стихосбирка..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете да пренебрегнете факта, че Германия е най-важният поддръжник на Украйна наред с Обединеното..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия сектор. Вносители на законопроекта са Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Предложените..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на правителството подчерта, че операцията ще се извършва с особено внимание към предпазване на цивилното..

публикувано на 24.04.24 в 16:57