Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборният ден

Снимка: Ани Петрова

Изборният ден започна нормално в 7 ч,  съобщиха от ЦИК. Секционните комисии се попълват там, където не са се явили всички членове. До вчера вечерта само една машина в страната излезе от строя и там Комисията разреши гласуване с хартиени бюлетини. Говорителят на Комисията Росица Матева обясни, че преди да влезем в секцията трябва да се информираме от таблата пред нея за номера на партията или коалицията, за която ще гласуваме, както и за номера на избрания от нас кандидат, който ще посочим с преференцията. Така гласуването ще стане по-бързо. Матева обясни, че както и на изборите през ноември, секционните избирателни комисии трябва да броят всички разписки в края на деня, за да е ясно съвпадат ли с гласовете на вота в машините. От МВР предупредиха вчера, че има схема, която предполагала съобщения на избирателя след подаване на глас, че резултатът е различен от подадения. Ще се разбере дали тази схема ще заработи, или ще бъде предотвратена своевременно.

В над 12 000 секции у нас гласуването ще продължи до 20 часа, а ако пред дадена избирателна секция има още желаещи – до 21 часа. 

За 240-те депутатски места в 48-ото НС се борят над 6600 кандидати.

На предсрочния вот се явяват 23 партии и 6 коалиции

До снощи в ЦИК постъпи информация само за 1 устройство, което не е проработило след инсталиране и бе дадено разрешение за гласуване с хартиени бюлетини. Отпечатани са почти 8 милиона бюлетини.  



Малко над 11 000 са машините за гласуване в страната и в чужбина. Устройства има в 9369 секции, а в 1105 от тях те са по две. 

При проблем с машината, която техник не може да отстрани, гласуването ще продължи с хартиени бюлетини, но само след разрешение от ЦИК: 

"Ако според Секционната избирателна комисия настъпят някакви обстоятелства, които налагат преустановяване на машинното гласуване, трябва да бъде сигнализирана Централната избирателна комисия чрез Районната избирателна комисия и ние ще вземем решение за преустановяване на машинното гласуване и преминаване на гласуване с хартиени бюлетини", уточни говорителят Росица Матева.

Електронната бюлетина е разположена на две страници на екрана: 

"Визуализира се направо първа страница на бюлетината, след като бъде поставена на картата. Буквално с три докосвания на екрана избирател може да гласува. Задължително след като маркира своя избор, минава през бутона "преглед". Третият екран, който се визуализира, показва какъв е неговия избор и ако това е неговият избор, натуска бутона "гласуване". Ако иска да промени избора си, избирателят трябва да натисне бутон "промени избора" и се връща отново на първата страница на бюлетината и съответно може да заяви някакъв различен избор от този, който е направил. Натисне ли бутона "гласуване" обаче гласът се записва в машината, в електронната кутия, и трябва да изчака разписката да се разпечата, да чуе звуковия сигнал от отрязването й, взема я, може да провери своя вот, да провери хеш-кода на машината и на разписката, който е изписан, че съответства на публично обявения в секционната избирателна комисия, да я сгъне, да я пусне в непрозрачната кутия и вземайки картата, да я върне на секционната избирателна комисия".

С хартиени бюлетини днес се гласува в около 3000 секции в страната. Право на вот имат навършилите 18 години. 

Допускат се да гласуват след предоставяне на валидна лична карта по постоянен адрес, вписан в нея, и за хората, поискали изрично това по настоящия им адрес, където са вписани в избирателните списъци и са заличени от тези по постоянния. Студенти с постоянен адрес в друго населено място, могат да гласуват в града, в който учат, но със заверена студентска книжка в секция по техен избор. Политическата агитация и обявяването на резултатите от социологически допитвания е забранено до края на днешния изборен ден. ЦИК не контролира социалните мрежи.

Българите зад граница ще гласуват в 755 разкритите секции в чужбина. Най-много са те в Република Турция, в Обединеното кралство, в Германия, Испания и Италия. Сънародниците ни, които не са подали заявление за гласуване в чужбина и не са вписани в избирателен списък на посочено от тях място, гласуват в разкрита секция по техен избор, като предоставят удостоверение по образец, че няма да гласуват на друго място. Заради часовата разлика гласуването вече започна в Нова Зеландия, Австралия и Япония. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осем случаи на коклюш в Кюстендилска област от началото на годината

Осем са случаите на коклюш в Кюстендил и областта от началото на годината, казаха за БНР от Регионалната здраван инспекция. Както БНР съобщи, две от заразените  - бебета под 2 месеца от кюстендилския кв. "Изток", починаха в столична болница. Наврементата имунизация, която се прави при личните и общопрактикуващите лекари, е важното и като че..

публикувано на 19.04.24 в 16:32

Ангел Джамбазки очаква рекордно ниска избирателна активност и нова спирала от избори

България е в тежка конституционна и институционална криза след промените в Конституцията, чиято първоначална цел беше  орязване правомощията на президента. Това заяви в Благоевград евродепутатът Ангел Джамбазки, който прогнозира скандално ниска избирателна активност на предсрочните парламентарни избори. Джамбазки потвърди, че ще е водач на листата..

публикувано на 19.04.24 в 16:27

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети - в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста, докато има указ на президента за освобождаването му.  Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Авария остави без вода жителите в централната част на Берковица

Аварията е на главен водопровод е на улица "Калето", уточнява от ВиК - Берковица. Поради тази причина без вода са живеещите в централната част на града и в квартал "Заряница". От местното водоснабдително дружество уведомяват потребителите, че аварията се очаква да бъде възстановена в най-кратки срокове и водата да бъде пусната в ранния..

публикувано на 19.04.24 в 16:06
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55