Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов след отказа от преговори на ПП: Вратата е отворена, нищо не е загубено!

Снимка: Facebook
Похватът с контактна група според мен ще проработи, нищо не е загубено, вратата е отворена, обяви във Вълчидол, Област Варна, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в коментар на отказа на "Продължаваме Промяната" да седнат на масата за преговори за ново правителство, като заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция.

"Продължаваме промяната" не приеха офертата на ГЕРБ – остават опозиция

"Разбирам, че им е удобно да ни приписват "Възраждане", те си имат своите достойнства, но за разлика от Кирил Петков и Асен Василев, които твърдят, че няма значение какво казват посолствата, аз се съобразявам какво казват нашите европейски партньори - за тях най-важната тема е войната в Украйна", изтъкна Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се зарече, че контактната им група ще отиде при всички партии, включително и при ДПС.

"Предлагам лидерите да се дръпнем, за да може контактните групи да работят по-лесно. Аз се надявам, че разумът ще надделее. Всички сме правили грешки, затова в нашата религия има и прошка. Оптимист съм, нека да обърнем внимание на хората", заяви още той.

"Промяната" отказаха коалиция и от всичко, което сътвориха, това им е най-добрият вариант и аз абсолютно ги разбирам. Да кажа, че или не са ни разбрали, или се правят, че не са. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Нищо не е изгубено", добави Борисов.

Според него изборите са показали, че народът е казал "Да" на ГЕРБ:

"Народът показва, че иска да сме разумни по важните за хора теми. Нашата пъпна връв е свързана с евроатлантическите партньори".

Борисов настоя разногласията за бюджета да бъдат преодолени в разговори между контактни групи, излъчени от партиите. Според него бюджетният дефицит, заложен от бившия финансов министър Асен Василев, е нереалистичен. Той заяви, че ако предложенията на "Продължаваме промяната" бъдат реализирани, бюджетният дефицит ще превиши 3 процента:

"До края на годината нищо друго не трябва да се прави, за да слезем на дефицит от 3% от БВП. Само мерките за бизнеса (предложени от ПП) са от порядъка на 2 млрд. лева. Това, което днес от ПП казаха, е грубо 7% дефицит и когато излезеш с всичките тези предложения и кажеш, "нека "Възраждане", ДПС, ГЕЕРБ или който иска да се "оправя", защото аз съм си ги наговорил тези работи да излъжа хората", това не е честно".

По-рано, на пресконференция на ръководството на ПП, Кирил Петков изброи девет приоритета, по които изрично подчерта, че ще се работи само в рамките на парламента и неговите комисии. Те включват: увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари на 860 лв.; увеличаване на пенсиите с 20%, две тарифи за ток, вода, газ, парно; вдигане на данъчния кредит на младите семейства с деца с 50%; таван за цената на газа от 300 лв. на мгвт/ч, ограничаване на бюджетния дефицит до 3% и други.




По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на винопроизводители в Поморие срещу нови изисквания на финансовото министерство

С автошествие с трактори, комбайни и товарни камиони лозари и винопроизводители от Поморие протестираха срещу нови изисквания в наредба на финансовото министерство. Според промените лозарите се задължават да претеглят събраното грозде още в лозовите масиви, а след това в реално време да подават електронна декларация с информация за..

публикувано на 31.07.24 в 11:33

Жителите на село Драганово на протест, искат водопровод

Жителите на село Драганово излязоха на протест и затвориха моста към населеното място. Недоволството е срещу неяснотата от Министерството на регионалното развитие ще получи ли Община Горна Оряховица 17 милиона лева за нови водопроводи на селото, което през лятото достига три хиляди жители и е на драстичен воден режим. Предстои ремонт на главния път,..

публикувано на 31.07.24 в 11:31
Людмила Петкова

Людмила Петкова: Има риск второто плащане по ПВУ да не бъде в пълен размер

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова предупреди, че има риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост да не бъде получено в пълен размер. НС изслушва двама министри за предложени промени в ПВУ Като причина тя посочи, че страната не е изпълнила част от заложените в ПВУ ключови реформи:..

публикувано на 31.07.24 в 11:05

Протест "Нито една повече" в 19 часа пред Съдебната палата в София

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от Районен съд Пловдив решиха обвиняемият Георги Георгиев по делото Дебора, която беше измъчвана по..

публикувано на 31.07.24 в 11:03
Ирина Гъркова

Ирина Гъркова: Съвременните политици предпочитат опитомени медии

Съвременните политици, включително и най-новите лица,  предпочитат едни опитомени медии. Това отбеляза пред БНР   Ирина Гъркова, филолог, юрист, доктор по журналистика и преподавател във ФЖМК на СУ. " Колко от тях са способни да застанат пред медиите открито, колко от тях дават интервюта, които не са предварително режисирани? Колко от тях..

публикувано на 31.07.24 в 11:03

Забрана за транспортиране на овце и кози в Гърция заради случаи на чума

В Гърция се разраства разпространението на чума по дребните преживни животни. Властите обявиха забрана за транспорта им Забраненo е транспортирането на овце и кози в цяла Гърция, за да се ограничи разпространението на чумата сред животните, съобщават от аграрното министерство. Досега в страната са умъртвени почти 13 хиляди животни...

публикувано на 31.07.24 в 10:25

Френските самолети гасят в Малешевската планина, няма потвърждение за нашите хеликоптери

Двата френски самолета, които трети ден са в България по Европейския механизъм за помощ при бедствия, отново се включиха в гасенето от въздуха в Малешевската планина точно в 9 часа. Остава в сила забраната за плаване на лодки и други плавателни съдове в язовир "Доспат" , откъдето самолетите зареждат вода.  Самолетите прелитат периодично до..

публикувано на 31.07.24 в 10:11