Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Ако Русия разширява бойните действия, ще е с по-мощни конвенционални, а не с ядрени оръжия

Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

Ръководителят на руската следствена служба спомена, че България е сред държавите, през които е преминал маршрута на камиона, причинил експлозията на Кримския мост. 

"Той е преминал през България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарския край. Идентифицирани бяха превозвачи и лица, участвали в организацията на придвижването на камиона".

Президентът Путин пък заключи, че това е терористично нападение.

Това, че България е била част от маршрута на този камион не означава, че тя е страна в терористичния акт, заяви пред БНР Славчо Велков, който е експерт по национална сигурност  и антитероризъм.

"Увеличава се интензитета на бойните действия и напрежението ескалира. Аз бих определил случилото се като терористична операция, защото е перфектно замислена и много добре изпълнена. Значима е, защото е по критична инфраструктура и в ущърб на една от страните, които участват в тази война“.

Кримският мост има т.нар. вход, на който се намира изключително прецизно радиотехническо съоръжение, обясни експертът в предаването "12+3".

"С него се прави проверка за взривни вещества, наркотици и опасни товари. Съоръжението може да открие дори следи от взривни вещества и то месец – два след като са били в превозното средство. Имало е или пропуск, или умишлено действие на тези, които са натоварени с отговорността да правят проверките".

От чисто терористична гледна, точка това е много прецизен акт, тъй като камионът е взривен вероятно дистанционно, обясни той.

"Малка е вероятността да е самоубийствен акт. Направено е точно в момента, когато се намира под вагони с цистерни, в които има гориво на железопътното трасе над него. Това означава, че тези, които са го задействали, са наблюдавали пряко или са имали много добра информация чрез друга връзка, например сателитна".

Важно е не само количеството, но и вида на взрива, които е бил в камиона, смята Славчо Велков.

Възможно е да са заложени взривни устройства и в основите на моста, но това е много трудно осъществимо, каза той.

"Системата за подводна охрана на моста също е прецизна. Има не само технически устройства и водолази, които оглеждат редовно, но и обучени делфини. Трудно е да се постигне тази цел и защото трябва да бъде заложено огромно количество експлозив. Освен това след взрива няма воден облак, какъвто щеше да има, ако той е бил под моста".

Сред споменатите държави, през които е минал камиона, единствено България е член на НАТО, поясни експертът.

"Тази война е хибридна – тя се води както на бойното поле, така и в информационното пространство и сега сме свидетели на  информационната ѝ част".

България би трябвало да има предвид това, което се случва не много далече от нея, тъй като част от акваторията на Черно море е и наша, и да осъзнава рисковете за националната сигурност, убеден е Славчо Велков.

"Но аз категорично изключвам участието на Република България в подобен акт. Малко вероятно е ние да станем мишена. Службите трябва да придобиват информация за всяка възможна заплаха“.

Много далече сме от ядрен удар, заяви експертът.

"Само безумец би помислил в такъм момент да използва ядрено оръжие. Мисля, че изобщо не трябва да употребяваме в ефир подобни думи. Чухме разни "експерти", някои от тях бивши генерали, които говориха за въздушни ядрени удари над Черно море. Ако Русия разширява мащаба на бойните действия, ще го прави с по-мощни конвенционални средства, а не с ядрено оръжие".

Цялото интервю на Снежана Иванова със Славчо Велков може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес служебният премиер Димитър Главчев. Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на Ердоган на местните избори. Гласуването на 31 март отбеляза най-тежкото поражение на Ердоган и..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до края на тази година. С днешните промени се дава възможност да бъде осигурена ограничена помощ под..

публикувано на 02.05.24 в 20:13

Франция се съвзема след снощната опустошителна гръмотевична буря с едра градушка

Франция се съвзема след опустошителна гръмотевична буря с едра градушка, която нанесе значителни щети и обърка въздушния трафик. Опустошена реколта и кални свлачища останаха след снощната буря, връхлетяла Франция. Засегнати бяха най-малко 19 департамента - от Средиземноморието през централните райони, като през нощта бурята достигна Париж и..

публикувано на 02.05.24 в 19:50
Доц. Христо Тутунаров

Доц. Христо Тутунаров: Заслужава интерес преплитането на религиите със сигурността, службите и Студената война в България

Темата за Католическата църква в България и Студената война разглежда в най-новата си книга доц. Христо Тутунаров , преподавател в Университета по библиотекознание. Той е католик от Източен обред, шеговито ги наричат „православни католици“, но не това е причината за книгата, обясни той в интервю пред БНР. „По-скоро причината е, че..

публикувано на 02.05.24 в 19:46

От днес Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел

Турция е спряла напълно вноса и износа от и към Израел от днес, съобщава агенция Блумбърг, като се позовава на двама високопоставени представители на турските власти. Този ход разширява ограничението от миналия месец върху част от турския износ за Израел, тъй като президентът Реджеп Ердоган засилва критиките към еврейската държава и се опитва..

публикувано на 02.05.24 в 19:32