Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Димитър Недялков: "Българската следа" във взрива на Кримския мост е част от информационната война

"Преекспонирането в българските медии работи в интерес, обратен на този на страната ни"

Проф. Димитър Недялков
Снимка: Мария Филева, БНР

"Т.нар. българска следа във взрива на Кримския мост е част от информационната война. Това е нещо, което се е случвало и ще продължава да се случва. Трябва да се реагира спокойно на тази информация. Това, което направи правителството е достатъчно".

Коментара направи пред БНР проф. Димитър Недялков, боен пилот и историк, преподавател във Военната академия в София.

Говоренето по темата засилва ефекта от тази информационна война, смята професорът и добави:

"Преекспонирането в българските медии работи в интерес, който е обратен на интереса на страната ни. Въобще не трябва да се обръща внимание на тази информация".

По думите му България не е случайна държава в историята на Русия, а и на страната ни се гледа като на слабо място в системата да колективна сигурност.

Историкът и преподавател във Военната академия изказа мнение, че взривяването на Кримския мост не е самостоятелно действие на специалните служби на Украйна, въпрос на бъдещи разследвания е кой им е съдействал.

Според него руските ракетни удари по Киев и други украински градове, които Русия обяви, че са в отговор на взривяването на моста над Керченския проток, "влияят върху морала на населението и това е целта, както и нарушаването на енергийната инфраструктура и важни комуникационни възли - това влияе на общия ход на оперативната и стратегическа обстановка в Украйна".

Проф. Недялков подчерта, че ще трябва време, за да се разбере дали целите на тези ракетни удари са били постигнати.

Трябва да се мисли за превантивни мерки за подготовка на населението при евентуални ядрени удари, с каквито заплашва руският президент Путин, смята той. 

Очакването на проф. Димитър Недялков от заседанието на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, което се провежда днес, е да започне да се говори за мир и за начин, по който да бъдат спрени активните бойни действия и да се седне на масата за преговори. 

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Димитър Недялков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00