Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Цеков: Управлението трябва да остане в парламента, а не да се изнася към президента

Предлагайки ротация на председателите в НС, ДБ прави колаборация с ГЕРБ

Петьо Цеков
Снимка: Личен архив

Невъзможността за избор на председател на Народното събрание е израз на политическа немощ. Това заяви пред БНР журналистът Петьо Цеков, който е заместник главен редактор на вестник „Сега“.

„Чух всякакви тези, говорещи много за качеството на българския парламент в момента“.

Формулата на ДПС в последните 25 години е да участват навсякъде, където могат, такава е и на ГЕРБ, обясни той желанието на двете партии да влязат във всевъзможни преговори.

„ГЕРБ стана диалогична партия през последните месеци, когато всички я приемаха за някаква чумава структура, до която не трябва да се докосват.  Работата на първата политическа сила е да търси консенсус около фигурата, която предлага, а не събиране по кьошетата и пазарлъци“

Петьо Цеков е на мнение е, че „Продължаваме промяната“ не бива да бъдат упреквани за своята позиция.

„Невъзможно е да бъде обвиняван някой, че има кандидат за председател на парламента и е против другата кандидатура. Все още няма пробив, въпреки решението на партията да оттегли своя кандидат“.

Има решения, които са използвани многократно в парламентарната практика, посочи той и изброи възможните пътища за разрешаване на патовата ситуация.

Може да се снижи рязко кворума. Възможно е да няма опция „въздържал се“ при гласуването за председател на парламента. Тайно гласуване също не е изключено. Мисля, че въпросът ще се реши още днес“.

ГЕРБ готови да оттеглят кандидата си за шеф на НС Росен Желязков

Председателят на парламента е необходим, защото той свиква заседанията и предлага дневния ред, обясни журналистът.

„Народното събрание може да се влачи на своето първо заседание още пет дена. Възможно е да се  спре часовника, но парламентът няма да бъде жив“.

Председателят на парламента трябва да бъде диалогичен, да е специалист и да познава парламентарната практика, посочи той необходимите качества за този пост.

„Сигурно има много хора там, които са на ти с парламентаризма, но в момента има значение само политическото противопоставяне и липсата на диалог. През последната година и половина държавата през повечето време не се ръководи от парламента. Намираме се в извънпарламентарна демокрация, въпреки че сме парламентарна република. Ръководим се от правителство, което не е парламентарно“.

Политологът Марая Цветкова за избора на председател на НС: Насилствен аборт на демокрацията

Петьо Цеков смята, че предложението на ДБ да има ротационен председател е логично, но не е много чисто.

„ГЕРБ и ДПС са майстори на политически пазарлък. ДБ очевидно се опитва да влезе в този тон, предлагайки ротационен принцип“.

Избирането на председател няма да гарантира стабилността на НС и някакъв консенсус за правителство, но ще отпуши процедурата по следващите избори, смята той.

„Трябва да се изберат заместник – председатели и шефове на комисии. Така, поне известно време, докато тече въртележката за избор на правителство, ще имаме действащ парламент, който може да гласува бюджет или други закони“.

Орлин Колев: Възможно е да се изработят адекватни временни правила за избор на председател на НС

Журналистът е на мнение, че няма искрено желание да се прави правителство.

„Нито ГЕРБ и ДПС, нито десният лагер има такова. Конституцията дава възможност на „Продължаваме промяната“ и на ДБ, ако имаха желание да правят правителство, да се съберат в обща парламентарна група, да вземат проучвателен мандат и да действат. Те не го направиха нито преди, нито след изборите. Очевидно имат и различни гледни точки как и дали да се преговаря с ГЕРБ. ДБ, призовавайки за ротация на председателите, прави някаква колаборация с ГЕРБ“.

Моята теория е, че е сгрешен конституционния подход към този проблем, обясни той.

„В повечето страни по света няма служебни правителства. Падналото в англосаксонските страни продължава да изпълнява функциите си до избора на ново. В останалите има договаряне вътре в парламента как да продължи управлението. Така не се изнася управлението към фигурата на президента или на някой друг. Тази грешка избива и се забелязва много през последната година и половина у нас. В момента обаче не може да има конституционна поправка. Затова ще опрем до безпринципни коалиции и златни пръсти“.

Цялото интервю на Спас Крайнин с Петьо Цеков може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново смениха областния управител на Разград

Владимир Димитров поема поста областен управител на Разградска област, реши правителството. Той е заемал същата длъжност от 28 юли миналата година до 3 юли тази година, а след това е назначен за заместник областен управител. Досегашният областен на Разград Севджан Садъков е освободен от поста, който получи в началото на този месец...

публикувано на 31.07.24 в 17:33
Тошко Йорданов от ИТН на срещата с Джевдет Чакъров и депутатите, напуснали ПГ на ДПС - 31 юли 2024 г.

ИТН и представители на ДПС, напуснали ПГ на Движението: Умерен оптимизъм за подкрепа на третия мандат

Във връзка с реализацията на третия мандат за съставяне на кабинет " Има такъв народ" проведе среща с представители на ДПС - Джевдет Чакъров и другите депутати, които напуснаха от парламентарната група на движението.  Третият мандат: Напусналите ПГ на ДПС ще разговарят с ИТН, Пеевски призова да върнат папката Докъде стигнаха разговорите на..

публикувано на 31.07.24 в 17:29
Георги Тахов

Георги Тахов: Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите

Държавата ще подпомогне всички земеделски стопани, пострадали от пожарите, а не от населените места с обявено бедствено положение. Това обяви служебният министър на земеделието Георги Тахов: "Тези, които са обявили форсмажор през заповед на областния управител за бедствено положение, се подпомагат по държавната помощ "Де минимис". Останалите, където няма..

публикувано на 31.07.24 в 17:09
Деница Сачева

На второ четене: Парламентарната социална комисия сложи край на "френската безработица"

Парламентарната социална комисия прие на второ четене внесен от ГЕРБ-СДС проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се слага край на т.нар. "френска безработица".  Става дума за схема, която дава възможност с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 31.07.24 в 16:53
Габриела Руменова

Габриела Руменова: Има нелоялни практики по Черноморието, но не са масови нарушенията

Внимавайте, когато се прави резервация за почивка през безплатни платформи. Потребителите да проверяват в регистъра на Министерство на туризма всички обекти, за да не бъдат измамени и най-малко да останат недоволни. Това препоръча създателят на платформата „Ние потребителите“ Габриела Руменова в интервю пред БНР. В „12+4“ тя..

публикувано на 31.07.24 в 16:52
Калин Стоянов

Трима задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата палитра от..

публикувано на 31.07.24 в 16:30
Трендафил Величков

Съветник предложи Пазарджик да стане национален център за подготовка на доброволци

Пазарджик може да се превърне в национален център за подготовка на доброволци, като за целта се използва добрата материална база на Центъра за специализирана професионална подготовка към Академията на МВР.  По този начин капацитетът на Центъра ще бъде използван 100% и като ресурс, и като безспорна експертиза.  Това предложение..

публикувано на 31.07.24 в 16:12