Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадровите промени обяви на брифинг служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Сменят шефовете на седем районни към СДВР

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на седем районни полицейски управления в София, както и ръководствата на областните дирекции на МВР в Пловдив и Кюстендил ще бъдат сменени, съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Повод за рокадите са многобройните проверки, извършени през предходните дни, подчерта Демерджиев и обяви, че линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР.

"Хората, които ще сменим, не са осъществявали чадър върху никого, но не са осъществявали и необходимия контрол, не са установили действия, които да не доведат до случай като този с Георги Семерджиев", даде пример Иван Демерджиев.

"Без рокади няма как да обезпечим добрата организация в районните управления на СДВР", заяви той и съобщи промените в ръководствата на общо седем от районните управления на Столичната дирекция на вътрешните работи.

Ще бъдат сменени началниците на Второ РПУ, Трето РПУ, Четвърто РПУ, Пето РПУ, Шесто РПУ, Седмо РПУ и Осмо РПУ.



От ръководството на вътрешното министерство уточниха, че началниците на споменатите райони полицейски управления не са упражнявали полицейски контрол върху своите подчинени, за да могат да не се допускат случаи като Георги Семерджиев, който предизвика катастрофа на столичния бул."Черни връх", при която загинаха две момичета, както и другата катастрофа в София - на Околовръстния път, при която загина френски гражданин.

Освободените началници в столицата ще бъдат преназначени в системата на вътрешното министерство на длъжности, които съответстват на тяхната квалификация. При случая със смяната на директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив се касае за лична негова молба, уточниха още от вътрешното министерство, а директорът на полицията в Кюстендил е сменен заради негова среща с двама политици от ГЕРБ, която той е скрил от ръководството на вътрешното министерство.

"В ОД на МВР Пловдив началникът Димитър Балев ще бъде преназначен. Мотивите са му изцяло лични и преназначението е по негова молба", посочи вътрешният министър Демерджиев.

Друг обаче е случаят в ОД на МВР Кюстендил, където също ще бъде сменено ръководството. Досегашният зам.-директор ще поеме кюстендилската полиция: "Старши комисар Светослав Григоров си позволи грубо да наруши правилата, позволи си да ме излъже директно в очите", заяви Демерджиев и съобщи, че в предизборно време комисар Григоров се е срещал с представители на ГЕРБ, по думите му, достатъчно високопоставени.

Иван Демерджиев уточни още, че съвсем скоро могат да се очакват и резултати от разработки, свързани с обществени поръчки у нас, по които се работи много активно. Той допълни, че един от тези случаи е свързан и с АМ "Хемус".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Служебният премиер внася в НС позицията на правителството за форума на НАТО

Още този следобед служебният премиер Димитър Главчев ще внесе в "Секретно деловодство" на Народното събрание позицията за предстоящия висш форум на НАТО, така че всеки един от народните представители може да се запознае с нея. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев. Няма поводи за спекулации, нищо различно няма от..

публикувано на 01.07.24 в 12:48

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци

Израел освободи 55 задържани в Газа палестинци, включително директора на главната болница в анклава, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на палестинските здравни служби, предаде БТА. Мохамед Абу Селмиа беше задържан през ноември, когато израелските сили извършиха операция срещу болница "Шифа". В коментар, излъчен от палестинските медии..

публикувано на 01.07.24 в 12:27

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса, блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20