Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорове и обвинения в Народното събрание заради забавянето на ПВУ

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев по време на обсъждането на Плана за възстановяване и устойчивост в Народното събрание - 26 октомври 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите обсъждат дали да задължат Министерския съвет да внесе до седмица всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Искането е във връзка със срока за подаване към Европейската комисия на искането за второ плащане, който е 31 декември т.г. Средствата по плана са критично необходими, изтъкна Десислава Трифонова от ГЕРБ и предупреди, че страната ни рискува да загуби 724 млн лв от общо налични 11 млрд.лв., защото не са проведени реформи в различни сектори.

Според съпартиеца ѝ Делян Добрев забавянето е заради лобистки интереси в енергетиката на предишните управляващи:

"Появиха се два лобистки проекта в сферата на енергетиката. Това е причината да се забави планът. Един милиард евро за батерии, 200-300 милиона евро за геотермална енергия, неща, които бяха вкарани в плана единствено от лобистки интереси, свързани, според мене, с комисионни".

 И според Цончо Ганев от "Възраждане" нужните законопроекти не са готови заради забавяне на предишните управляващи. Той изрази притеснение от заложеното в Плана закриване на въглищните централи:

"До три години закриване на 40% на ТЕЦ-овете, до 13 години закриване на 100% от ТЕЦ-овете, но много ще се радвам бившите управляващи и тези, които в момента ще подкрепяте този План за възстановяване и устойчивост, отново всички евроатлантици тук да станете и да обясните на народа как точно ще стане това нещо и как ще се справим".

ТЕЦ-овете трябва да работят при спазване на екологичните норми, но те са необходими за страната, затова е необходим сериозен анализ, изтъкна Джевдет Чакъров от ДПС

Бившият министър на образованието Николай Денков отговори на обвиненията:

"Това забавяне се дължи и на проведените абсолютно излишни избори през настоящата година, които бяха предизвикани от вас. Второ - когато говорим за енергетиката, рамките на тази енергетика бяха заложени от едно решение, подписано от г-н Борисов. Трето - този План за възстановяване и устойчивост има за основна цел да модернизира България и ако някой си представя енергетиката само като пушещи комини, тогава не знае какво представлява съвременната енергетика.

"Това дали България има геотермален потенциал, краткият отговор е - да, има, и е добре да погледнем една съседна Турция, която изгради 2 хиляди мегавата геотермални централи, което е еквивалентно на двата реактора в Козлодуй, които имаме в момента", каза от своя страна бившият финансов министър, а сега депутат от "Продължаваме промяната" Асен Василев.

И допълни:.

"Защото ако бяхте прочели Плана за възстановяване и устойчивост, щяхте да видите, че затваряне на мощности няма. Няма нито един мегават мощност в Маришкия басейн, който трябва да бъде изваден  или затворен, нито един. 100% от нашите мощности остават. Другото нещо, което трябва да се каже, е, че това е значително по-добре от предишната версия на плана, която и вие, колеги, бяхте подготвили, където имаше затваряне на мощности и замяната им с газова централа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци водните проби отчели наднормено съдържание на колиформи и еширихия коли, което е показател за скорошно..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета приходи, но да бъдат направени 43 на сто от предвидените разходи.

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са подписани оперативни документи. С тържествена церемония противоминната военноморска група е..

публикувано на 01.07.24 в 19:59
Служебният министър на туризма Евтим Милошев (вдясно) и генералният директор на БНР Милен Митев

"Пътувай с Хоризонт" - ново предаване на БНР

Българското национално радио и Министерството на туризма ще реализират партньорство за привличането на повече туристи от българската диаспора по света и чужденци към утвърдени дестинации у нас и по-малко популярни туристически обекти. Така официално беше обявено най-новото предаване на обществената медия "Пътувай с Хоризонт". Освен за традиционния..

публикувано на 01.07.24 в 19:51
Президентът Румен Радев (в средата) и съпругата му Десислава Радева (вдясно) пристигат на летище

Президентът е основен лектор на форума "Спирала през конфликтите в търсене на възможности" на "The Economist"

Президентът Румен Радев пристигна на работно посещение в Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриващата се утре 28-ма годишна кръгла маса на "The Economist", озаглавена "Спирала през конфликтите в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии".  Президентът Радев е на работно посещение в Гърция Като отправна точка за..

публикувано на 01.07.24 в 19:26

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16